ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργή λαού και σε νούμερα: Πάνω από 2,5 εκατ. πολίτες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη – Ρεκόρ 12ετίας!

Μαζική οργή απέναντι στο έγκλημα που έγινε στα Τέμπη και τα αφηγήματα της κυβέρνησης - Η Public Issue αποτυπώνει την τεράστια συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Μαζική οργή απέναντι στο έγκλημα που έγινε στα Τέμπη και τα αφηγήματα της κυβέρνησης - Η Public Issue αποτυπώνει την τεράστια συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Διαδηλώσεις – Τέμπη: Η μεγαλειώδης κινητοποίηση του ελληνικού λαού απέναντι στις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έφεραν την τραγωδία των Τεμπών, αποτυπώθηκε και επίσημα, μέσω της έρευνας που έκανε η Public Issue, και αποτυπώνει με αριθμούς το πώς εκφράζεται η λαϊκή οργή απέναντι σε μια κυβέρνηση που συνεχίζει να διαχέει τις ευθύνες αλλού και να υποτιμά ποικιλοτρόπως τη νοημοσύνη των πολιτών.

Η μαζική συμμετοχή του λαού σε αυτό το ξέσπασμα αγανάκτησης κυριολεκτικά κάνει πάταγο, και δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση «τρέμει» αυτή τη γενικευμένη λαϊκή κατακραυγή και κάνει ό,τι μπορεί για να διαλύει τις ογκώδεις συγκεντρώσεις, πότε με ασύδοτη αστυνομική βία και πότε με «άγνωστους – γνωστούς» που παίζουν τον ρόλο των προβοκατόρων μέσα στα συγκεντρωμένα πλήθη, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Όπως αναδεικνύεται από τα ευρήματα του πολιτικού βαρόμερου της Public Issue, πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού της χώρας πήραν μέρος στις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της τελευταίας 12ετίας, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως η έρευνα καταγράφει τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όσων είναι άνω των 17 ετών, δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκατοντάδες μαθητικές κινητοποιήσεις από μαθητές γυμνασίων και πρώτων τάξεων του Λυκείου.

Παρόμοιας μαζικότητας διαδηλώσεις (με λίγο μικρότερη συμμετοχή ωστόσο) είχαν να εμφανιστούν στη χώρα από την περίοδο μετά το πρώτο μνημόνιο, τότε που το μεγάλο κίνημα των αγανακτισμένων ξεκίνησε να βγαίνει στις πλατείες το 2011, ενώ και το 2016, επί κυβερνήσεως Σύριζα/ΑΝ.ΕΛ είχαν γίνει μεγάλες διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό.

Είναι βέβαιο πως αυτό το σημείο «βρασμού» που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, δεν καταλαγιάζει με την πάροδο των ημερών, άλλα συντηρείται σε ίδια επίπεδα (ίσως και εντείνεται) λόγω της προκλητικότατης επικοινωνιακής «γραμμής» που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Τα πολιτικά «μαγειρέματα» δίνουν και παίρνουν προκειμένου να βγει από το κάδρο των ευθυνών η κυβέρνηση, το υπουργείο Μεταφορών προσπαθεί να πείσει τη κοινή γνώμη πως όλα δούλευαν… ρολόι και πως υπήρχε «τηλεδιοίκηση», ο πρωθυπουργός αποκαλεί «θυσία» τον τραγικό θάνατο των (τουλάχιστον) 57 ανθρώπων στα Τέμπη και δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός σεβασμός στα θύματα και τις οικογένειες τους (ας θυμηθούμε ως ένα από τα δεκάδες παραδείγματα την αδιανόητη δήλωση Γεωργιάδη πως «αν ο Καραμανλής έλεγε την αλήθεια για τα προβλήματα ασφάλειας στα τρένα, δεν θα έμπαινε άνθρωπος»).

Όλα αυτά και πολλά άλλα συντηρούν αμείωτη την οργή του κόσμου που βλέπει για ακόμη μια φορά να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του ένα σκηνικό ατιμωρησίας και πολιτικής αναισθησίας μπροστά στα δράματα του λαού.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ότι σε σχέση με το δυστύχημα στα Τέμπη, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μεμονωμένο ποσοστό ευθυνών γι’ αυτό το έγκλημα (27%), ενώ  το 64% των ερωτηθέντων επιρρίπτει ευθύνη συνολικά σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την σημερινή κατάσταση του σιδηρόδρομου που έφτασε να γίνει «καρμανιόλα» για δεκάδες συνανθρώπους μας.

Το 58%, δηλαδή 6 στους 10, θεωρεί ότι «πολύ» και «αρκετά» ευθύνεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ για το δυστύχημα στα Τέμπη και αυτό αποτυπώνει την πεποίθηση των πολιτών πως η πολιτική αθρόων ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η νεοφιλελεύθερη ΝΔ αποδοκιμάζεται έντονα, αφού οδηγεί σε «συνεταιρισμούς» διαφθοράς, υποβάθμιση υποδομών και θυσία της ασφάλειας των πολιτών στον βωμό του κέρδους.

Exit mobile version