Όλα λάθος με την κατανομή του πληθυσμού την Ελλάδα
Σοκ από τις μελέτες σχετικά με τη βιωσιμότητα και την κατανομή του πληθυσμού στη χώρα.Η Ελλάδα είχε πληθυσμό 10.482.487 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2021.
Οι μελέτες όμως σχετικά με τη βιωσιμότητα και την κατανομή του πληθυσμού στη χώρα δείχνουν ότι η κατανομή είναι ανισομερώς κατανεμημένη, με το 80% του πληθυσμού να διαμένει σε μόλις 710 από τους 13.589 οικισμούς και αρκετές περιοχές να αντιμετωπίζουν δημογραφικές προκλήσεις.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, το 47% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει σε αστικές περιοχές, με τις μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, να συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων.
Ειδικά για την Αθήνα, σημειώνεται ότι περίπου το 35% του συνολικού πληθυσμού της χώρας διαμένει στην πρωτεύουσα, υποδεικνύοντας την υψηλή αστικοποίηση και τη συγκέντρωση πληθυσμού στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.
Αυτό το ποσοστό αναδεικνύει την τάση για συγκέντρωση του πληθυσμού στις αστικές περιοχές, η οποία είναι συνήθης σε πολλές χώρες και έχει σημαντικές επιπτώσεις για την πολεοδομία και την οικονομική ανάπτυξη.
Η προώθηση της τοπικής επιχειρηματικότητας είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υποστήριξης τοπικών παραγωγών και επιχειρηματιών να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.
Πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα επιδότησης και υποστήριξης για εγχώριες επιχειρήσεις, ιδίως στον αγροτικό τομέα και στον τουρισμό. Ενθάρρυνση της ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων που θα αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα.
Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα βοηθήσουν τους κατοίκους να αποκτήσουν δεξιότητες στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και των νέων τεχνολογιών, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικοί και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της αγοράς.
Μία πρόταση για να τονωθεί η ελληνική επαρχία είναι και η δημιουργία φορολογικών ή οικονομικών κινήτρων για νέες οικογένειες που θέλουν να μετακομίσουν και να εγκατασταθούν στα χωριά. Αυτά τα κίνητρα μπορούν να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις για κατοικίες ή επιχορηγήσεις για τη δημιουργία επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μικρού χωριού Φουρνά, στην Ευρυτανία, όπου μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία για παροχή δουλειάς και κατοικίας, εκατοντάδες οικογένειες έκαναν αίτηση για να συμμετέχουν στη δράση.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν διάφορες επιδοτήσεις που σχετίζονται με τον αγροτουρισμό και την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων στην Ελλάδα.
Η επιδότηση μπορεί να φθάσει το 50% του προϋπολογισμού της επένδυσης για σχέδια αγροτουρισμού που συνδέονται με την παραγωγή και την προώθηση τοπικών προϊόντων. Οι αιτήσεις για ενίσχυση υποβάλλονται άμεσα και αξιολογούνται με βάση τη σειρά υποβολής τους.
Διατίθενται προγράμματα για αγρότες και αγροτουρισμό, με ποσοστά επιχορήγησης που κυμαίνονται από 30% έως 45%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τη γεωγραφική περιφέρεια.
Διαβάστε επίσης: