ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανώλη αιγοπροβάτων: Καταρρέει η αγορά ενόψει Δεκαπενταύγουστου – Μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για το ξέσπασμα της νόσου

Οι κρεοπώλες προειδοποιούν για σοβαρές ελλείψεις στο προσεχές διάστημα - Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες για το φιάσκο του κρατικού μηχανισμού

Οι κρεοπώλες προειδοποιούν για σοβαρές ελλείψεις στο προσεχές διάστημα - Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες για το φιάσκο του κρατικού μηχανισμού.
Συντάκτης: Αλέξανδρος Ορφανίδης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Σε ντόμινο που θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά ενόψει Δεκαπενταύγουστου, εξελίσσεται η πανώλη των αιγοπροβάτων. Με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης που δεν μερίμνησε όπως θα έπρεπε για την υγειονομική ασφάλεια στην κατεστραμμένη Θεσσαλία, η αλυσίδα κρέατος αμνοεριφίων βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης.

Τα σφαγεία παραμένουν ακόμα κλειστά με εντολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ και η μετακίνηση αιγοπροβάτων έχει απαγορευτεί, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της ζωνόσου. Στο τελικό «σκαλοπάτι» της αγοράς που σκάει αυτό το κύμα ελλείψεων, δηλαδή κυρίως σε κρεοπωλεία, ψητοπωλεία και ταβέρνες, υπάρχει τεράστιος προβληματισμός για την επιδείνωση της κατάστασης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Π.Ε. Λάρισας, Ευάγγελος Ρίζος, ο Δεκαπενταύγουστος θα φέρει μεγάλη δοκιμασία στις αντοχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Ερχόμαστε αντιμέτωποι σε ακόμα μία δύσκολη περίπτωση που είναι η πανώλη των αιγοπροβάτων. Μετά από τόσες κρίσεις καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αυτή» επεσήμανε.

«Εμείς ακόμα ως κρεοπώλες δεν έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος και τη ζημία που μπορεί να έχει φέρει και στα δικά μας καταστήματα. Σίγουρα αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο για την ώρα είναι οι κτηνοτρόφοι και ο πρωτογενής τομέας. Λόγω των καιρικών συνθηκών με τις υψηλές θερμοκρασίες, βλέπουμε τον κόσμο να επιλέγει τις παραλίες, άρα δεν έχουμε δεχθεί μεγάλη επιφόρτιση και ζήτηση σε πρόβειο και αρνί», συμπλήρωσε ο κ. Ρίζος.

«Το μεγάλο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε κι εμείς το Δεκαπενταύγουστο, που εθιμοτυπικά είναι σε πρώτη ζήτηση το αρνί και το πρόβειο κρέας. Ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα σφαγεία, αλλά κι αν υπάρξει άρση μετακίνησης» δήλωσε και τόνισε πως αν συνεχιστούν οι απαγορεύσεις, είναι θέμα χρόνου να επηρεαστεί συνολικά η λειτουργία της αγοράς.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) Δημήτρης Μόσχος μίλησε για το ζήτημα της πανώλης στα αιγοπρόβατα και σχολίασε ότι «υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων και προβληματισμός στην αγορά. Οι κτηνοτρόφοι ζητάνε επιπλέον μέτρα στήριξης».

Οι αθρόες εισαγωγές έφεραν το πρόβλημα στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση από πλευρά της έχει ρίξει αποκλειστικά τις ευθύνες στους κτηνοτρόφους με τα μολυσμένα ζώα, μόνο και μόνο για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της. Οι οποίες αποδίδονται στο ότι ο κρατικός μηχανισμός «κοιμόταν» για μήνες, ενόσω οι κτηνοτρόφοι που καταστράφηκαν από την πλημμύρα της Θεσσαλίας, προσπαθούσαν να αναπληρώσουν τα κοπάδια τους, διότι η Πολιτεία τους άφησε εντελώς ακάλυπτους.

Προκειμένου να παραμείνουν οικονομικά βιώσιμες οι μονάδες, αναγκαστικά οι κτηνοτρόφοι στράφηκαν σε αθρόες εισαγωγές ζωικού κεφαλαίου από γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά της νόσου στην Ελλάδα, αφού προφανώς δεν έγιναν ποτέ οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές. Μετά την πρωτοφανή καταστροφή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel, η Πολιτεία είχε όλον τον χρόνο στη διάθεσή της για να μελετήσει ένα σχέδιο ανάκαμψης της κτηνοτροφικής παραγωγής, με μεθοδικότητα και υγειονομική ασφάλεια. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Για άλλη μια φορά υπερίσχυσε η εύνοια των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που εμμονικά στηρίζει η κυβέρνηση (ακόμα και όταν υπάρχουν κίνδυνοι δημόσιας υγείας) και έτσι η ελεύθερη και ανεξέλεγκτη αγορά έγινε αιτία για να επεκταθεί η ζωονόσος στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα πρόβλημα που απειλεί να εξελιχθεί σε επισιτιστική κρίση.

Βέβαια σοβαρές ευθύνες αναλογούν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, είχε καταγγείλει πως την περίοδο 2012 – 2020 δεν βγήκε ούτε μια προκήρυξη διορισμού μόνιμων κτηνιάτρων, και πως στη Θεσσαλία «σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις το ποσοστό κάλυψης των αναγκών σε κτηνιατρικό προσωπικό μόλις που φτάνει το 20% (στους 4 νομούς υπηρετούν 31 κτηνίατροι), ενώ μόνο στο ΥΠΑΑΤ την τελευταία δεκαετία έχουν καταργηθεί πάνω από 2.500 οργανικές θέσεις».

Είχε σημειώσει ακόμα ότι υπεύθυνη είναι η πολιτική «που έχει μετατρέψει τη χώρα σε “ξέφραγο αμπέλι” για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, που μέσω των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου εξασφαλίζουν εισροές από όπου τους συμφέρει καλύτερα».

Επομένως για το ζήτημα της πανώλης των αιγοπροβάτων, βλέπουμε ότι ευθύνεται κυρίως η πολιτική ανεξέλεγκτης αγοράς ζώων προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, η ανυπαρξία ελέγχων μεταξύ χωρών της ΕΕ, και φυσικά η υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια στον κόσμο για το πώς εισήλθε η πανώλη των αιγοπροβάτων στη χώρα μας και γιατί η πρώτη περιοχή που επλήγη ήταν η Θεσσαλία. Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει 100% τους πληγέντες κτηνοτρόφους και να τους στηρίξει με ζωοτροφές και απολυμαντικά, όσο αναγκάζονται να κρατούν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.

Exit mobile version