Σε «διαγωνισμό» προκλητικότητας και φαιδρών επιχειρημάτων φαίνεται να έχουν μπει τα κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες μέρες, αφού υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τα Τέμπη, η μία δήλωση είναι πιο ντροπιαστική από την άλλη.
Μετά τα συγκλονιστικά στοιχεία που έχουν αναδειχθεί για τη βιαστική επιχείρηση μπαζώματος που φέρεται να διεύθυνε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο κάθε πολιτικός της κυβέρνησης εμφανίζει και μια διαφορετική «εξήγηση»
Άλλοι είπαν ότι η αλλοίωση του χώρου έγινε για να… πατήσουν οι γερανοί, ενώ αυτό έχει καταρριφθεί και φαίνεται από σχετικές φωτογραφίες ότι οι γερανοί πατούσαν στο χώμα για να σηκώσουν τα βαγόνια, πριν καν μπαζωθεί ο χώρος. Όμως ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, εμφάνισε ένα διαφορετικό μεν, αλλά εξίσου φαιδρό επιχείρημα. Το οποίο είναι εξίσου εύκολο να καταρριφθεί.
Συγκεκριμένα ο κ. Κυρανάκης ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ότι: «πρέπει να γίνει καθαρό, ότι εάν δεν υπήρχαν εργασίες εκείνη την περίοδο, για να μπορέσει να υπάρξει γραμμή, να ξαναμπούνε ράγες, να ξαναλειτουργήσει το τρένο πως θα γινόταν αυτό σε έναν κρατήρα; Εδώ ίσως υπάρχει ένα έλλειμμα. Πρέπει να υπάρχουν πιο καθαρές απαντήσεις».
Το επιχείρημα του κ. Κυρανάκη έχει ήδη αποδομηθεί από τους ιδιώτες πραγματογνώμονες, αλλά και μια σχετική ανάρτηση του Βαγγέλη Βλάχου, αδερφού του αδικοχαμένου Βάιου Βλάχου που σκοτώθηκε στα Τέμπη.
Ο κ. Βλάχος έγραψε συγκεκριμένα ότι το τρένο θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ εύκολα αφού: «η γραμμή ανόδου δεν είχε κανένα σοβαρό πρόβλημα μετά τη σύγκρουση στα Τέμπη, πέρα από τη διακοπή ηλεκτροδότησης και κάποιες παραμορφώσεις.
Επομένως, και αν ήθελαν να συνεχίσουν να κινούνται τουλάχιστον τα εμπορικά τρένα το συντομότερο δυνατό, αυτό θα μπορούσε να γίνει με την επισκευή αυτών των μικρών προβλημάτων και με μονοδρόμηση μεταξύ Λάρισας και Λιτοχώρου (ή κάποιο αντίστοιχο σταθμό)».
Και πρόσθεσε ότι «με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να συνεχιστεί η έρευνα στο πεδίο των συντριμμιών και της πυρκαγιάς για όσο χρόνο ήταν αναγκαίο».
Η λογική λέει ότι όταν έχεις μπροστά σου το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, δεν θέτεις προτεραιότητα ως Πολιτεία το να ξαναλειτουργήσουν αμέσως τα τρένα. Όπως ορίζει το πρωτόκολλο των αεροπορικών δυστυχημάτων, αποκλείεις και περιφρουρείς τον χώρο, προστατεύεις τα στοιχεία ακριβώς όπως αυτά βρίσκονται χωροταξικά και παρέχεις στις Αρχές όλο το χρονικό διάστημα (που μπορεί να πάρει και εβδομάδες), ώστε να πραγματοποιηθούν εις βάθος οι έρευνες και να περισσυλεχθούν οι σωροί.
Στα Τέμπη δεν έγινε τίποτε από αυτά και παραβιάστηκαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Είχαμε ένα «ψεκάστε – σκουπίστε – τελείωσατε», σαν να έγινε ένα απλό τροχαίο. Και είναι τουλάχιστον ατυχές, για να μην πούμε και χυδαίο, να λέει ο κ. Κυρανάκης ότι έπρεπε γρήγορα να επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος, τη στιγμή που ακόμα υπήρχαν όχι μόνο σημαντικότατα στοιχεία, αλλά και κομμάτια από σωρούς στο πεδίο.
Οι προκλητικές δηλώσεις του κ. Κυρανάκη όμως δεν αρκέστηκαν μόνο στη δικαιολόγηση του μπαζώματος. Ο υφυπουργός επιχείρησε ακόμα και να υποβαθμίσει το 1.3 εκατομμύριο υπογραφές που έχει συγκεντρώσει το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού. Είπε συγκεκριμένα ότι «οι 1 εκατομμύριο υπογραφές έχουν συμβολικό χαρακτήρα, διότι όταν ζητάς να μην υπάρχει ασυλία, κάτι που έχει καταργηθεί ήδη, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εκείνο το βράδυ πήγε ο εισαγγελέας να δει ένα λειτουργούσε το τοπικό τμήμα τηλεδιοίκησης, λειτουργούσε. Θα μπορούσε ο ανθρώπινος παράγοντας, διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους, να αποτρέψουν το δυστύχημα».
Φυσικά το να έχουν βάλει την υπογραφή τους 1.3 εκατομμύρια πολίτες στο να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε πολιτικούς και επίσης οι 8 στους 10 πολίτες να θεωρούν ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης, μόνο… συμβολικό δεν είναι για την κυβέρνηση. Η πραγματικότητα είναι ότι η υπόθεση των Τεμπών εξελίσσεται σε δημοσκοπική πανωλεθρία για τη ΝΔ, που βλέπει τα ποσοστά της να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση τον τελευταίο καιρό. Το μόνο που τη σώζει προσώρας είναι η μη ύπαρξη ισχυρής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Κυρανάκης κατά τα λοιπά, πέταξε το μπαλάκι στη δικαιοσύνη λέγοντας ότι «εγώ θέλω να πω στον πολίτη με πολλή ειλικρίνεια. Οποιοσδήποτε εισαγγελέας ασκήσει και πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί εισαγγελείς που θέλουν να κοιμούνται με τη συνείδησή τους καθαρή το βράδυ και όπου βρουν ευθύνες, όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, θα τις αποδώσουν. Εάν ένας εισαγγελέας αποδώσει ποινική δίωξη εναντίον υπουργού, πρωθυπουργού οποιουδήποτε πολιτικού, δεν υπάρχει καμία ασυλία».