ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: Ποιοι έχουν στο στόχαστρο την Εύβοια και την καίνε κάθε χρόνο; – Άλλα 17.500 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη ως τώρα

Παρά τη βελτιωμένη αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουμε φέτος, η Εύβοια συνεχίζει να μετατρέπεται σε κρανίου τόπο

Παρά τη βελτιωμένη αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουμε φέτος, η Εύβοια συνεχίζει να μετατρέπεται σε κρανίου τόπο.
Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, σε διαδικτυακές ομάδες και σχόλια ειδήσεων οι πολίτες αναρωτιούνται με οργή το ίδιο πράγμα: γιατί έχουν βαλθεί κάποιοι να καταστρέψουν ολοκληρωτικά την Εύβοια; Κάθε καλοκαίρι το νησί της πολύπαθης Εύβοιας γίνεται βασικός στόχος εμπρησμών και περίεργων πυρκαγιών που ξεσπούν από το πουθενά.

Η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα 5 χρόνια, φέτος το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δείχνει (μέχρι τώρα) να έχει πάρει στα σοβαρά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Για πρώτη χρονιά βλέπουμε να υπάρχει σοβαρό σχέδιο καταμερισμού δυνάμεων, ορθότερος συντονισμός και έγκαιρες επεμβάσεις. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένουν σοβαρά προβλήματα στην αντιπυρική προστασία της χώρας, όπως τα κενά θέσεων στην Πυροσβεστική και ο απαρχαιωμένος στόλος.

Παρόλα αυτά, η Εύβοια συνεχίζει να καίγεται. Σχεδόν σε κάθε μέρα με μελτέμι, θα ξεσπάσει μια πυρκαγιά, κυρίως στη νότια και κεντρική Εύβοια πλέον. Και αυτό αφού πρώτα κάποιοι φρόντισαν να «ξεμπερδέψουν» πριν τρία χρόνια με την (πρώην) καταπράσινη βόρεια Εύβοια, που κατακάηκε από τον Ευβοϊκό κόλπο μέχρι το Αιγαίο. Το τρομακτικό αποτέλεσμα ήταν να γίνουν κάρβουνο μισό εκατομμύριο στρέμματα, και η περιοχή να χρειάζεται πολλά χρόνια ακόμη για να ανακάμψει.

Η κοινή λογική λέει ότι πίσω από τους αλλεπάλληλους εμπρησμούς, κρύβονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που συστηματικά κάνουν στάχτη τον δασικό πλούτο του νησιού. Ήδη στην – άλλοτε πανέμορφη – νότια μεριά της Εύβοιας, έχει εγκατασταθεί ένα ατελείωτο «δάσος» από ανεμογεννήτριες. Παρά τις αυστηρότερες ποινές για τους εμπρησμούς, αλλά και τις συλλήψεις που γίνονται κυρίως για τα μάτια του κόσμου, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει τις απαντήσεις που οφείλει: ποια είναι τα εγκληματικά δίκτυα που καίνε τη χώρα και ιδιαίτερα την Εύβοια; Και ποιοι είναι οι σκοποί τους;

Ο λαός χρυσοπληρώνει και φέτος τα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα κατάσβεσης, αλλά παραμένει σταθερά στο έλεος των εμπρησμών. Το αποτέλεσμα ήταν να καούν και φέτος πολλές χιλιάδες στρέμματα στην Εύβοια, ενώ ακόμα είμαστε στα μισά της αντιπυρικής περιόδου.

Οι πρώτες καταγραφές των φετινών καταστροφών στα δασικά οικοσυστήματα, δείχνουν τη συνέχιση μια πολυετούς ερημοποίησης της Εύβοιας. Εκτιμάται ότι ήδη έχουν γίνει στάχτη πάνω από 17.500 στρέμματα δάσους (δέντρα και θαμνώδεις περιοχές). Αναλυτικότερα, το Δασαρχείο Χαλκίδας εκτιμά ότι γύρω στα 9.780 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στον Πισσώνα στην κεντρική Εύβοια στις περιοχές Πούρνου του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων και Αφρατίου του δήμου Χαλκιδέων στις 31/7 έως 1/8, σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service.

Επιπλέον είχαμε την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση τις μεσημεριανές ώρες της 29/7 – 31/7 στην περιοχή Πετριές Εύβοιας του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, όπου φαίνεται να κάηκαν 7.844 στρέμματα, από τα οποία εκτιμάται πως περίπου τα 4.800 αφορούν δασικές εκτάσεις.

Exit mobile version