ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολεμικό ναυτικό: Ενίσχυση με τις φρεγάτες Belharra-Κόστος τρία δις!

Την Πέμπτη 18 Ιουν 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Απτχου (Ι) Θεόδωρου Λάγιου (ε.α.), με το Γενικό Διευθυντή της DGA, Αντιστράτηγο Thierry Carlier και με Επιτελείς της DGA (Directorate for Armaments of France). Πολεμικό ναυτικό: Επι της ουσίας, οι Γάλλοι ήρθαν προκειμένου να καταθέσουν την βελτιωμένη τεχνική πρόταση κι η ελληνική πλευρά...

Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Την Πέμπτη 18 Ιουν 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Απτχου (Ι) Θεόδωρου Λάγιου (ε.α.), με το Γενικό Διευθυντή της DGA, Αντιστράτηγο Thierry Carlier και με Επιτελείς της DGA (Directorate for Armaments of France).

Πολεμικό ναυτικό: Επι της ουσίας, οι Γάλλοι ήρθαν προκειμένου να καταθέσουν την βελτιωμένη τεχνική πρόταση κι η ελληνική πλευρά να βάλει ένα τέλος στο σήριαλ των διαπραγματεύσεων. Τι είπαν οι Γάλλοι; Ότι ουσιαστικά δέχονται κάποιες από τις αλλαγές που προτείνει η ελληνική πλευρά, όπως για παράδειγμα την πλατφόρμα προσνήωσης ώστε να επιχειρούν τα S-70B Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τα MH-60R (Romeo) που θα παραληφθούν σταδιακά από το 2021.

Οι Γάλλοι δέχθηκαν ότι ορισμένες από τις αλλαγές που πρότεινε η ελληνική πλευρά θα υιοθετηθούν στο σύνολο το πλοίων που θα ναυπηγηθούν, δηλαδή και στα γαλλικά, κι έτσι το κόστος δεν θα το επωμιστεί η ελληνική πλευρά… τυπικά. Και λέμε τυπικά, διότι από τα 2,3 δισ. που ήταν το αρχικό κόστος ναυπήγησής τους, στην γαλλική διαμόρφωση – η οποία δεν μας έκανε, το κόστος, μαζί με το redesigning και την διαμόρφωση με πλήρη φόρτο και Full Follow on Support εκτοξεύτηκε στα 4 δις για να υπάρξει τελικά υψηλή παρέμβαση και βρεθεί μία λύση κάπου στη μέση, δηλαδή στα 3 δισ.

Έτσι, η ελληνική πλευρά θα προμηθευτεί δύο φρεγάτες Belharra (με την εκτίμηση να είναι διάχυτη ότι ίσως να μην υπάρξει ποτέ νέα παραγγελία) οι οποίες θα φέρουν μέρος του οπλισμού που αρχικά ζητούσε το Πολεμικό Ναυτικό και που θα είναι πιο κοντά στην αρχική προσφορά των Γάλλων. Ουσιαστικά, πέρασε η προσφορά της γαλλικής πλευράς, η οποία δεν αποτελεί προϊόν πλήρους κάλυψης των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού αλλά διαμόρφωσης ενός τετελεσμένου, σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Σε ανώτατο επίπεδο, Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν για την προμήθεια των δύο πλοίων. Η Ελλάδα έβαλε ένα ταβάνι, όπως το… όρισε η γαλλική πλευρά, ώστε να «κλειδώσει» και με εμπράγματα ανταλλάγματα η στρατηγική και πολιτική στήριξη της Γαλλίας. Το Πολεμικό Ναυτικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει το εξής ζήτημα: Αυτά είναι τα πλοία, δείτε πώς τα θέλετε και στο τέλος θα τα πάρετε.

Στα θετικά είναι ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού σε υψηλό επίπεδο έχει βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης των Belharra από τους Γάλλους, μέσω συμφωνίας που θα προσομοιάζει με διακρατική, χωρίς όμως την καταβολή ΦΠΑ, που απαιτείται. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δεσμευθούν πόροι του ΠΝ, που προορίζονται για άλλες ανάγκες.

Η γαλλική πλευρά, στην χθεσινή συνάντηση στην ΓΔΑΕΕ, έφερε για πρώτη φορά ολοκληρωμένη οικονομική πρόταση και πλέον φαίνεται ότι το ζήτημα φεύγει τελείως από το ΠΝ ακόμη και σε επίπεδο υπουργείου.​

πηγή: enikos

Exit mobile version