Στη μείωση των χρεώσεων στις υποχρεωτικές συναλλαγές των εμπόρων μέσω POS εστιάζει την προσοχή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ρίχνοντας πρωτίστως το βάρος στις μικρής αξίας συναλλαγές, στις οποίες η επιβολή προμήθειας για τη χρήση του POS είναι δυσανάλογα μεγάλη για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας.
Ταυτόχρονα, με το κόστος στις καθημερινές συναλλαγές να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό πολίτες και επιχειρήσεις, συνεχίζονται οι πιέσεις προς τις τράπεζες για εξορθολογισμό των χρεώσεων σε ορισμένες προμήθειες για τραπεζικές συναλλαγές, με στελέχη του οικονομικού επιτελείου να επικαλούνται τις ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψαν το 2023 οι συστημικές τράπεζες στα έσοδα από προμήθειες, τα οποία ανήλθαν συνολικά στα 1,8 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμούν ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις «μικρές» συναλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά με τις τράπεζες, τα σχήματα Visa και Mastercard και τους εκκαθαριστές συναλλαγών Euronet, Global Payments, Nexi, Wordline και Viva Wallet, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και νομοθετικής παρέμβασης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση.
Σήμερα, σε κάθε συναλλαγή με POS εμπλέκονται τρία διαφορετικά επίπεδα προμηθειών που αθροίζουν την τελική επιβάρυνση, ενώ υπάρχουν και τα κόστη συντήρησης του εξοπλισμού.
Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard, αλλά και από τον πάροχο POS (τις 35 διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες τρέχουν να αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους), με αποτέλεσμα η συνολική προμήθεια να κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%, καθιστώντας ασύμφορες τις μικρές συναλλαγές (αξίας έως 10- 12 ευρώ) για τους επαγγελματίες, οι οποίοι αναγκάζονται να πωλούν με ζημιά.
Ειδικότερα, οι χρεώσεις στη χρήση POS περιλαμβάνουν τρεις πλευρές: τις προμήθειες των σχημάτων Visa – Mastercard, που κινούνται από 0,20% έως 3,5% αναλόγως της υπηρεσίας, τις προμήθειες των τραπεζών (εκδότες των καρτών πληρωμών), που φτάνουν έως 0,20%, και τις προμήθειες των εκκαθαριστών των συναλλαγών (acquirers), που κινούνται στο 0,10%-0,20%.
Πάντως, εδώ και δύο χρόνια, έχει ανοίξει το θέμα της μείωσης των τραπεζικών προμηθειών, με το υπουργείο Οικονομικών να ζητά από τις τράπεζες να επαναξιολογήσουν συνολικά 12 προμήθειες.