ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Oruc Reis: «Θερμό επεισόδιο» – Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά από τη στιγμή που η Τουρκία αποφάσισε να βγάλει στο Αιγαίο το Oruc Reis. Έντονη είναι η κινητικότητα από τη στιγμή που επίκειται η συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο στις 27-28 Αυγούστου. Το θέμα του Oruc Reis αναμένεται να συζητηθεί. Την Τρίτη (25/8) αναμένεται στην Αθήνα ο...

Oruc Reis
Συντάκτης: Αντώνης Τσιράκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά από τη στιγμή που η Τουρκία αποφάσισε να βγάλει στο Αιγαίο το Oruc Reis.

Έντονη είναι η κινητικότητα από τη στιγμή που επίκειται η συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο στις 27-28 Αυγούστου. Το θέμα του Oruc Reis αναμένεται να συζητηθεί.

Την Τρίτη (25/8) αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Επιπλέον, εστάλη και επιστολή στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το ert.gr αυτή είναι δισέλιδη. Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ εκθέτει τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Άγκυρας με την παρουσία του «Oruc Reis» σε συνέχεια των προκλήσεων που έλαβαν χώρα όλους τους τελευταίους μήνες (παραβιάσεις εναερίου χώρου, άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, εργαλειοποίηση προσφυγικού). Ενέργειες, που όπως αναφέρεται, συνιστούν απόπειρα παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες, καθώς συνιστούν απειλή για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τις προσπάθειες της Ελλάδας και άλλων γειτονικών χωρών για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνεται.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Επισημαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την Τουρκία, προκειμένου να αποχωρήσει από τις προγραμματισμένες διερευνητικές συνομιλίες. Μάλιστα, η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος αναφέρει ότι η συμφωνία είναι μερική και ότι αφήνει χώρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο μέλλον «με δυνητικά ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες».

Exit mobile version