Πάσχα: Τι θα ισχύσει για την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού – «Τσουχτερά» τα πρόστιμα
Το Πάσχα πλησιάζει και τα μέτρα για την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού γίνονται πιο αυστηρά.Το Πάσχα πλησιάζει και τα μέτρα για την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού γίνονται πιο αυστηρά.
Πάσχα: Το lockdown συνεχίζεται και η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πάρει αποφάσεις για το πως θα κάνουμε φέτος Πάσχα με τα μέτρα να αναμένονται σκληρά. Φυσικά κάτι ανάλογο αναμένεται να ισχύσει και για τις μετακινήσεις εκτός νομού με τους παραβάτες να είναι έτοιμοι να δεχτούν κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικώς στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται: α) εκτός των ορίων της Περιφέρειας και β) από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.
Οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού, σύμφωνα με την απόφαση είναι οι εξής:
α) Aπό και προς την εργασία.
β) Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της
γ) Προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης
δ) Για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης δα) ληξιαρχική πράξη θανάτου και δβ) άδεια ταφής.
Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
ε) Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’
εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.
3. Σε κάθε περίπτωση επιτρεπόμενης μετακίνησης: α) η μετακίνηση περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο, β) τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής, γ) σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.
Κυρώσεις
1. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.
2. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.
3. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εμβόλιο Κορονοϊού: Αυτές είναι οι παρενέργειες των εμβολίων ανά εταιρεία σε κάθε ηλικία