Η πολυαμορία προέρχεται από το ελληνικό «πολλοί» και το λατινικό amor που σημαίνει αγάπη.
Πρόκειται για σχέσεις με περισσότερους από έναν συντρόφους ταυτόχρονα, με την συγκατάθεση όλων των εμπλεκόμενων
Ήδη πολυμόροι, δηλαδή πολυγαμικοί, συμμετέχουν εδώ και χρόνια στα Pride παγκοσμίως και σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο Kinsey υπήρχαν πάνω από 500.000 πολυγαμικές οικογένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2009.
Το 1998, δικαστήριο του Τενεσί χορήγησε την κηδεμονία ενός παιδιού στη γιαγιά και τον θετό παππού του, αφού η μητέρα του παιδιού, ήθελε να συνεχίσει να διατηρεί την κηδεμονία του με τους polyamory συντρόφους της.
Το 2017, τρεις άνδρες έγιναν η πρώτη polyamory οικογένεια στην πολιτεία της Καλιφόρνια με τρία ονόματα πατεράδων στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους.
Το Ιούνιο του 2018, δικαστήριο του Καναδά αναγνώρισε τρεις ανύπαντρους ενήλικες άντρες ως νόμιμους γονείς ενός παιδιού που γεννήθηκε στην polyamory οικογένεια τους.
Τον Απρίλιο του, δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανικής Κολομβίας αναγνώρισε γυναίκα ως τον τρίτο νόμιμο γονέα στην πολυαδελφική «τριάδα».
Πολυαμορία – Polyamory: Έρχεται και η θεσμοποίηση του Γονέα 1, Γονέα 2 και Γονέα 3
Στην Ελλάδα το 1ο OPeN LOVe COMMUNITY FeSTIVAL, των ατόμων υπέρ της πολυσυντροφικότητας έγινε στα Χανιά ενώ η polyamory κοινότητα στην Ελλάδα διαθέτει σελίδα στο Facebook με πάνω από 3.000 μέλη.
Σύνθημα δε της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως «Ομάδα πολυσυντροφικού ακτιβισμού» είναι το «Παλεύουμε ενάντια στην πολυφοβία και το σεξισμό».
Σε μία από τις τελευταίες δημοσιεύσεις στην ομάδα αυτή φιλοξενούνται δηλώσεις γυναίκας, η οποία τονίζει την ευτυχία της παρέα με τους δύο άντρες της και τα παιδιά τους. Μάλιστα η ίδια δηλώνει πως είναι χριστιανή και μέλος μίας προοδευτικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που παραμένει κοντά στην Εκκλησία.
Σε άλλο μήνυμά της η ίδια ομάδα πολυγαμικών ατόμων αναφέρει: «Στηρίζουμε κάθε μορφή σχέσης μεταξύ ενήλικων ατόμων εφόσον βασίζεται στην ειλικρίνεια και τη συναίνεση. Π.χ. αν τρεις γυναίκες επιλέξουν να παντρευτούν τον ίδιο άντρα, αυτό είναι δικαίωμά τους – δεν θα τους κουνήσουμε το δάχτυλο ούτε θα τους πούμε εμείς πώς να ζήσουν τη ζωή τους».
Τα μέλη της polyamory κοινότητας στην Ελλάδα θυμίζουν σε άλλο μήνυμά τους στην επίσημη σελίδα τους πως «μία από τις μικρές νίκες» που γιορτάσανε πρόσφατα «αφορούσε στην πόλη Σόμερσβιλ, κοντά στην Βοστόνη, η οποία ενέκρινε μια διάταξη που περιλαμβάνει τις πολυσυντροφικές σχέσεις στην ενδοοικογενειακή συμβίωση».
«Με αυτή την αφορμή, να θυμηθούμε ότι σε τουλάχιστον 12 πολιτείες της Αμερικής τα δικαστήρια έχουν αποδεχτεί ότι οι γονείς ενός παιδιού δεν είναι αναγκαστικά δύο – μπορεί να είναι τρεις ή και περισσότεροι. Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τα δικαιώματα των πολυσυντροφικών οικογενειών, οι οποίες συχνά υφίστανται διακρίσεις και στιγματισμό», τονίζουν.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι οι οπαδοί του δικαιωματισμού να επιδιώξουν μετά τον γάμο των ομοφυλοφίλων και τις υιοθεσίες που θα ακολουθήσουν αναγκαστικά λόγω ευρωπαϊκού δικαίου, να διεκδικήσουν και αυτοί να μπορούν να φτιάξουν την δική τους οικογένεια, όπως οι ίδιοι την ορίζουν.