ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΣΕ: Στο έλεος των βανδάλων και της μαφίας του χαλκού ο αφύλακτος σιδηρόδρομος – Το νέο περιστατικό που «τύφλωσε» το δίκτυο!

Ο σιδηρόδρομος παραμένει αφημένος στις ορέξεις κακοποιών - Τυφλό το δίκτυο στο τμήμα Αθηνών-Τιθορέας μετά από δολιοφθορά και κλοπή υλικού!
ΟΣΕ: Στο έλεος των βανδάλων και της μαφίας του χαλκού ο αφύλακτος σιδηρόδρομος – Το νέο περιστατικό που «τύφλωσε» το δίκτυο!

Σιδηρόδρομος – ΟΣΕ: Σε μία χώρα που συνεχίζει να είναι ξέφραγο αμπέλι, φαίνεται ότι ο καθένας μπορεί με χαρακτηριστική ευκολία να προκαλέσει δολιοφθορά και χάος στις υποδομές της. Αυτό συνέβαινε για χρόνια στο σιδηροδρομικό δίκτυο που είχε αποψιλωθεί από τη γνωστή μαφία του χαλκού, με αποτέλεσμα να φτάσουμε να έχουμε ένα «τυφλό» και ρημαγμένο σιδηρόδρομο που είχε συνέπεια να συμβεί η ασύλληπτη τραγωδία των Τεμπών.

Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και στις μέρες μας, παρά τα σόου της κυβέρνησης για δήθεν αναβάθμιση του δικτύου. Ο καθένας σπάει και κλέβει ότι θέλει, γιατί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του σιδηροδρόμου είναι αφύλακτο και τα μέρη που φυλάσσονται – φυλάσσονται πλημμελώς.

Το νέο περιστατικό δολιοφθοράς αφορά βλάβη λόγω φωτιάς που προκλήθηκε στα καλώδια του ΟΣΕ και είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα τηλεδιοίκησης από τον σταθμό Αχαρνών μέχρι τον σταθμό Τιθορέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 9 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 6 Νοεμβρίου όταν αναρτήθηκε στην πλατφόρμα βλαβών των συστημάτων του ΟΣΕ από το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας στο Μενίδι, απώλεια επικοινωνίας της τηλεδιοίκησης ηλεκτρονικής και της τηλεδιοίκησης σηματοδότησης, στο τμήμα Αθηνών-Τιθορέας.

Ειδοποιήθηκε η ανάδοχος εταιρεία για την έρευνα και αποκατάσταση της βλάβης. Από την επιτόπια έρευνα προέκυψε ότι άγνωστοι δράστες στην 22η χιλιομετρική θέση, στην είσοδο του σταθμού ηλεκτροκίνησης, περίπου 1.300 μέτρα από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Αχαρνών, άγνωστοι δράστες παραβίασαν φρεάτιο φορέα καλωδίων από την γραμμή της πλευράς καθόδου και έκοψαν και αφαίρεσαν τμήμα αυτών των καλωδίων.

Ακόμα, παραβίασαν φρεάτιο φορέα καλωδίων της γραμμής ανόδου και με άγνωστο τρόπο προκάλεσαν πυρκαγιά, με αποτέλεσμα την καταστροφή των καλωδίων. Επίσης, διαπιστώθηκε φθορά της κάμερας καταγραφής κλειστού κυκλώματος στην είσοδο του υποσταθμού, με αποτέλεσμα να καταστεί μη λειτουργική. Η όλη εγκληματική ενέργεια, αν μη τι άλλο δείχνει «επαγγελματισμό» και δράστες που ήξεραν ακριβώς πού να χτυπήσουν.

Το χειρότερο είναι πως αυτή η δολιοφθορά είχε ως αποτέλεσμα να «τυφλωθούν» οι σταθμάρχες από την Αθήνα μέχρι το ύψος της Φθιώτιδας μη έχοντας καμία εικόνα για το που κινούνται τα τρένα! Η επικοινωνία και η διασταύρωση των τοποθεσιών των συρμών γινόταν είτε μέσω ασυρμάτου είτε κινητών τηλεφώνων! Για το περιστατικό ήδη διενεργείται έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών, όμως είναι τουλάχιστον τρομακτικό το πόσο εύκολα μπορεί σε αυτή τη χώρα να συμβεί η μία τραγωδία πίσω από την άλλη, μόνο και μόνο διότι το κράτος αδιαφορεί να αποτρέψει με ουσιαστικό τρόπο τις κλοπές και τους βανδαλισμούς.

Οκτώ μήνες μετά τον εφιάλτη των Τεμπών, τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Οτιδήποτε καινούργιο φτιάχνεται, φαίνεται ότι απλά περιμένει τη σειρά του για να λεηλατηθεί. Οι σιδηροδρομικοί επανειλημμένως έχουν καταγγείλει το πλιάτσικο που γίνεται σε χαλκό, καλώδια και άλλα υλικά σε όλο το δίκτυο από τις συνήθεις συμμορίες, αλλά λήψη μέτρων ουσιαστικής φύλαξης ακόμα δεν έχουμε δει.

Εντωμεταξύ οι φορολογούμενοι πολίτες πληρώνουν «χρυσούς» φόρους για την αναβάθμιση του δικτύου, για να βλέπουν τελικά ότι παραμένει ακόμα παρατημένο στο έλεος των κλεφτών και των βανδάλων. Η πολυδιαφημισμένη «αναβάθμιση» του σιδηροδρόμου δεν έχει κανένα νόημα για όσο τα έργα που γίνονται, παραμένουν βορά των κακοποιών στοιχείων. Η συστηματική δράση αυτών των κυκλωμάτων, δεν επηρεάζει απλά την ομαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου, άλλα αυξάνει δραματικά την πιθανότητα να βαφτεί ξανά με αίμα ο σιδηρόδρομος. Και τότε τι θα κάνει το κράτος; Θα ψάχνει να βρει πάλι κάποιον… σταθμάρχη για να του τα φορτώσει όλα;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΟΣΕ: Στο έλεος των βανδάλων και της μαφίας του χαλκού ο αφύλακτος σιδηρόδρομος – Το νέο περιστατικό που «τύφλωσε» το δίκτυο!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.