ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Pegasus: Με αυτό το πρόγραμμα κατασκοπεύουν πολιτικούς και δημοσιογράφους στην Ελλάδα;

Το λογισμικό με κωδική ονομασία Pegasus, ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης τηλεφώνων, πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών δικαιωμάτων και δικηγόρων έφερε στο φως δημοσιογραφική έρευνα 17 ΜΜΕ από όλο τον κόσμο αλλά ΜΚΟ. Το Pegasus είχε τη δυνατότητα να μολύνει κάθε smart συσκευή, είτε i-phone, είτε Android και να επιτρέπει στους χειριστές να αποσπούν φωτογραφίες, e-mail, ακόμα και μηνύματα στα...

Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Το λογισμικό με κωδική ονομασία Pegasus, ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης τηλεφώνων, πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών δικαιωμάτων και δικηγόρων έφερε στο φως δημοσιογραφική έρευνα 17 ΜΜΕ από όλο τον κόσμο αλλά ΜΚΟ.

Το Pegasus είχε τη δυνατότητα να μολύνει κάθε smart συσκευή, είτε i-phone, είτε Android και να επιτρέπει στους χειριστές να αποσπούν φωτογραφίες, e-mail, ακόμα και μηνύματα στα social media. Την ίδια ώρα εννοείται ότι γίνεται καταγραφή κλήσεων αφού ενεργοποιούνται κρυφά μικρόφωνα.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο, το CNN, οι New York Τimes και πολλά άλλα.

Βέβαια η εταιρία, σε ανακοίνωσή της, αρνείται ότι έχει προβεί σε οποιοδήποτε αδίκημα και τονίζει ότι το εν λόγω λογισμικό προσφέρεται για χρήση σε στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών. Ωστόσο, δεν κατάφερε να απαντήσει στο ερώτημα πως το λογισμικό της βρέθηκε σε κινητά τηλέφωνα εκατοντάδων δημοσιογράφων.

Tι είναι το Pegasus

Στο Ισραήλ το Pegasus έχει χαρακτηριστεί ως ‘όπλο’ και κάθε εξαγωγή πρέπει να εξασφαλίζει την έγκριση της κυβέρνησης. Πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό που ανήκει στην κατηγορία των λογισμικών κατασκοπείας. Έχει σχεδιαστεί για να εισβάλει σε συσκευές, χωρίς να ειδοποιείται ο χρήστης, να συγκεντρώνει ό,τι πληροφορίες θέλει και μετά να ‘εξαφανίζεται’. Οι ειδικοί έχουν εξηγήσει πως “βρίσκεται πίσω από τις πιο ραφιναρισμένες επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ”.

Οι δημιουργοί του Pegasus εξήγησαν πως την έμπνευση του την έδωσε “αίτημα που λάβαμε από ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες γνώριζαν ήδη τη δουλειά μας, που ήταν σχετική με την τεχνολογία εξυπηρέτησης πελατών εταιρίας κινητής τηλεφωνίας”.

Η NSO τονίζει πως “δεν πρόκειται για τεχνολογία μαζικής παρακολούθησης. Αυτό που κάνει είναι να συλλέγει δεδομένα από συσκευές κινητών τηλεφώνων συγκεκριμένων ατόμων, που είναι ύποπτοι για την εμπλοκή τους σε σοβαρά εγκλήματα και τρομοκρατία”.

Στην πράξη, με το Pegasus ο εισβολέας μπορεί να μπει στα αρχεία των γραπτών μηνυμάτων, των επαφών, του ιστορικού κλήσεων, όσων έχουμε σημειώσει στο ημερολόγιο, στα emails, στα instant messages και την ιστορία περιήγησης.

Όπως αναφέρει το διαφημιστικό φυλλάδιο (!) το λογισμικό αυτό μπορεί να ‘ψαχουλέψει’ το Whatsapp, το Viber, το Skype και τα μηνύματα σε BlackBerry, μπορεί να ‘κλέψει’ φωτογραφίες, εγγεγραμμένες κλήσεις, να πάρει ακόμα και με sceenshots ό,τι θέλει, χωρίς να πάρει την παραμικρή είδηση ο χρήστης.

Το Pegasus μπορεί να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο και την κάμερα του κινητού και να καταγράψει ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον του ‘θύματος’.

Μόλις ολοκληρωθεί η δουλειά, ο χειριστής του Pegasus κάνει χρήση της δυνατότητας που λέγεται ‘kill’ και να εξαφανίσει το λογισμικό από το τηλέφωνο του ‘θύματος’. Πώς όμως, γίνεται η εισβολή; Με γραπτό μήνυμα που φαίνεται αθώο και περιλαμβάνει link που δεν κινεί υποψίες. Μόλις γίνει το link ‘κατεβαίνει’ το λογισμικό και ο εισβολέας κάνει ό,τι θέλει. Για αρχή, παίρνει passwords και επαφές.

Δεν υπάρχει εταιρία κατασκευής smartphones που να μπορεί να κρατήσει μακριά από τα τηλέφωνα των πελατών της το Pegasus.

Exit mobile version