Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει πίσω από επικοινωνιακά τερτίπια τις τεράστιες ρωγμές που προκάλεσε στη ΝΔ το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ένας νόμος που πέρασε «ετσιθελικά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ουσιαστικά προκάλεσε την πλήρη αποκοπή με οποιαδήποτε αξία πρέσβευε η πάλαι ποτέ δεξιά παράταξη. Οι απώλειες ήταν εξαιρετικά βαριές. Το 1/3 της ΚΟ της ΝΔ, γύρισε την πλάτη στη γραμμή Μητσοτάκη, και είτε διάλεξε την καταψήφιση, είτε την αποχή.
Με 52 – συνολικά – βουλευτές να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τις οδηγίες του Μητσοτάκη, η κυβέρνηση ουσιαστικά έχασε τη δεδηλωμένη, καθώς κατά το Σύνταγμα η δεδηλωμένη χάνεται όταν το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει λιγότερες από 120 ψήφους σε ψήφιση νομοσχεδίου.
Η συγκλονιστική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά αποτέλεσε και την επιβεβαίωση ότι πλέον η ΝΔ έχει χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα». Το περιβάλλον Μητσοτάκη έχει ήδη μετακινηθεί οριστικά στη κεντροαριστερά και η Σαμαρική πτέρυγα αρνείται να εγκαταλείψει εντελώς τις αξίες της λαϊκής δεξιάς, που άλλωστε ψήφισε και ο ελληνικός λαός.
Η ομιλία Σαμαρά προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές εσωκομματικές αναταράξεις, αφού πρώτη φορά ήταν τόσο ανοιχτή η αμφισβήτηση στις πολιτικές Μητσοτάκη. Άλλωστε οι ευθείες βολές του πρώην πρωθυπουργού, δεν αφορούσαν μόνο το νομοσχέδιο για τους ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά το σύνολο των επιλογών του πρωθυπουργού σε μια σειρά από θέματα (ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, ακρίβεια, αγρότες κ.λπ).
Ενώ το Μαξίμου δείχνει μια φαινομενική αδιαφορία για την τοποθέτηση Σαμαρά, στην πραγματικότητα μόνο αδιάφορο δεν είναι για τις «φωτιές» που άναψε ο πρώην πρωθυπουργός. Το σφυροκόπημα Σαμαρά που πλαισιώθηκε από τη στάση των 52 γαλάζιων «ανταρτών», ουσιαστικά έθεσε τέλος στην «παντοκρατορία» Μητσοτάκη.
Διέψευσε τον Σαμαρά ο Μαρινάκης
Δεδομένου του ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ τάσσονται υπέρ της θέσης Σαμαρά, το Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει τον γαλάζιο «εμφύλιο» για να σώσει ότι σώζεται από τη «τσαλακωμένη» εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα διαψεύδοντας τις καταγγελίες Σαμαρά που έκαναν λόγο για βουλευτές που δέχτηκαν bullying προκειμένου να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια.
«Δεν ασκήθηκε καμία πίεση στους βουλευτές, δημοσίως ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αυτό έγινε πράξη στις διήμερες ενημερωτικές συναντήσεις που ερμηνευτήκαν ως φροντιστήρια» ισχυρίστηκε και πρόσθεσε πως «ο κάθε βουλευτής ψήφισε ό,τι υπαγόρευε η συνείδηση του».
Ενώ οι μομφές του Αντώνη Σαμαρά ήταν πολύ συγκεκριμένες, και αφορούσαν «ανεπίτρεπτες πιέσεις στους βουλευτές τη ΝΔ», ο Παύλος Μαρινάκης έκανε «γαργάρα» το θέμα και είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός απλά… εξέφρασε τις απόψεις του.
«Ο κ. Σαμαράς εκφράζει τις απόψεις του, όπως έχει το δικαίωμα να το κάνει είτε στη Βουλή είτε αλλού», είπε ο κ. Μαρινάκης. Εξέφρασαν και άλλοι βουλευτές τη διαφοροποίηση τους. Αναμενόμενο, γιατί δεν είχε τεθεί κομματική πειθαρχία, όπως γίνεται κατά παράδοση στη ΝΔ σε ζητήματα δικαιωμάτων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ασφαλώς η βαρύτητα του λόγου ενός πρώην πρωθυπουργού και πολύπειρου πολιτικού όπως είναι ο Αντώνης Σαμαράς, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις – κατά παραγγελίαν – απαντήσεις του Παύλου Μαρινάκη. Οι παρασκηνιακές πιέσεις για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο των ΛΟΑΤΚΙ+ ήταν όντως πρωτοφανείς. Και το βαθύ ρήγμα που δημιουργήθηκε στη ΝΔ, θα συνοδεύει την παράταξη μέχρι τις Ευρωεκλογές. Μένει να δούμε αν ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει συνέχεια σε αυτή την εσωκομματική σύγκρουση και αν θα προχωρήσει σε κάποια καθοριστική κίνηση πριν ή μετά τις Ευρωεκλογές…