ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργή για την έκρηξη ακρίβειας στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα: Έως και 7 ευρώ ένα κουτί παυσίπονα – Ακριβότερα και από τη Βρετανία!

Με ευθύνη του Α.Γεωργιάδη τα καρτέλ ακρίβειας τινάζουν στον αέρα και την αγορά φαρμάκων ευρείας χρήσης - Φθηνές δικαιολογίες από τον υπουργό

Με ευθύνη του Α.Γεωργιάδη τα καρτέλ ακρίβειας τινάζουν στον αέρα και την αγορά φαρμάκων ευρείας χρήσης - Φθηνές δικαιολογίες από τον υπουργό.
Συντάκτης: Αλέξανδρος Ορφανίδης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Με οργή και αγανάκτηση αντιμετωπίζουν οι πολίτες τις ακραίες αυξήσεις στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) που με σφραγίδα Άδωνι Γεωργιάδη γίνονται είδη πολυτελείας. Σκευάσματα ευρείας χρήσης όπως είναι τα γνωστά παυσίπονα, αλοιφές και κολλύρια, έφτασαν πλέον σε υψηλότερες τιμές και από πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες!

Δεν φτάνει δηλαδή η ανελέητη ακρίβεια σε σούπερ μάρκετ και ενέργεια που έχουν να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά, έχουν τώρα και τον «βραχνά» να πληρώνουν κοντά στα 7 ευρώ ένα κουτί με παυσίπονα! Μάλιστα σε κάποιες τουριστικές περιοχές, χρεώνονται και παραπάνω από 7 ευρώ!

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»:

Η παρακεταμόλη (γνωστό παυσίπονο, 24 ταμπλέτες) διατίθεται στην Ελλάδα έναντι 6,30 ευρώ, με την τιμή στη Βρετανία να είναι 6,17 ευρώ.

Η ξυλομεταζολίνη (αποσυμφωρητικό, 10 ml) πωλείται στα ελληνικά φαρμακεία με τιμή 7,73 ευρώ, όταν στη Γερμανία διατίθεται έναντι 6,11 ευρώ.

Το υδροξείδιο του αργιλίου (αντιόξινο), πωλείται στην Ελλάδα 7,60 ευρώ και στη Γερμανία 7,62 ευρώ.

Η σύγκριση με τη Γερμανία έχει ακόμα πιο ιδιαίτερη αξία, αφού ανέκαθεν θεωρείτο χώρα με πολύ υψηλές τιμές φαρμάκων. Και δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε βέβαια τι μισθό παίρνει ο Γερμανός και ο Βρετανός, σε σχέση με τον Έλληνα πολίτη. Το θέμα είναι ότι η ίδια ασυδοσία των καρτέλ που παρατηρείται στην ελληνική αγορά τροφίμων, εντείνεται τώρα και στην αγορά φαρμάκων. Πάντα ο ελληνικός λαός βρίσκεται στη χειρότερη μοίρα της Ευρώπης, στο έλεος όλων των αρπακτικών της αγοράς.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών σε προηγούμενες κυβερνήσεις, κατηγόρησε αποκλειστικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που με νόμο του 2017 έδωσε ελεύθερη διακύμανση των τιμών στις εταιρείες φαρμάκων, χωρίς παρέμβαση του υπουργείου Υγείας.

Μόνο που ο κ. Γεωργιάδης δεν εξηγεί γιατί ο ίδιος πάτησε στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έκανε τίποτα απολύτως για να τον αλλάξει. Προφανώς γιατί είναι πολιτικός που παραδοσιακά στηρίζει τα καρτέλ σε όποιο υπουργείο και αν έχει βρεθεί. Δεν παρεμβαίνει ποτέ στις ληστρικές συμμαχίες των εταιριών.

«Επί της νέας μου θητείας», είπε ο υπουργός Υγείας, «έχουμε μειώσει τις τιμές σε 6.500 φάρμακα και έχουμε αυξήσει τις τιμές σε 500 φάρμακα». «Οι μειώσεις των τιμών είναι πολύ περισσότερες των αυξήσεων», υποστήριξε σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.

Η μεγάλη ζημιά στην τσέπη των πολιτών, δεν γίνεται με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που και δεν έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση, και οι αυξήσεις τους απορροφώνται μερικώς από τη συνδρομή των Ταμείων. Γίνεται με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, των οποίων τα έξοδα είναι ανελαστικά και παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση. Ακόμα και οι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας, καταναλώνουν παυσίπονα, αλοιφές και σκευάσματα για το στομάχι.

Επομένως δεν έχει τόση σημασία πόσα φάρμακα φθηνύναν σε σχέση με εκείνα που ακρίβυναν, αλλά ποια φάρμακα ακρίβυναν. Σημασία έχει ότι αυξάνονται οι ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα, με τη συνολική δαπάνη για αγορά ΜΗΣΥΦΑ να φτάνει τα 391 εκατ. ευρώ το 2023, από 349 εκατ. ευρώ το 2022!

Exit mobile version