ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης έγινε Αθάνατος!

Εθνικός πένθος. Έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης έγινε Αθάνατος!

Στα 96 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης, ο σπουδαιότερος Έλληνας συνθέτης όλων των εποχών.

Ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής συνέδεσε το όνομά του με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας, με το όνομά του να περνάει στην αιωνιότητα, αφήνοντας πίσω ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Ποιος ήταν ο Μίκης όλων των Ελλήνων

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στην Χίο στις 29 Ιουλίου 1925, καταγόταν όμως από την Κρήτη. Τα παιδικά του χρόνια ήταν μοιρασμένα σε διάφορες πόλεις της επαρχίας. Μυτιλήνη, Γιάννενα, Πύργο, και άλλα. Μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων το πέρασε στην Τρίπολη.

Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη εκτός από πασίγνωστα τραγούδια, περιλαμβάνει συμφωνική μουσική, ορατόρια, όπερες, μπαλέτα, μουσική δωματίου, χορωδιακά, μουσική για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

Ο μεγάλος συνθέτης μελοποίησε τα πρώτα οκτώ ποιήματα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου το 1958, που το 1960 θα ηχογραφηθούν για πρώτη φορά με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Από τα έργα του εκείνης της περιόδου ξεχωρίζουν τα: «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία Α’ και Β’», «Επιφάνεια», «Μαουτχάουζεν», «Άξιον Εστί».

Ο κορυφαίος συνθέτης το 1943 αναπτύσσει αντιστασιακή δράση, μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Θα συλληφθεί από τους Ιταλούς και στη φυλακή θα γνωρίσει το έργο του Μαρξ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου θα εξοριστεί πρώτα στην Ικαρία και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Οι πολιτικές του διώξεις δεν ανακόπτουν το δημιουργικό του έργο.

Με την επιβολή της δικτατορίας θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διώξεων και εξοριών για τον συνθέτη, που τελείωσε το 1970 με την αμνηστία που του χορηγήθηκε, ύστερα από διεθνή κατακραυγή και προσπάθειες προσωπικοτήτων.

Έφυγε στο εξωτερικό και έδωσε δεκάδες συναυλίες εναντίον των συνταγματαρχών, που τον έκαναν παντού γνωστό ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Κατά την διάρκεια της Μεταπολίτευσης ο Μίκης Θεοδωράκης ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, ενώ έθεσε το περίφημο δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς».

Παράλληλα, ξεκίνησε με τον Τούρκο μουσικό Ζουλφί Λιβανελί μία προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας.

To 1983 ο Μίκης Θεοδωράκης έλαβε το Βραβείο Ειρήνης Λένιν, και το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Διαβάστε επίσης

Όταν ο Mad Clip δήλωνε: «Είμαι γκαζάκιας, μου αρέσει η μ@@@κία – Έχω πιο γρήγορο αμάξι απ’ το περιπολικό»

Mad Clip: Εδώ έχασε τη ζωή του ο 34χρονος τράπερ

Ο Ολυμπιακός πήγε για το κόλπο με τον Μπούνα Σαρ (vid)

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Πάνος Ρούτσι: Ο αγώνας ενός πατέρα για μια Ελλάδα που λιμοκτονεί για Δικαιοσύνη

Πάνος Ρούτσι: Ο αγώνας ενός πατέρα για μια Ελλάδα που λιμοκτονεί για Δικαιοσύνη

Αυτός ο αγώνας είναι εθνική μας υπόθεση - Ο Πάνος Ρούτσι είναι η προσωποποίηση μιας δημοκρατίας που πεθαίνει από ασιτία

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ο Ελληνικός Παλμός στο μνημόσυνο της Πηγάδας του Μελιγαλά

Ο Ελληνικός Παλμός στο μνημόσυνο της Πηγάδας του Μελιγαλά

Ο Ελληνικός Παλμός τίμησε τα θύματα της Πηγάδας του Μελιγαλά. Στεφάνι κατέθεσε ο Δημήτρης Αδαμόπουλος εκ μέρους του προέδρου Νίκου Παπαδόπουλου, με μήνυμα ενότητας και ιστορικής μνήμης.

Κοινωνία
Κοινωνία: Σέρρες: Viral έγινε το άγριο γιουχάισμα στον Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Ανδριανό – «Μας καταστρέψατε» φώναζαν οι οργισμένοι αγρότες

Σέρρες: Viral έγινε το άγριο γιουχάισμα στον Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Ανδριανό – «Μας καταστρέψατε» φώναζαν οι οργισμένοι αγρότες

Κακήν κακώς φυγαδεύτηκε ο Γιάννης Ανδριανός - «Φύγετε κλέφτες, μόνο για Porsche και Ferrari είσαστε» φώναζε το αγανακτισμένο πλήθος

Κοινωνία
Κοινωνία: ΣΚΑΪ: Εκτροχιάστηκε πλήρως ο Πορτοσάλτε – Βολές κατά του απεργού πείνας Πάνου Ρούτσι – «Το μνημείο δεν είναι για πονεμένους – Το έκαναν τσαντιρομαχαλά»

ΣΚΑΪ: Εκτροχιάστηκε πλήρως ο Πορτοσάλτε – Βολές κατά του απεργού πείνας Πάνου Ρούτσι – «Το μνημείο δεν είναι για πονεμένους – Το έκαναν τσαντιρομαχαλά»

Ξεπέρασε κάθε όριο αναισχυντίας ο Άρης Πορτοσάλτε - Ζήτησε ευθύνες από την κυβέρνηση επειδή δεν έχει απομακρύνει τον τραγικό πατέρα

Κοινωνία
Κοινωνία: Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο»

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο»

Προσοχή για όσους βρεθούν στην Αθήνα!

Κοινωνία
Κοινωνία: Επίδομα ενοικίου: Θα δοθεί και σε ανασφάλιστους υπερήλικες – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές!

Επίδομα ενοικίου: Θα δοθεί και σε ανασφάλιστους υπερήλικες – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές!

Αυξάνονται οι δικαιούχοι για το επίδομα ενοικίου!

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυκλοφόρησε το συλλεκτικό LP του Πάνου Βλάχου: «Πληγή έμπνευσης»

Κυκλοφόρησε το συλλεκτικό LP του Πάνου Βλάχου: «Πληγή έμπνευσης»

Διαθέσιμο πλέον για άμεση παραγγελία το συλλεκτικό LP, κυκλοφορεί σε μόλις 250 αριθμημένα αντίτυπα και τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ντιέλα: Η υπουργός ΑΙ που παρουσίασε η Αλβανία δείχνει την αυγή του ολοκληρωτικού τεχνοφασισμού

Ντιέλα: Η υπουργός ΑΙ που παρουσίασε η Αλβανία δείχνει την αυγή του ολοκληρωτικού τεχνοφασισμού

Η Αλβανία μας καλωσορίζει στην εποχή της «πολιτευόμενης» τεχνητής νοημοσύνης, που έρχεται να οδηγήσει στην πλήρη διάλυση των δημοκρατιών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Μεταναστευτικό: Φόβοι για ανεξέλεγκτη έκρηξη βίας στην Αγυιά Χανίων όπου φιλοξενούνται 1100 άτομα – Σε απόγνωση η τοπική κοινωνία

Μεταναστευτικό: Φόβοι για ανεξέλεγκτη έκρηξη βίας στην Αγυιά Χανίων όπου φιλοξενούνται 1100 άτομα – Σε απόγνωση η τοπική κοινωνία

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους- Τρίτη νύχτα βίας και εντάσεων από εξαγριωμένους μετανάστες - Άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο

Κοινωνία