Προϋπολογισμός 2022: Στο +526% οι αμυντικές δαπάνες προβλέπονται για το νέο έτος σε σχέση με 2020 και στο +33,9% σε σχέση με το 2021. Διαβάσατε άλλωστε στο Sportime ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παραλαμβάνουν 76 άρματα AAV7 αμφιβίου εφόδου
Οπως μεταφέρει η ιστοσελίδα «armyvoice.gr» επικαλούμενη άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία», τα στοιχεία σχετικά με τον προϋπολογισμό 2022 και τις δαπάνες που προβλέπει για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το 2022 είναι εντυπωσιακά.
Συγκεκριμένη για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων προβλέπονται μεγάλα κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021.
Οπως αναφέρουμε και πιο πάνω σε σχέση με τον τακτικό προϋπολογισμό του 2021 η αύξηση ανέρχεται σε 33,9% ενώ σε σχέση με το 2020, σε 526%, δηλαδή οι σχετικές πιστώσεις έχουν πενταπλασιαστεί.
Συνολικά ο τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2022 είναι αυξημένος κατά 17,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2021 και κατά 90,1 % σε σχέση με του 2020.
Επιπρόσθετα για το 2022 διατίθενται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 14 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Αντιθέτως, μικρή αύξηση (2%, 49,26 εκατ. ευρώ) παρουσιάζουν επίσης και οι πιστώσεις που αφορούν το προσωπικό («παροχές σε εργαζόμενους»), ενώ αντίθετα ο λειτουργικός προϋπολογισμός («αγορές αγαθών και υπηρεσιών») παρουσιάζει μία αξιοσημείωτη σταθερότητα κατά την τελευταία τριετία.
Είναι προφανές ότι οι αυξήσεις 2% για το προσωπικό, περιλαμβάνουν και τις προσλήψεις των ΕΠΟΠ και κατά συνέπεια, δεδομένης της μισθολογικής επιβάρυνσης, θα μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι οι δαπάνες για το προσωπικό μειώνονται αντί να αυξάνονται.
Όπως σχολιάζεται στο εν λόγω ρεπορτάζ δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραμελούν πλήρως τα θέματα του προσωπικού.
Οπως μαρτυρούν οι αριθμοί φανερώνονται οι προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το προσωπικό. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για επιδόματα, ούτε καν για αποκατάσταση των Ανθυπολοχαγών ΕΜΘ, οι οποίοι κοντεύουν να κλείσουν 3 χρόνια στο βαθμό και εξακολουθούν να πληρώνονται ως Ανθυπασπιστές, ούτε προφανώς για τη νυχτερινή αποζημίωση.
Προϋπολογισμός 2022: Αμυντικές δαπάνες