ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομολογία αποτυχίας ο Χ. Σταϊκούρας: «Ο πληθωρισμός αυξάνεται γρήγορα – Βυθιζόμαστε στη παγκόσμια κρίση»

Κατέθεσε τα «όπλα» και ουσιαστικά ομολογεί αποτυχία στην αντιμετώπιση της ακρίβειας ο Χ. Σταϊκούρας, με τα όσα δήλωσε σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Κατέθεσε τα «όπλα» και ουσιαστικά ομολογεί αποτυχία στην αντιμετώπιση της ακρίβειας ο Χ. Σταϊκούρας, με τα όσα δήλωσε σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη.
Κατέθεσε τα «όπλα» και ουσιαστικά ομολογεί αποτυχία στην αντιμετώπιση της ακρίβειας ο Χ. Σταϊκούρας, με τα όσα δήλωσε σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Χρήστος Σταϊκούρας: Μπροστά στον «τυφώνα» της ακρίβειας που χτυπά ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα, έχει εξαιρετική σημασία το ότι ακόμα και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ξεκίνησαν να ομολογούν την ανεπάρκεια τους, από εκεί που πριν λίγες εβδομάδες διατείνονταν πως είχαν όλα τα θέματα υπό έλεγχο.

Και πόσο μάλλον ανησυχητικές είναι τέτοιες ομολογίες, όταν έρχονται από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος με όσα είπε, χωρίς να το καταλαβαίνει εξέθεσε και την ίδια την κυβέρνηση στην οποία ανήκει.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη και σχολίασε τις συνέπειες που έχει φέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο πόλεμος που γίνεται στην Ουκρανία. Τα όσα είπε δεν φαίνονται καθόλου ενθαρρυντικά, άλλα αντιθέτως είναι εξαιρετικά δυσοίωνα. Σε αντίθεση με όσα… καθησυχαστικά σχόλια κάνουν συνάδελφοι του στην Ελληνική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα σχολίασε πάνω στο θέμα:

«Οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού και το καταναλωτικό συναίσθημα. Βυθιζόμαστε, όλο και περισσότερο, στην κινούμενη άμμο της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται δραματικά. Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται. Ο πληθωρισμός αυξάνεται γρήγορα. Καμία χώρα δεν θα βγει αλώβητη από αυτήν την κατάσταση και φυσικά περιλαμβάνει και την Ελλάδα».

Επίσης – ακολουθώντας τη «γραμμή» Μητσοτάκη – ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, άλλα χρειάζονται συλλογικές απαντήσεις.

Βέβαια η κυρίως αιτία που η Ελλάδα «βυθίζεται» στην οικονομική κρίση είναι διότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν τήρησε μια πιο μετριοπαθή στάση προς το Ουκρανικό, άλλα ακολούθησε δουλοπρεπώς τις επιταγές ΝΑΤΟ – ΕΕ, και μάλιστα επέδειξε μια από τις πιο σκληροπυρηνικές στάσεις (σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ).

Και όλα αυτά αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση εν θερμώ και χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς να έχει φροντίσει για την ενεργειακή εξασφάλιση της χώρας, χωρίς να έχουν γίνει οι κινήσεις – όχι μόνο για την διατροφική αυτάρκεια – άλλα ούτε καν για την διατροφική επάρκεια.

Το ότι η Ελλάδα – μια ευλογημένη χώρα που μπορεί να παράγει σχεδόν τα πάντα – είναι σε τεράστιο βαθμό εξαρτημένη από τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, είναι «έργο» των μνημονιακών κυβερνήσεων, για το οποίο τη χαριστική βολή έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο πρωτογενής τομέας στον καιρό της πανδημίας αφέθηκε στην τύχη του, και φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού για να… θυμηθεί ξανά η κυβέρνηση την υπεραξία της εγχώριας παραγωγής.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας με όσα δήλωσε, ουσιαστικά κάνει μια ομολογία ήττας, μια ηττοπαθή προσέγγιση των πραγμάτων. Περιγράφει – σχεδόν μοιρολατρικά – την τραγική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, σα να μην φέρει ευθύνη η κυβέρνηση με τις τραγικές πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία δυόμιση έτη. Και σα να μην μπορεί να κάνει τίποτα η κυβέρνηση για τα όσα έρχονται, ενώ η αλήθεια είναι πως μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από τα «ψίχουλα» ενίσχυσης που έχει δώσει ως τώρα, αλλά δεν έχει την πολιτική βούληση και το σθένος να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, για το καλό του λαού.

Exit mobile version