ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Oruc Reis: Από πού πήρε το όνομά του (vids)

Θα έχετε διαβάσει εκατοντάδες κείμενα που αναφέρονται στις κινήσεις που κάνει το Oruc Reis. Το σεισμογραφικό πλοίο των Τούρκων, το οποίο ναυπηγήθηκε το 2017.

υποβρύχια Oruc Reis: Από πού πήρε το όνομά του
υποβρύχια
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Θα έχετε διαβάσει εκατοντάδες κείμενα που αναφέρονται στις κινήσεις που κάνει το Oruc Reis. Το σεισμογραφικό πλοίο των Τούρκων, το οποίο ναυπηγήθηκε το 2017.

Από που πήρε, όμως, το όνομα Oruc Reis; Ποιος ήταν ο Oruc Reis;

Το γιγαντιαίο πλοίο έχει χωρητικότητά 2.256 τόνων, το τρέχον βύθισμά του αναφέρεται ότι είναι 6 μέτρα ενώ το ολικό μήκος του είναι 86 μέτρα και το πλάτος του 19 μέτρα.

Το όνομά του έχει παρθεί από τον μεγαλύτεροι αδερφό του διαβόητου πειρατή Μπαρμπαρόσα!

Ο Ορούτς Ρέις Μπαρμπαρός (1474–1518) ήταν Ελληνο-αλβανικής καταγωγής μπέης του Αλγερίου και Μπεηλέρμπεης της Δυτικής Μεσογείου. Ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του μεγάλου πειρατή και πολέμαρχου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οruc Reis: Με αρχαιοελληνικό κόλπο του Θεμιστοκλή διάλυσε το Kemal Reis ο κυβερνήτης του Λήμνος;

Τα αδέλφια γεννήθηκαν στη Λέσβο από εξισλαμισμένο Αλβανό πατέρα, τον Γακούπ Αγά και Ελληνίδα χριστιανή μητέρα, την Κατερίνα η οποία ήταν χήρα ορθόδοξου ιερέα του νησιού. Είχαν έξι παιδιά, δύο κόρες και τέσσερις γιους.

Και οι τέσσερις γιοι της οικογένειας δραστηριοποιήθηκαν στη θάλασσα, μεταφέροντας και πουλώντας τα αγγεία που έφτιαχνε η βιοτεχνία του πατέρα τους, ωστόσο στην πορεία εξελίχθηκαν σε πειρατές. Τις ικανότητες εκτίμησε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και έκανε τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρός οργανωτή του στόλου του και τον Ορούτς κυβερνήτη του Αλγερίου.

Ο Ορούτς ήταν ο ο πρώτος που ακολούθησε τον δρόμο της πειρατείας, γινόμενος μέλος σε μια κουρσάρικη γαλέρα που είχε ως βάση της το νησί της Λέσβου, κρησφύγετο για τους Έλληνες και μουσουλμάνους πειρατές. Αιχμαλωτίστηκε από τους Ιππότες της Ρόδου και υποχρεώθηκε να υπηρετεί ως σκλάβος, μέχρις ότου τον αγόρασε ένας Αιγύπτιος εμίρης. Τα αδέλφια ξανάσμιξαν στην Αλεξάνδρεια και με τη βοήθεια του εμίρη αποδείχθηκαν επιτυχημένοι επιδρομείς.

Οι δύο μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους στη δυτική Μεσόγειο το 1505 και επανεγκατεστάθηκαν στη νήσο Ντζέρμπα, στην Τυνησία. Από εκεί ασκούσαν πειρατεία ενάντια στα χριστιανικά έθνη, συλλαμβάνοντας παπικές γαλέρες, ισπανικά πολεμικά πλοία και εμπορικά. Κατόπιν, εξαιτίας μιας διαφωνίας τους με τον Μπέη της Τυνησίας, αναγκάστηκαν να αλλάξουν ορμητήριο, τραβώντας για το Ντζιντζελί, κοντά στο Αλγέρι, το 1511.

Το 1512 ο Ορούτς έχασε το ένα του χέρι σε μια προσπάθεια να καταλάβει ένα ισπανικό οχυρό στη βορειοαφρικανική ακτή ενώ νικήθηκε πάλι μετά από δύο χρόνια. Από τότε σημειώθηκε αλλαγή στη δραστηριότητα των δύο αδελφών. Οι επιθέσεις τους εστιάζονταν όλο και περισσότερο στον ισπανικό στόλο και τις παράκτιες εγκαταστάσεις του. Όταν ο σουλτάνος του Αλγερίου απέτυχε να ανταποκριθεί κατάλληλα στην ισπανική απειλή το 1516, ο Ορούτς τού επιτέθηκε με μια κουρσαρική δύναμη και αφού τον σκότωσε, αυτοανακηρύχθηκε σουλτάνος.

Το 1518 οι μάχες με τους Ισπανούς εντάθηκαν. Σε μια επίθεση εναντίον των ισπανικών εγκαταστάσεων στο Οράν, ο Ορούτς δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση και αναγκάστηκε να κλειστεί στην αλγερινή πόλη Τλέμτσεν. Προσπαθώντας να σπάσει τον κλοιό σκοτώθηκε.

Exit mobile version