ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο που ζήτησε συνάντηση με τον Μητσοτάκη – Επιμένουν στο «καπέλωμα» του φορέα

Σε μόνιμη «κόντρα» με την ελεύθερη επιστημονική φωνή, η κυβέρνηση - Ο Παύλος Μαρινάκης απαξίωσε πλήρως τις προτάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου
Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο που ζήτησε συνάντηση με τον Μητσοτάκη – Επιμένουν στο «καπέλωμα» του φορέα

Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να βλέπει ως «κόκκινο πανί» τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μόνο και μόνο διότι οι εκτιμήσεις τους για τις καταστροφές στον Έβρο και αλλού, εκθέτουν συνεχώς τα επικοινωνιακά αφηγήματα της κυβέρνησης που υποβαθμίζουν σκόπιμα το μέγεθος της κάθε καταστροφής.

Η επίθεση προς τους επιστήμονες είχε κορυφωθεί από τον πρωθυπουργό στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να κάνει αυτοκριτική, αποτίναξε τις τραγικές ευθύνες του, έριξε το μπαλάκι στους μετεωρολόγους λέγοντας ότι δεν προέβλεψαν τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας Daniel και ανακοίνωσε με ύφος απόλυτου «άρχοντα» ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενσωματωθούν στην Πολιτική Προστασία.

Το θέμα είναι όμως ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο αποτελεί έναν ανεξάρτητο επιστημονικό οργανισμό, και κανείς δεν κατάλαβε από πού αντλεί αυτή τη σιγουριά του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ο πρωθυπουργός για έναν φορέα που βρίσκεται εκτός της δικαιοδοσίας του.

Κόντρα στον αέρα… απολυτότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου εμφανίστηκε αντίθετο με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και σε σχετική ανακοίνωσή του τόνισε ότι η σύμπτυξή του στην Πολιτική Προστασία, «θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υπόσταση του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα». Μια τοποθέτηση που ουσιαστικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που το Εθνικό Αστεροσκοπείο αποδεχόταν το κυβερνητικό «καπέλωμα», αυτό θα σήμαινε ότι θα χανόταν η αξιοπιστία του, η εγκυρότητά του και η ελευθερία της επιστημονικής φωνής.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αντιπρότειναν μια φόρμουλα στενής συνεργασίας με την κυβέρνηση, χωρίς να χάνεται η ανεξαρτησία του επιστημονικού φορέα. Συγκεκριμένα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου «συμφώνησαν ότι η παροχή υπηρεσιών δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω προγραμματικής συμφωνίας ή/και με σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν τα Ερευνητικά Κέντρα με υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το Ε.Α.Α. με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή το ΕΛΚΕΘΕ με το υπουργείο Ναυτιλίας)».

Το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας συνάντηση ώστε να παρουσιαστούν οι προτάσεις και οι προβληματισμοί του ερευνητικού κέντρου. Ωστόσο έως τώρα, οι επιστήμονες φαίνεται ότι χτυπούν «στου κουφού την πόρτα», αφού ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για μια πιο αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ αρμόδιων υπουργείων και Εθνικού Αστεροσκοπείου, άλλα επιθυμεί διακαώς μόνο την φίμωση των επιστημόνων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έως τώρα δεν μπαίνει ούτε καν στη διαδικασία να απαντήσει στους επιστήμονες, και αυτό φάνηκε από την στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην απάντηση που δέχθηκε στο press room σχετικά με το ζήτημα. Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε εάν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Αστεροσκοπείου οι οποίοι του έχουν στείλει σχετική επιστολή και εάν θα επιμείνει στην μεταφορά του Αστεροσκοπείου υπό τη σκέπη της Πολιτικής Προστασίας.

Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι «αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και αξία στην κατάρτιση και επιστημονική γνώση, σε προβλέψεις και μοντέλα που χρησιμοποιεί η Πολιτική Προστασία» και πρόσθεσε ακόμα ότι δεν υπάρχει «καμιά προσπάθεια φίμωσης, περιορισμού ή παρέμβασης σε κανένα οργανισμό. Και αυτό ζητώ να γίνει σαφές».

Υποστήριξε ακόμα ότι δίνεται ακόμα μεγαλύτερη αξία και δύναμη στην επιστημονική γνώση καθώς όλα τα επιχειρησιακά σχέδια βασίζονται στις γνώμες των ειδικών αυτό έκανε ο πρωθυπουργός  σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Στην ουσία του πράγματος όμως, ο κ. Μαρινάκης απαξίωσε πλήρως το αίτημα που έστειλε το Αστεροσκοπείο για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ούτε καν ασχολήθηκε με αυτό το ενδεχόμενο. Το μόνο που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι να στηρίξει επικοινωνιακά την καταχρηστική απαίτηση του πρωθυπουργού να «καπελώσει» το επιστημονικό ίδρυμα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο που ζήτησε συνάντηση με τον Μητσοτάκη – Επιμένουν στο «καπέλωμα» του φορέα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.