Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το Rt της πανδημίας βρίσκεται στο 0,85 από το 1 που βρισκόταν πριν από λίγες μερες. Ουσιαστικά εξασθενεί η πανδημία όπως τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.
«Ειδικότερα, στην προηγούμενη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον Κορονοϊό από τις 5 – 20 Αυγούστου αναφερόταν ότι ο δείκτης Rt βρίσκόταν στην τιμή πάνω από 1. Στην έκθεση που αφορά το διάστημα 20-26 Αυγούστου γίνεται εκτίμηση ότι το Rt έχει εμφανίσει μικρή πτώση στο 0,85» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.
Σημειώνεται ότι επιδημιολογικά μία συγκράτηση του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας καθότι κάθε νέο κρούσμα δε μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μία επαφή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ, είπε ο Στέλιος Πέτσας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.
Ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε και για τον διάλογο που είχαν (χωρίς να ξέρουν ότι τους καταγράφουν τα ανοιχτά μικρόφωνα) ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας (σ.σ. πως η Τουρκία είναι πολύ εκνευρισμένη με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ και δεν θεωρεί τους Έλληνες αξιόπιστους) και δεν έκρυψε την ενόχληση της Αθήνας για όσα ακούστηκαν. “Κρείττον του λαλείν το σιγάν” ήταν το μόνο που είχε να πει, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο νόμου για τις οφειλές
Όσον αφορά το σχέδιο νόμου «Διευθέτηση οφειλών, Δεύτερη ευκαιρία», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Είπε χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία αντιμετωπίζει το μείζον ζήτημα του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους που συσσωρεύτηκε και διογκώθηκε κατά την πολυετή οικονομική κρίση στη χώρα.
Ένα πρόβλημα που χρόνιζε και είχε σημαντικές επιπτώσεις σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας. Το νομοσχέδιο, υιοθετεί τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, ενσωματώνοντας άμεσα την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019».
Αναλυτικά εξήγησε πως:
«Το Σχέδιο Νόμου χαρακτηρίζεται ως:
1ον. Ολιστικό, καθώς καταργούνται όλες οι προηγούμενες, διάσπαρτες σχετικές διατάξεις και πλέον θα υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο, που θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.
2ον. Επιχειρηματικά γόνιμο, καθώς δίνει τη δυνατότητα επαναφοράς των επιχειρήσεων στη βιωσιμότητα, επανεκκίνησης της επιχειρηματικότητας, μέσω της δεύτερης ευκαιρίας, και καταπολεμά το φαινόμενο των επιχειρήσεων “ζόμπι”, που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της διαρκούς συσσώρευσης χρεών.
3ον. Κοινωνικά ευαίσθητο και δίκαιο, καθώς ξεκαθαρίζει “η ήρα από το στάρι”, αφού πίσω από τους χιλιάδες ευάλωτους πολίτες κρύβονται, τόσα χρόνια, αρκετοί “στρατηγικοί κακοπληρωτές”. Απαιτείται άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι ύπαρξης περιουσίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, λαμβάνεται μέριμνα για τις πραγματικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
4ον. Καινοτόμο, καθώς προβλέπει, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την εισαγωγή προληπτικού μηχανισμού για την έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη, έτσι ώστε να μη χρεοκοπήσει.
Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι εθνικά αναπτυξιακό, καθώς αφαιρεί τα βάρη οφειλών από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ απελευθερώνει τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι ώστε να επιτελέσουν το ρόλο τους. Δηλαδή, να δώσουν ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά τους και τα επιχειρηματικά τους σχέδια.
Έτσι, το νομοσχέδιο “Διευθέτηση οφειλών, Δεύτερη ευκαιρία”, συνθέτει ένα συνεκτικό και δυναμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής, προστατεύοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τον παραγωγικό ιστό της εθνικής μας οικονομίας.
Ένα πλαίσιο που απαλλάσσει από τα προβλήματα του παρελθόντος. Ένα πλαίσιο που είναι βασικό και αναγκαίο συστατικό ενός υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ένα πλαίσιο που διέπεται από διαφάνεια και ταχύτητα.
– Διαφάνεια, με την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και την ύπαρξη αυτοματοποιημένης λύσης ρύθμισης οφειλών,
και
– Ταχύτητα στη ροή των διαδικασιών, καθώς προβλέπονται σφικτές χρονικές προθεσμίες, προκειμένου να περιοριστεί η δράση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Υπογραμμίζεται ότι η εξάλειψη των εμποδίων στην αποτελεσματική και προληπτική αναδιάρθρωση βιώσιμων οφειλετών:
– Aπενοχοποιεί κάποια οικονομική αποτυχία.
– Απαλλάσσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από βάρη του παρελθόντος για να ξανασταθούν στα πόδια τους.
– Δίνει διέξοδο από μια οικονομική φυλακή, προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία.
Το Σχέδιο Νόμου τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021».
Αμέσως μετά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας ανέφερε πως το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, στις 11 το πρωί.
Πηγή:dikaiologitika.gr