Πάσχα: Έρχεται απόφαση σοκ-Τι θα γίνει με την εστίαση!
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για τον τρόπο που θα κάνουμε φέτος Πάσχα αλλά και για την εστίαση και το άνοιγμα της.Η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για τον τρόπο που θα κάνουμε φέτος Πάσχα αλλά και για την εστίαση και το άνοιγμα της.
Πάσχα: Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με την επόμενη εβδομάδα να χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα δύσκολη με τις αποφάσεις που αναμένεται να παρθούν για τον τρόπο που θα κάνουμε φέτος Πάσχα, με τις πρώτες φήμες να προκαλούν σοκ!
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα μέτρα που αναμένεται να παρθούν θα μοιάζουν αρκετά με εκείνα των Χριστουγέννων καθώς δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό ενώ το μεγάλο στοίχημα αφορά τον τουρισμό και το άνοιγμα του.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τα πάρτι και τα φαινόμενα συνωστισμού στις κεντρικές πλατείες και τα δημοφιλή στέκια της νεολαίας παρά τα μέτρα του lockdown και χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας του κορονοϊού, αυτό που ακούγεται όλο και πιο πολύ από τα… χείλη κυβερνητικών στελεχών και ειδικών είναι ότι «ίσως θα πρέπει να… θυσιαστεί το Πάσχα για να κερδίσουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι, από τη στιγμή μάλιστα που προχωρούν και οι εμβολιασμοί, συν το ότι υπάρχει και το χρήσιμο εργαλείο των self test».
Αυτή τη στιγμή άλλωστε τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να «δείχνουν» αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 841, ενώ και πολλοί λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι και η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι «Εβδομάδα Παθών» με πολλούς θανάτους και διασωληνώσεις.
Πιο κοντά το άνοιγμα της εστίασης;
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εικόνες των τελευταίων ημερών με τα αυτοσχέδια υπαίθρια πάρτι και τις συναθροίσεις σε κεντρικές πλατείες και άλλα «στέκια» της νεολαίας στις μεγάλες πόλεις, επανέφεραν τις συζητήσεις γύρω από το μήπως τελικά είναι προτιμότερο να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια με τα τραπεζάκια έξω, καθώς έτσι θα τηρούνται και οι αποστάσεις και τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και θα είναι πιο «προστατευμένο» το περιβάλλον για τους πελάτες.
Αυτό θα αποτελέσει και μια επιπλέον «βαλβίδα αποσυμπίεσης» στην κόπωση των πολιτών λόγω του παρατεταμένου lockdown και θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και για τους νέους ώστε να αποφεύγονται οι συνωστισμοί σε υπαίθριους χώρους χωρίς την τήρηση κανενός μέτρου.
Αρχικά υπήρχαν σκέψεις για επαναλειτουργία και των καφέ και εστιατορίων μαζί με τον τουρισμό, την ίδια ημερομηνία, στις 14 Μαΐου κάτι που διευκολύνει και τους επισκέπτες. Ωστόσο, τα πάρτι και οι συναθροίσεις της νεολαίας, φαίνεται να αποτέλεσαν την «ακίδα» για να συζητηθεί εκ νέου το θέμα για άνοιγμά τους νωρίτερα.
Άλλωστε και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, η κυβέρνηση θα ακούσει και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι μελετούν ενδελεχώς και αξιολογούν τα επιδημιολογικά δεδομένα κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο και σε ποια χρονική στιγμή.
Την ίδια στιγμή δηλώσεις αναφορικά με το θέμα έκανε και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
«Όπως ακούσαμε και από τους ειδικούς που μετέχουν στην επιτροπή, οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα» είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
«Για να γίνει άρση των μέτρων» υπογράμμισε, «πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό εμβολιαστικό αποτέλεσμα που να είναι επαρκές. Στο Ισραήλ εκεί που επιτεύχθηκε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη προχωρούν σε άρση των μέτρων».
Ο κ. Δημόπουλος θεωρεί ότι δεν είναι δόκιμο να υπάρχει διαχωρισμός σε αυτούς που θα μπορούν να φύγουν και σε όσους δεν θα μπορούν. «Δεν είναι δόκιμο να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί» είπε μιλώντας στο MEGA.
«Υπάρχει ισχυρή πίεση στους νοσηλευόμενους και στις ΜΕΘ. Παρότι η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση των περιστατικών. Το πρόβλημα υπάρχει. Να κάνουμε ότι μπορούμε για να επιδεινωθεί η κατάσταση» τόνισε.
Σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού και τα κορωνοπάρτι, υποστήριξε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο μετά από 14 μήνες lockdown. «Ενδεχομένως η δυνατότητα ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε» επισήμανε.
Για τα εμβόλια ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι όλα πρέπει να μπουν σε ζυγαριά.
«Πρέπει να εμβολιαστούν με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν. Το σύνδρομο που παρουσιάστηκε μετά από χορήγηση εμβολίου με αδενοϊό, είναι εξαιρετικά σπάνιο, 1 στις 200.000 ή 1 στις 500.000. Διαπιστώθηκε σε γυναίκες νεαρής ηλικίας.
Έχουμε να βάλουμε στη ζυγαριά τον κίνδυνο επέκτασης του κορονοϊού που δημιουργεί χιλιάδες κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς σε σχέση με τη πολύ μικρή πιθανότητα επιπλοκής» πρόσθεσε.