ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρ ομαδόν από γαλάζιους βουλευτές για Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου – Οι κεντροαριστερές εμμονές του Κυριάκου φέρνουν τη διάλυση

Τάσεις ολικής ρήξης στο εσωτερικό της ΝΔ - Τέτοιο σφυροκόπημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στα 5 χρόνια

Τάσεις ολικής ρήξης στο εσωτερικό της ΝΔ - Τέτοιο σφυροκόπημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στα 5 χρόνια.
Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ήταν να μην γίνει η αρχή. Εφόσον έγινε χθες, η ΝΔ περνάει και επίσημα σε περίοδο αναταραχής και εσωστρέφειας. Η… επεισοδιακή χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, έφερε στην επιφάνεια τον εσωκομματικό αναβρασμό που κοχλάζει εδώ και 5 χρόνια για τις πολιτικές Μητσοτάκη.

Δεκάδες βουλευτές που είχαν καταπιεί το… αμίλητο νερό τα τελευταία χρόνια, αποφάσισαν να κάνουν την «επανάσταση» τους και να αμφισβητήσουν ευθέως τις επιλογές Μητσοτάκη, συγκλίνοντας στην άποψη ότι ο πρόεδρος της ΝΔ καταστρέφει την ταυτότητα του κόμματος.

Συγκεκριμένα έγιναν 37 τοποθετήσεις και η συζήτηση διήρκησε 5 ώρες, με τα πυρά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι πρωτοφανή για την πενταετή «κυριαρχία» του.

Ο Μάριος Σαλμάς, ήταν ο βουλευτής που έριξε την ισχυρότερη εσωκομματική «βόμβα», κατηγορώντας ευθέως τον Μητσοτάκη ότι είναι συνεργάτης των ολιγοπωλίων και ότι κυβερνάει «με πέντε συνεργάτες που τους στέλνει έτοιμα τα νομοσχέδια».

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σχολίασε το «άνοιγμα» Μητσοτάκη προς την κεντροαριστερά σημειώνοντας πως αυτό δεν επιτρέπεται να προκαλεί «μετάλλαξη της παράταξης», ενώ προειδοποίησε για συρρίκνωση της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. Μάλιστα χρησιμοποίησε μια παροιμία με πολύ έντονα υπονοούμενα, σχολιάζοντας τις τάσεις αλαζονείας στο κόμμα: «χαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετάνε όταν ξεπεζέψεις».

Αναφερόμενος στην εκστρατεία δαιμονοποίησης της δεξιάς που προωθεί ο πρωθυπουργός (και τα Μέσα που ελέγχει), ο κ. Στυλιανίδης προειδοποίησε ότι: «αν κατασκευάζουμε ‘’ακροδεξιούς’’ (μόνο η ΧΑ ήταν) θα μας καταπιεί η ιστορία όπως τον Μακρόν που έκανε το ίδιο».

Ο Γιώργος Βλάχος παρατήρησε ότι συρρικνώνεται ραγδαία το εκλογικό σώμα που υποστηρίζει τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι όταν η παράταξη έχασε τις εκλογές το 2009, είχε πάρει περισσότερους ψήφους από όσες πήρε πέρυσι που βγήκε κυβέρνηση. Επιπλέον άφησε κλειστά τα χαρτιά του για το αν θα στηρίξει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για ΠτΔ.

Δυσαρέσκεια για την ΠτΔ εξέφρασε και ο Θάνος Πλεύρης, λέγοντας ότι γι’ αυτή τη θέση πρέπει να επιλεχθεί ένα πρόσωπο που ενώνει. Φαίνεται ότι η αφωνία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για σημαντικά θέματα και η αφοσίωση της στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει προκαλέσει δυσφορία ακόμα και σε μεγάλο μέρος της ΝΔ.

Ο Θάνος Πλεύρης ακόμα, έδειξε τον γάμο των ομοφυλόφιλων ως κύρια αιτία για την απώλεια 1 εκατομμυρίου ψήφων. Επισήμανε ότι  «ο γάμος πλήγωσε πολλούς βουλευτές και κυρίως τη βάση μας, που έχει αξιακή σχέση με την παράταξή μας και όχι πελατειακή, όπως συνέβαινε στο ΠΑΣΟΚ», εστιάζοντας στους προκλητικούς πανηγυρισμούς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «ειδικά από πρόσωπα που βάσει του θεσμικού τους ρόλου πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν τους Έλληνες», όπως είπε.

Και ο Μίλτος Χρυσομάλλης στηλίτευσε τους αποθρασυσμένους πανηγυρισμούς που έγιναν στη Βουλή (και όχι μόνο) το βράδυ της ψήφισης του γάμου των ομοφυλόφιλων, ενώ σημείωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται το μήνυμα «πάμε μπροστά».

Το ότι ο γάμος των ομοφυλόφιλων έπληξε τον αξιακό κώδικα της παραδοσιακής ΝΔ, το εξέφρασε και ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης που εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα για τον κίνδυνο δημοσκοπικής κατάρρευσης, έδωσε «πληρωμένη» απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε πει ότι αξιοποιεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πολύπειρος βουλευτής είπε ότι εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει απομακρύνει κανέναν εξωκοινοβουλευτικό υπουργό, τους οποίους μάλιστα χαρακτήρισε αλαζόνες. «Ουδέποτε ανασχημάτισες έναν εξωκοινοβουλευτικό και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε» είπε συγκεκριμένα ο κ. Κακλαμάνης στον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά το ιδεολογικό «αλληθώρισμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη που θέλει να πατάει και στη δεξιά… βάρκα την ώρα που την βυθίζει, ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι πρέπει «να δούμε τι γίνεται στη Γαλλία, όπου ο κεντρώος Μακρόν που επιχειρούσε διαρκώς αμφίπλευρη διεύρυνση και τελικά καταποντίστηκε». Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του σημείωσε ότι «είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Θεόδωρος Καράογλου, κάνοντας λόγο για «ιδεολογικό ευνουχισμό» και χαρακτηρίζοντας τραγικό λάθος το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Επιπλέον ξεκαθάρισε κι εκείνος ότι είναι αρνητικός στο να ψηφίσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία στο αξίωμα της ΠτΔ.

Ο Κώστας Βλάσσης επισήμανε πως ο κόσμος λέει πως το μήνυμα δεν έχει ληφθεί, ενώ ο Γιώργος Στύλιος εστίασε στους αγρότες και στην ολιγωρία των πληρωμών.

Σε όλα αυτά τα πρωτοφανή πυρά, ο αυτοκαταστροφικός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε – με λίγα λόγια – ότι συνεχίζει να απεχθάνεται τις δεξιές «ρίζες» τη ΝΔ και «πέταξε» ένα εκβιαστικό υπονοούμενο στους διαμαρτυρόμενους ότι έχουν μπροστά τους 3 χρόνια διακυβέρνησης. Σαν να τους είπε δηλαδή να το «ράψουν», αν θέλουν να παραμείνουν βουλευτές της κυβέρνησης και να μην προκαλέσουν πρόωρες εκλογές. Δηλαδή πάνω από το καζάνι που βράζει που είναι το εσωτερικό της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε και… καπάκι. Η «έκρηξη» φαίνεται αναπόφευκτη.

Αν συνδυάσουμε με τα παραπάνω και το γεγονός ότι Καραμανλής και Σαμαράς κάνουν μια κοινή εμφάνιση με πολλαπλά μηνύματα σε παρουσίαση βιβλίου στο Πολεμικό Μουσείο, η ατμόσφαιρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι πλέον μόνο βαριά, αλλά… ασήκωτη.

Exit mobile version