Όλυμπος: Ενώ διανύουμε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι με μεγάλες πυρκαγιές που μοιάζουν να μην έχουν σταματημό, φαίνεται πως η κυβέρνηση σκέφτεται ήδη το επόμενο βήμα της… «νέας εποχής», όπου τα βουνά της Ελλάδας, τα δάση και οι εθνικοί δρυμοί (ότι απομείνει από αυτά δηλαδή) θα γίνουν «επιχειρήσεις» εμπορικής εκμετάλλευσης!
Τις τελευταίες μέρες, μεγάλος ντόρος έχει προκληθεί από δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καθιέρωση… εισιτηρίου για να μπορεί να πάει κάποιος στον Όλυμπο.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) εξέδωσε ανακοίνωση σχετική με το θέμα, επισημαίνοντας πως τα όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα περί εισιτηρίου, βρίσκονται ακόμα σε στάδιο συζητήσεων μεταξύ αρμόδιων φορέων.
Παρόλα αυτά, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. δεν παρέλειψε να πάρει ξεκάθαρη θέση και να εμφανιστεί ως υπέρμαχος του συγκεκριμένου μέτρου, αναφέροντας πως: «Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων».
Άραγε η κυβέρνηση ετοιμάζει εμπορική εκμετάλλευση των βουνών και των δασών της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα το επιτελικό κράτος δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να τα προστατεύσει; Αποδεικνύονται ανεπαρκείς στην προστασία του περιβάλλοντος, άλλα επαρκείς στην εργαλειοποίηση του;
Μόνο έτσι θα… προστατευτεί αποτελεσματικά ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας, αν δηλαδή θα αρχίσει να αποδίδει… ευρώ; Αν παρ’ ελπίδα εφαρμοστεί αυτό το απίστευτο μέτρο στον Όλυμπο, θα είναι το πρώτο βήμα για να καθιερωθεί σε όλη την επικράτεια;
Μήπως οδεύουμε σε εποχές που θα απαγορεύεται μόνιμα η είσοδος σε βουνά και δάση και ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης θα μπορεί να πάει σε αυτά μόνο με εισιτήριο; Αυτή είναι η Ελλάδα της «μεγάλης επανεκκίνησης»; Μια Ελλάδα στην οποία οι Έλληνες θα αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν τουρίστες και σαν εν δυνάμει εμπρηστές ταυτόχρονα; Καθιστά τον Ελληνικό λαό ξένο μέσα στην ίδια του τη χώρα;
Φαίνεται πως με πρόσχημα την «κλιματική κρίση», κάποιοι σχεδιάζουν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις ελευθερίες των πολιτών, όπως ακριβώς γίνεται και με την εργαλειοποίηση της πανδημίας.
Φαντάζει εξωφρενικό το να χρειάζεσαι εισιτήριο μόνο και μόνο για να περπατήσεις στη φύση, με πρόσχημα την προστασία της, αφού αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σωστή πρόληψη και με ένα αποτελεσματικό επιτελικό κράτος. Αυτά είναι που πρέπει να βελτιωθούν, και όχι να δημιουργηθεί ένα καθεστώς που τα βουνά μας, τα δάση μας και κατά συνέπεια και οι πολίτες, θα «αρμέγονται» για να φέρουν έσοδα στο κράτος ή σε κάποιους ιδιώτες.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.:
«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:
Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο «Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου»
Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.
Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.
Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.
Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει».