ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: Συγκίνηση και δέος για τις μοναχές που έψαλλαν ύμνους στην Παναγία βλέποντας την πύρινη λαίλαπα στη Μάνδρα

Πυρκαγιές: Οι Μοναχές της Μονής Παναγίας Γοργοεπηκόου δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το «σπίτι» τους - Συγκλονιστικό το μεγαλείο της πίστης τους
Πυρκαγιές: Συγκίνηση και δέος για τις μοναχές που έψαλλαν ύμνους στην Παναγία βλέποντας την πύρινη λαίλαπα στη Μάνδρα

Πυρκαγιές: Μια συγκλονιστική σκηνή που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε κάθε πιστό ορθόδοξο χριστιανό, έλαβε χώρα την Τρίτη (18/7) στη γυναικεία Μονή της Παναγίας Γοργοεπηκόου στη Μάνδρα Αττικής.

Η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, έφτασε και στη Μάνδρα και οι θηριώδεις φλόγες πλησίαζαν και την ευρύτερη περιοχή του Μοναστηριού, που μέχρι πρότινος ήταν ένας φυσικός παράδεισος ομορφιάς. Οι Μοναχές βγήκαν έξω από τα τείχη της Μονής για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς και το σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο συγκλονίζει με το μεγαλείο της πίστης που επέδειξαν πάνω στις κρίσιμες στιγμές.

Ατενίζοντας την τεράστια πυρκαγιά που κατέκαιγε τα πάντα, οι Μοναχές αυθόρμητα άρχισαν με ένα στόμα και μια φωνή να ψάλλουν ύμνους προς την Παναγία, το ύστατο καταφύγιο κάθε χριστιανού. Οι γλυκύτατες φωνές τους έμοιαζαν όαση μέσα στην πύρινη καταστροφή που τους περικύκλωνε. Αυτό είναι το ανδρείο πνεύμα του ορθόδοξου μοναχισμού που δεν δειλιάζει απέναντι σε κανέναν κίνδυνο και δεν παύει ποτέ να ελπίζει στη βοήθεια του Θεού. Ακόμα και όταν όλα συνηγορούν στην επερχόμενη καταστροφή, ο μοναχός δεν ξεχνά πως τίποτα δεν γίνεται αν δεν επιτρέψει ο Θεός.

Γενναίες και προσηλωμένες στο ιερό καθήκον τους, οι Μοναχές προσέφυγαν στην προστασία της Γοργοεπηκόου, που έχει συντελέσει αναρίθμητα θαύματα όπως μαρτυρούν πολλοί προσκυνητές της συγκεκριμένης Μονής. Παραπέρα, ένας αστυνομικός προσπαθούσε να πείσει τη Γερόντισσα πως πρέπει να εκκενωθεί το Μοναστήρι. Από τη μία η ανθρώπινη διάσταση του θέματος και από την άλλη η πνευματική και θεϊκή. Μια σκηνή που γέμισε δέος, όποιον είχε «μάτια» να δει το μεγαλείο της. Τελικά οι Μοναχές υπακούν στις επίμονες προτροπές της Αστυνομίας και εγκαταλείπουν το Μοναστήρι με δάκρυα στα μάτια, όμως οι θερμές προσευχές τους εισακούστηκαν.

Πολλοί θαμώνες των διαδικτυακών «καφενείων», έβγαλαν χολή και κακία για τις Μοναχές που αντιστέκονταν στο να εγκαταλείψουν τη Μονή της μετανοίας τους. Όμως αυτό είναι το σπίτι τους. Αυτή η Μονή είναι όλη η ζωή τους. Στις πυρκαγιές που κατακαίνε την Ελλάδα, είδαμε πάρα πολλούς πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα σπίτια τους παρά τα μηνύματα και τις εντολές της αστυνομίας για εκκένωση. Γνωρίζοντας την εγκληματική ανεπάρκεια του κράτους, έμειναν πίσω για να προστατέψουν τους κόπους και τα όνειρα μιας ολόκληρης ζωής, και στις περισσότερες περιπτώσεις τα κατάφεραν.

Οι Μοναχές προσπάθησαν κι εκείνες να υπερασπιστούν το σπίτι τους, σαν μια ενωμένη πνευματική οικογένεια. Και χρησιμοποίησαν το μεγαλύτερο «όπλο» που διαθέτουν, την προσευχή. Έμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή να προσεύχονται για να σωθεί όχι μόνο το Μοναστήρι, άλλα και όλη η περιοχή της Μάνδρας και κάθε περιοχή της Ελλάδας που αντιμετωπίζει αυτόν τον εφιάλτη. Και η αφοσίωσή τους στο θεάρεστο έργο τους, μόνο θαυμασμό και συγκίνηση μπορεί να προκαλέσει σε έναν υγιή νου.

Οι φλόγες συνέχισαν να «καταπίνουν» τον δασικό πλούτο της περιοχής και ως σήμερα γίνονται επικίνδυνες αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική. Ενώ έχει κατακαεί ο τόπος γύρω από τη Μονή, το ίδιο το Μοναστήρι παραμένει ανέπαφο. Είθε η Παναγία η Γοργοεπήκοος να βάλει σύντομα τέλος στη μεγάλη δοκιμασία που περνά η Δυτική Αττική και κάθε πυρόπληκτη περιοχή της Ελλάδας μας.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πυρκαγιές: Συγκίνηση και δέος για τις μοναχές που έψαλλαν ύμνους στην Παναγία βλέποντας την πύρινη λαίλαπα στη Μάνδρα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.