POLITICO: Άρθρο – κόλαφος για την ελευθερία του Tύπου στην Ελλάδα – «Τα ελληνικά ΜΜΕ βρίσκονται υπό απειλή»
Το Politico αναφέρεται σε έκθεση που περιγράφει την τραγική υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου, από το 2019 μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η χειρότερη θέση στην ΕΕ.POLITICO: Το ένα μετά το άλλο δημοσιεύονται τα άρθρα – κόλαφος για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού η τρομακτική άσκηση ελέγχου που έχει απλώσει την σκιά της στην ανεξαρτησία της ενημέρωσης τα τελευταία δυόμιση έτη έχει αποσπάσει την προσοχή (και την ανησυχία) πολλών ευρωπαϊκών μέσων.
Ένα νέο δημοσίευμα – «ράπισμα» ήρθε την περασμένη Δευτέρα από το πασίγνωστο περιοδικό POLITICO και φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο: «Τα ελληνικά ΜΜΕ υπό απειλή, αναφέρει δημοσίευμα» (Greek media under threat, says report).
Το άρθρο επικαλείται πρόσφατη σχετική έκθεση για την ανεξαρτησία των μέσων, και τονίζει πως αυτή απειλείται περισσότερο στην Ελλάδα από ότι στις περισσότερες άλλες χώρες της Ε.Ε.
Η έκθεση έχει τίτλο: «Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για το ανεξάρτητο ρεπορτάζ στην Ελλάδα», και συντάχθηκε από το Media Freedom Rapid Response (MFRR), μια συνεργασία υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η Ελλάδα… κατάφερε να πέσει πέντε θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021, περιγράφοντας ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» στη χώρα, ενώ το πόρισμα βασίστηκε σε κρατικούς πόρους που μοιράστηκαν χωρίς διαφάνεια, σε φαινόμενα βίας κατά δημοσιογράφων και σε εσωτερική λογοκρισία των κρατικών μέσων ενημέρωσης.
Είναι ενδεικτικό πως στην ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα πλέον κάνει «πρωταθλητισμό» προς τον… πάτο της Ευρώπης, αφού κατατάσσεται πλέον στην 70η θέση σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη, και έχει την 4η χειρότερη κατάταξη στην Ε.Ε.!
Η έκθεση του MFRR υπογραμμίζει πως η τραγική κατάσταση στην ελευθερία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης ξεκίνησε να επιδεινώνεται ραγδαία, από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την εξουσία το 2019. Γίνεται αναφορά για «εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος και την ελαχιστοποίηση επικριτικών και διαφωνούμενων φωνών».
«Ειδήσεις που είναι ενοχλητικές ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση, που περιλαμβάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αναφέρονται σε πολλά μέσα, δημιουργώντας σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση και, στη συνέχεια, την ενημερωμένη συμμετοχή του στη δημοκρατική διαδικασία», αναφέρει η έκθεση – κόλαφος.
Παρόλη τη διεθνή κατακραυγή όμως, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη να φιμώνει τον ελεύθερο λόγο παραπέμποντας σε νοοτροπία Βόρειας Κορέας. Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα που «μαγειρεύτηκε» κατά τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί αυθαίρετα το οτιδήποτε ως «fake news», είναι ένα μόνο παράδειγμα των αναχρονιστικών μεθοδεύσεων του Μαξίμου.
Επίσης, η πρόσφατη τροπολογία που πέρασε στα «μουλωχτά» για να μπορεί πλέον να επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα στις εφημερίδες το ΕΣΡ, είναι το τελευταίο κεφάλαιο της αντιδημοκρατικής εκστρατείας φίμωσης του Τύπου, που ασφαλώς εγείρει τεράστια ζητήματα συνταγματικότητας.
Οι Έλληνες δεν έχουν εμπιστοσύνη στα ελληνικά ΜΜΕ
Προς απογοήτευση όλων αυτών που εργάζονται για να γυρίσουμε σε μαύρες εποχές, οι πολίτες έχουν αντιληφθεί πλήρως το στημένο σκηνικό της σημερινής «ενημέρωσης». Σύμφωνα με το POLITICO, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από το γερμανικό think tank Friedrich Naumann Foundation, αποκάλυψε πως 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα μέσα ελέγχονται από την κυβέρνηση, ενώ τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι τα ελληνικά μέσα μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις.
Μόνο τιμητικά δεν είναι όλα αυτά για έναν πρωθυπουργό που κατά τα άλλα συμπεριφέρεται ως ο «καλύτερος μαθητής» της Ευρώπης και δηλώνει πως «ανήκει στην Δύση», ενώ η ελεύθερη δημοσιογραφική φωνή τελεί υπό διωγμό στη χώρα του. Επί της πρωθυπουργίας του, έχει δημιουργηθεί ένα ομιχλώδες και οπισθοδρομικό τοπίο στην ενημέρωση. Από τη μία έχουμε άσκηση ελέγχου, φίμωση, οικονομικό «πόλεμο», απομόνωση και προπαγάνδα προς τις ανεπιθύμητες φωνές, και από την άλλη έχουμε υπερπροβολή και επιλεκτική «επιβράβευση».
Και πλέον αυτή η οικτρή κατάσταση που προσβάλλει κατάφορα την δημοκρατία, βρίσκεται σε επίγνωση όλων των υγιών ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, άλλα και του ίδιου του ελληνικού λαού.