Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη σημειώνει πως «δεν μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αυτό σημαίνει συνωστισμός. Αλλαγή χρονιάς μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας».
Η Ματίνα Παγώνη, εξήγησε πως η παρούσα επιδημιολογική εικόνα δεν αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κατά το σύνηθες.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αυτό σημαίνει συνωστισμός. Αλλαγή χρονιάς μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας», εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και προσέθεσε πως ένα ρεβεγιόν θα ήταν δυνατό να γίνει «μόνο με διψήφια νούμερα (κρουσμάτων), αν προσπαθήσουμε μπορούμε να πετύχουμε διψήφια νούμερα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: Οι «κόκκινες» περιοχές στην Αττική
Σχολιάζοντας τις φωνές που προειδοποιούν για 1.000 – 2.000 κρούσματα ημερησίως, σημείωσε πως αυτό το σενάριο είναι απίθανο, συμπληρώνοντας πως «εάν όντως ισχύσουν (σ.σ. τόσα κρούσματα,) τα πράγματα θα είναι παρά πολύ δύσκολα».
Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα στα ΜΜΜ
Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε στις γιορτές, ζήτησε και συνέχισε αναφερόμενη στην εικόνα που διαμορφώνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
«Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα» είπε και συμπλήρωσε: «Είναι πηγή μετάδοσης όταν είναι ο ένας πάνω στο άλλο, και το χειμώνα τα παράθυρα δε θα είναι ανοιχτά… Πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα και στο σπίτι».
«Αν δε φοράμε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, τα πράγματα δυσκολεύουν, κάνοντας λόγο για πολύ ελαφρά κάμψη κρουσμάτων στην Αττική που δεν επαρκεί. Η μάσκα θα βοηθήσει πολύ και στη γρίπη είπε. «Τα χειρουργεία συνεχίζονται κανονικά οι μη COVID εξυπηρετούνται κανονικότατα» διευκρίνισε, ακόμη.
Πώς ξεχωρίζεις τον κορονοϊό από την γρίπη
Εν συνεχεία η κ. Παγώνη αναφέρθηκε στο πώς ξεχωρίζεις τα συμπτώματα της γρίπης σε σχέση με αυτά του κορονοϊού.
«Ξεκινάνε (το χειμώνα) οι γρίπες και οι άλλες ιώσεις. Τα συμπτώματα γρίπης – Covid είναι ιδία περίπου. Στη γρίπη είναι λίγο διαφορετικά, απλό συνάχι, δεν έχουμε δύσπνοια. Στον Covid αναπτύσσεται πυρετός πάνω από 38, αλλά ξεκινάει με δέκατα, κάποιος δεν το συνειδητοποιεί αμέσως».
«Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουμε, το άλλο αργεί», είπε ολοκληρώνοντας.