ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΠΕΚΑ Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: Όλες οι νέες αλλαγές

Νέες αλλαγές για το επίδομα ορεινών και το επίδομα μειονεκτικών περιοχών ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου θα είναι σε ισχύ η υποβολή αιτήσεων για το 2019 και μόνο ηλεκτρονικά.  Νέες αλλαγές προβλέπονται για την υποβολή αιτήσεων στον ΟΠΕΚΑ για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του 2019. Ειδικότερα αν και η αρχική ΚΥΑ προέβλεπε αιτήσεις...

ΟΠΕΚΑ: Πληρώνονται οκτώ επιδόματα
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Νέες αλλαγές για το επίδομα ορεινών και το επίδομα μειονεκτικών περιοχών ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου θα είναι σε ισχύ η υποβολή αιτήσεων για το 2019 και μόνο ηλεκτρονικά. 

Νέες αλλαγές προβλέπονται για την υποβολή αιτήσεων στον ΟΠΕΚΑ για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του 2019. Ειδικότερα αν και η αρχική ΚΥΑ προέβλεπε αιτήσεις μέχρι 15 Μαΐου μέσω ΚΕΠ πριν από λίγο αναρτήθηκε στην διαύγεια τροποποιήσεις οι οποίες αναφέρουν υποβολή αιτήσεων μόνο ηλεκτρονικά στο opeka.gr και μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται «Οι αιτήσεις για κάθε ημερολογιακό έτος, από την έναρξη ισχύος της παρούσας και στο εξής, υποβάλλονται από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Για την εισοδηματική ενίσχυση του έτους 2019 οι αιτήσεις υποβάλλονται από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης, οι αιτήσεις για το έτος 2019 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στην εφαρμογή αυτή εντός της ίδιας προθεσμίας».

Η προηγούμενη απόφαση ανέφερε ότι, η υποβολή των αιτήσεων για το έτος 2019 θα γινόταν από την έναρξη ισχύος της απόφασης και μέχρι 15 Μαΐου 2020 στα ΚΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή σε αυτό το email – Μην το ανοίξετε

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται: σε 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.001 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικογένειες, καθώς και οι μονογονεϊκές οικογένειες:

α. Ελλήνων υπηκόων.

β. Υπηκόων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

γ. Πολιτών των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετών πολιτών.

Στην περίπτωση που ο πατέρας δεν είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, αλλά είναι η μητέρα, την εισοδηματική ενίσχυση δικαιούται αυτή.

Ως «οικογένεια» νοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης συμβιούντων συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα, μετά των ανηλίκων και άγαμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Κατόπιν αυτού ως «οικογένεια» θεωρούνται: οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο-αρχηγό της οικογένειας.

Ως μονογονεϊκές οικογένειες θεωρούνται οι οικογένειες που αποτελούνται συγκεκριμένα από:

αα) Πατέρα άγαμο, χήρο ή διαζευγμένο και τα τέκνα του (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και τον βαρύνουν φορολογικά.

ββ) Μητέρα άγαμη, χήρα ή διαζευγμένη και τα τέκνα της (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και τη βαρύνουν φορολογικά.

πηγή: dikaiologitika.gr

Exit mobile version