ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Θοδωρής Κολυδάς διέλυσε το αφήγημα ότι η Ρόδος συγκρίνεται με τη Βαλένθια: «Μόνο επικοινωνιακά ευσταθεί αυτό»

Ψευδές το αφήγημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση - Με ατράνταχτα στοιχεία, ο διευθυντής της ΕΜΥ έδειξε ότι δεν είχαν καμία σχέση οι 2 κακοκαιρίες

Ψευδές το αφήγημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση - Ο διευθυντής της ΕΜΥ έδειξε με στοιχεία ότι δεν είχαν καμία σχέση οι 2 κακοκαιρίες.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, διέλυσε το επικοινωνιακό αφήγημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση και αναπαράχθηκε κατά κόρον στα ΜΜΕ, ότι στις πλημμύρες της Ρόδου είχαμε νέα… Βαλένθια.

Ήταν πολύ βολικό για την κυβέρνηση να καλύψει πίσω από αυτό το πιασάρικο αφήγημα, όλη την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού που οδήγησε σε τεράστιες καταστροφές και δύο θανάτους από την κακοκαιρία Bora στη Ρόδο.

Ο πρώτος που ξεκίνησε θέμα σύγκρισης με τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια, ήταν ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ανέφερε ότι στη Ρόδο είχαμε το 75% της βροχής που έπεσε στη Βαλένθια.

Από εκεί και έπειτα, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης πήρε την ατάκα του καθηγητή Λέκκα και την έκανε… σκοινί – κορδόνι, ώστε να αποδοθούν και πάλι οι ευθύνες στην κλιματική κρίση, όπως κάνει πάντα η κυβέρνηση για να κρύψει την ανικανότητά της.

Μάλιστα ο Παύλος Μαρινάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας και οι δύο την ατάκα περί… Ρόδου – Βαλένθιας, προχώρησαν σε… πλειοδοσία προπαγάνδας στα νούμερα. Ενώ ο Παύλος Μαρινάκης στην επίσημη ενημέρωση ισχυρίστηκε ότι η βροχή που έπεσε στη Ρόδο αντιστοιχούσε στο 70% αυτής στη Βαλένθια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες αργότερα, δήλωσε με κάθε άνεση ότι η βροχόπτωση έφτασε το 80% του νερού που έπεσε στη Βαλένθια.

Με λίγα λόγια ο καθένας «πέταγε» ότι νούμερο του ερχόταν, μόνο και μόνο για να ξεπλυθεί η κυβέρνηση από τα λασπόνερα που έπνιξαν τη Ρόδο.

Θοδωρής Κολυδάς: Συγκρίνουμε κακοκαιρίες μόνο σε ίδια εποχή και ίδιο τόπο

Τελικά όμως, ένας εκ των πλέον ειδικών επί του θέματος, ο Θοδωρής Κολυδάς, έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις για το τι συνέβη πραγματικά στη Ρόδο, σε σχέση με ότι συνέβη στην καταστροφή της Βαλένθια.

Σε σχετικές αναρτήσεις του στο «Χ», ο κ. Κολυδάς έγραψε ξεκάθαρα ότι η σύγκριση του όγκου νερού που έπεσε στη Ρόδο με αυτόν της Βαλένθια είναι «μόνο επικοινωνιακά ‘’δόκιμη’’». Δηλαδή όχι επιστημονικά. Όχι πραγματικά. Μόνο σαν αφήγημα που «πουλάει».

Ο γνωστός μετεωρολόγος μας πληροφορεί στην ανάρτησή του ότι δεν γίνεται να συγκριθούν δύο διαφορετικές κακοκαιρίας, παρά μόνο αν αφορούν το ίδιο τόπο και την ίδια εποχή.

Επιπλέον, ο όγκος νερού που έπεσε στη Ρόδο, δεν έχει καμία σχέση με τη σφοδρότητα που έβρεξε στη Βαλένθια. Συγκεκριμένα ο κ. Κολυδάς επικαλείται επίσημα στοιχεία και αναφέρει ότι στις 29 Οκτωβρίου υπήρξε ημερήσια βροχόπτωση 771mm στη Βαλένθια, ενώ στις 30 Νοεμβρίου στη Ρόδο η μέγιστη καταγραφή 24ωρου υετού στις 30-11-2024 ήταν 174mm (ΕΑΑ). Μάλιστα στη Βαλένθια καταγράφηκαν 184.6 mm βροχής μόλις σε μία ώρα, δηλαδή περισσότερο και από όσο έβρεξε στη Ρόδο σε ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν (σχόλιο δικό μας αυτό), ότι στη Ρόδο δεν έπεσε το… 70 έως 80% του νερού που έπεσε σε μια μέρα στη Βαλένθια, αλλά με πολύ… απλόχερους υπολογισμούς μετά βίας έφτασε το 22%.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κολυδάς αναφέρει ότι στη Ρόδο έχει συμβεί και πάλι ανάλογη κακοκαιρία στις 5/11/1988 όπου κατεγράφησαν 178mm βροχής.

Και να προσθέσουμε εμείς, ότι τότε δεν υπήρχε πολιτικό «συγχωροχάρτι» περί κλιματικής κρίσης.

«Κάποιοι τράβηξαν το θέμα περισσότερο»

Σε άλλη ανάρτησή του για το θέμα, ο Θοδωρής Κολυδάς μη βρίσκοντας τίποτα το «αφύσικο» στην κακοκαιρία «Bora», αναφέρει ότι «η φύση πολλές φορές – έστω και με βίαιο τρόπο – προσπαθεί να φέρει μια ισορροπία στο υδάτινο δυναμικό». Αναφέρεται προφανώς στο παρατεταμένο διάστημα ανομβρίας που είχαμε τους προηγούμενους μήνες.

Ενώ με νόημα προσθέτει ότι κάποιοι «’’μετεωρολογικοί’’ κύκλοι τράβηξαν το θέμα περισσότερο και έκαναν το λάθος να συγκρίνουν τα 3ημερα ύψη βροχής στη χώρα μας» με τον κατακλυσμό που έγινε στη Βαλένθια.

Κάπως έτσι «ξεφούσκωσε» για τα καλά η καταστροφολογία για τη Ρόδο που δήθεν έγινε Βαλένθια. Αλλά το θέμα είναι ότι αν ένα ανυπόστατο αφήγημα αναπαράγεται συνεχώς από τα ΜΜΕ για λόγους προπαγάνδας που εξηγήσαμε, τελικά εκείνο είναι που «μένει» περισσότερο. Γι’ αυτό και εξακολουθούν να λένε ότι τους κατέβει στο κεφάλι, αδιαφορώντας για τα επιστημονικά στοιχεία. Επειδή «πιάνει».

Exit mobile version