ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πάρτι» αναθέσεων ενώ ο λαός πεινάει: Απευθείας αναθέσεις 6,65 δις ευρώ μέσα σε μόλις 22 μήνες έκανε η κυβέρνηση!

Σε μια περίοδο που η χώρα είχε πανδημία και lockdown, η κυβέρνηση έκανε ρεκόρ σπατάλης κρατικού χρήματος σε «φίλους και ημέτερους», με απευθείας αναθέσεις και κλειστές διαδικασίες.

Σε μια περίοδο που η χώρα είχε lockdown, η κυβέρνηση σπατάλησε δις κρατικού χρήματος σε «φίλους και ημέτερους», με απευθείας αναθέσεις και κλειστές διαδικασίες.
Σε μια περίοδο που η χώρα είχε lockdown, η κυβέρνηση σπατάλησε δις κρατικού χρήματος σε «φίλους και ημέτερους», με απευθείας αναθέσεις και κλειστές διαδικασίες.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Κυβέρνηση: Αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, βόλεμα των ημέτερων με fast – track αναθέσεις ώστε να στήνεται ένα πελατειακό κράτος εις βάρος του δημόσιου, κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, αυτό είναι το ζοφερό τοπίο που έχει δημιουργηθεί επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, όπως αποκαλύπτουν τα νέα επίσημα στοιχεία που καταγράφουν τις απευθείας αναθέσεις.

Ρεκόρ 11ετίας με απευθείας αναθέσεις έκανε η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για απευθείας αναθέσεις και κλειστές διαδικασίες από την 1.1.2020 μέχρι και τις 31.10.21 ανέρχεται σε 6,65 δις ευρώ. Ποσό που αποτελεί ρεκόρ 11ετίας (!), ως το υψηλότερο που έχει δαπανηθεί από το Δημόσιο, από το 2010. Και μάλιστα μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο δαπανών που έγιναν σε περίοδο πανδημίας, εγκλεισμού και (υποτίθεται) μειωμένης κίνησης της αγοράς!

Πιο συγκεκριμένα, στο 18μηνο (από 1.1.2020 ως 30.6.2021) ανατέθηκαν 2,17 δις ευρώ με απευθείας αναθέσεις και 2,73 δις ευρώ με διαδικασίες κλειστού τύπου (διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση, κλειστή διαδικασία). Για να ακολουθήσει ακόμα μεγαλύτερη εκτόξευση αναθέσεων αφού μόνο για το αμέσως επόμενο τετράμηνο, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2021 ως και τον Οκτώβριο του 2021, το ποσό που προστέθηκε στις δαπάνες ήταν άλλα 1,75 δις ευρώ.

Μάλιστα άνω του 90% αυτών των συμβάσεων υπογράφηκαν με τη γενική διαδικασία απευθείας αναθέσεων και όχι με την έκτακτη λόγω Covid – 19. Από τα 2,68 δις που σπαταλήθηκαν σε απευθείας αναθέσεις, μόνο 0,32 δις αφορούν διαδικασίες σχετικές με την πανδημία. Δηλαδή τα υπόλοιπα 2,36 δις, έχουν να κάνουν με απευθείας αναθέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πανδημία, εκ των οποίων 1,22 δις αφορούν υπηρεσίες.

«Πάρτι» οι ολιγάρχες, ενώ ο κόσμος υποφέρει από την ακρίβεια

Βλέπουμε πλέον με το πιο φανερό τρόπο, πως η κυβέρνηση της «Αριστείας», αριστεύει στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, επιστρατεύοντας ένα ξέφρενο «πάρτι» αναθέσεων σε ολιγάρχες. Χωρίς εμφανή ποιοτικά κριτήρια, χωρίς διαγωνισμούς, χωρίς διαφάνεια, με υπέρογκες αναθέσεις σπαταλιούνται τα χρήματα ενός ρημαγμένου λαού προς όφελος των αρπακτικών, των μεγιστάνων, των golden boys και των κυβερνητικών κολαούζων.

Μιλάμε για μια ασύλληπτη οικονομική αιμορραγία από τα ταμεία του κράτους, όχι για την καταπολέμηση της πανδημίας, όχι για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, όχι για βοήθεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι για την ανακούφιση των νοικοκυριών που υποφέρουν από την ακρίβεια, άλλα μόνο για τα συμφέροντα μιας ελίτ που έστησε κερδοσκοπικό φαγοπότι στο πτώμα ενός καταρρέοντος κράτους.

Μια τεράστια συνολική πίτα δισεκατομμυρίων ευρώ μοιράστηκε με όρους πελατειακού κράτους σε επιχειρηματίες που απολαμβάνουν πολιτικής στήριξης, και ασφαλώς κατέχουν προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό. Ο ελεύθερος ανταγωνισμός – ουσιαστικά – κρίνεται ανεπιθύμητος και ακυρώνεται. Οι φορείς επιλέγουν το που δοθεί δαπάνη για υπηρεσίες, προμήθειες και μελέτες.

Η κυβέρνηση μαζί με «φίλους και ημέτερους» παίζουν ένα ανήθικο κερδοσκοπικό παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα στις πλάτες του λαού. Και το ακόμα πιο θλιβερό είναι πως όλα αυτά τα αίσχη γίνονται πλέον με απολύτως νόμιμες και νομότυπες διαδικασίες, αφού έχει διαμορφωθεί το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργεί απρόσκοπτα αυτό το διαπλεκόμενο αλισβερίσι.

Και την ίδια στιγμή που ένας ολόκληρος λαός – γονατισμένος από την ακρίβεια – βλέπει την κυβέρνηση να ξοδεύει απίστευτα ποσά για τις ανάγκες του «πελάτη», ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν βλέπει καν ακρίβεια στην αγορά, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν μειώνει τον ΕΦΚ γιατί «οι φτωχοί δεν έχουν ΙΧ», ο Θάνος Πλεύρης βλέπει… ενισχυμένο το ΕΣΥ, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει «δημοσιονομικό περιθώριο» για σοβαρή ενίσχυση των νοικοκυριών…

 

 

Exit mobile version