Μέχρι και τις λήψεις των δορυφόρων έφτασε να αμφισβητεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να υποβαθμίσει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τις πυρκαγιές που κατακαίνε την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα.
Με το πύρινο κύμα που σάρωσε τη χώρα να έχει κάνει το νέο καταστροφικό πέρασμά της, ελληνικά και ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα άρχισαν να αποτυπώνουν το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής, και αυτό φαίνεται πως δεν αρέσει καθόλου στο περιβάλλον του Μαξίμου.
Βιβλική καταστροφή
Σύμφωνα με όσα καταγράφει το Copernicus για τη φωτιά του Έβρου, η έκταση που είχε καεί μέχρι χθες στην Αλεξανδρούπολη (πάνω από 72.000 εκτάρια ή 720.000 km2) είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και αρκετά χρόνια.
Όπως καταγράφεται στο σύστημα, από την αρχή του 2023 στην Ελλάδα έχουν καεί 1.512.600 στρέμματα (!), που μεταφράζονται στο 1.14% της συνολικής έκτασης της χώρας! Πρόκειται για 11 φορές μεγαλύτερη καμένη έκταση από τον ΜΟ της ΕΕ (137.248 km2) το 2023. Όσον αφορά το 2023 συγκεκριμένα, η Ελλάδα διεξάγει «πρωταθλητισμό» στις καμένες εκτάσεις, και μάλιστα με τρομακτική διαφορά από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, αφού βρίσκεται σχεδόν 4 φορές πάνω από τη δεύτερη χώρα σε καμένες εκτάσεις (σε σχέση με τη συνολική έκταση της χώρας) που είναι η Πορτογαλία με 0,3% της συνολικής έκτασης της χώρας καμένο.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (https://effis.jrc.ec.europa.eu) που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), το καλοκαίρι του 2023 στην Ελλαδα, είχαμε 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, αλλά ταυτόχρονα αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά… 195%!
Σαρώθηκε και πάλι η Πάρνηθα
Επιπλέον, ο αναλυτικός χάρτης που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ) με την λεπτομερή χαρτογράφηση της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND καταγράφει τα μέχρι τώρα δεδομένα από την νέα καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα που συνεχίζει να καίει και την Παρασκευή 25/8.
Σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, το 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα!
Στον δημοσιευμένο χάρτη, ξεχωρίζουν οι τρεις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν τραυματίσει τον δυτικό πνεύμονα του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας:
- με μαύρο χρώμα στα δυτικά-νοτιοδυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε και συνεχίζει να καίγεται τις τελευταίες ημέρες
- με κίτρινο χρώμα στα ανατολικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2021
- με ροζ χρώμα στα δυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2007
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανάρτηση, τμήμα των δύο τελευταίων (πυρκαγιές 2023 και 2007) αλληλεπικαλύπτεται. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, στα σημεία που κάηκαν εκτενώς δύο φορές μέσα σε 16 χρόνια, η αναγέννηση του δάσους θα είναι πολύ δυσκολότερη.
Η κυβέρνηση βλέπει… λάθη στις μετρήσεις!
Όλα αυτά τα συντριπτικά στοιχεία που αναδεικνύονται από επιστημονικά ιδρύματα και διεθνή παρατηρητήρια, έχουν προκαλέσει μεγάλη αμηχανία στην κυβέρνηση, με τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται. Και αντί να υπάρξει έστω και τώρα που έχουν καεί τα πάντα, μια στοιχειώδης διάθεση αυτοκριτικής, η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει τις επιστημονικές μελέτες!
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να περιορίσει την πανελλήνια κατακραυγή, έσπευσε σήμερα να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνο μετά την οριστική καταστολή τους».
Υποτιμώντας τις μετρήσεις, τα στοιχεία και λήψεις δορυφόρων όπως για παράδειγμα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus και του Εθνικού Αστεροσκοπέιου Αθηνων/meteo που παραθέσαμε παραπάνω, το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι «η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους».
«Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους» αναφέρει το ΥΠΕΝ.
Άραγε για ποιες «πολιτικές που εφαρμόστηκαν» μιλά η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ; Διότι ο λαός είδε κυρίως πολιτικές που δεν εφαρμόστηκαν και όχι πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για ενίσχυση όλων των πυροσβεστικών μέσων, η ενίσχυση όλων των υποδομών που χρειάζεται η χώρα, η κάλυψη του οργανικού κενού που υπάρχει στην πυροσβεστική, η λήψη μέτρων διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.
Τίποτε από αυτά δεν εφαρμόστηκε. Οι μόνες «πολιτικές που εφαρμόστηκαν», και έγινε μάρτυράς τους ο ελληνικός λαός, ήταν οι ατελείωτες εκκενώσεις μέσω του… 112, με τα Σώματα Ασφαλείας να τρέχουν πίσω από την καταστροφή για ακόμη ένα εφιαλτικό καλοκαίρι.
Ακόμα και τώρα, που το φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει γίνει πιο πρόδηλο από ποτέ, οι κυβερνώντες αρνούνται να παραδεχθούν οποιαδήποτε ευθύνη, ακόμα και όταν έχουν απέναντί τους αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία και εκθέσεις.
Πάντοτε φταίει οτιδήποτε άλλο, εκτός από την κυβέρνηση της «Αριστείας». Φταίνε οι αποτιμήσεις των καμένων εκτάσεων που «εμπεριέχουν σημαντικό περιθώριο λάθους», φταίει η κλιματική αλλαγή, φταίνε οι εμπρηστές που όμως δεν μαθαίνουμε ποτέ γιατί μας καίνε, φταίει ότι είναι διεθνές το φαινόμενο, πάντως το επιτελικό «καφενείο» που υποτίθεται πως κυβερνά αυτόν τον τόπο, δεν φταίει ποτέ…