ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσωπικός αριθμός: Τι είναι, πως θα δημιουργείται, που θα ισχύει

Τι είναι ο προσωπικός αριθμός και που θα ισχύει
Προσωπικός αριθμός: Τι είναι, πως θα δημιουργείται, που θα ισχύει

Ο προσωπικός αριθμός έρχεται για να μπει στη ζωή των Ελλήνων, με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να ποντάρει σε αυτόν προκειμένου να επέλθει η απλοποίηση της γραφειοκρατίας.

Πρόκειται για έναν αριθμό που ουσιαστικά θα περιλαμβάνει τόσο το ΑΦΜ όσο και το ΑΜΚΑ και θα είναι ο μοναδικός που θα πρέπει να θυμούνται οι Έλληνες πολίτες από εδώ και στο εξής.

Προσωπικός αριθμός: Τι είναι, πως θα δημιουργείται, που θα ισχύει

Ο προσωπικός αριθμός θα διέπει οριζόντια τα μητρώα και θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα ταυτοποιεί τους πολίτες απέναντι στο κράτος.

Υπενθυμίζουμε πως ο συγκεκριμένος αριθμός έχει νομοθετηθεί από το 2020, με στόχο να βάλει τέλος στη διαδικασία προσκόμισης εγγράφων που απαιτούνται ακόμα και για απλές διεργασίες.

Έτσι, πλέον δεν θα χρειάζεται ο Αριθµός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή ο Αριθµός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
ή ο αριθµός αστυνοµικής ταυτότητας κ.λπ., αλλά θα πρέπει κάθε πολίτης να θυµάται απλώς έναν και µοναδικό αριθµό, τον Προσωπικό Αριθµό του.

Ο Π.Α. θα είναι ο µοναδικός αριθµός που θα ταυτοποιεί τους πολίτες απέναντι στις κρατικές υπηρεσίες και θα χρησιµοποιείται σε όλες τις ηλεκτρονικές και φυσικές – προσωπικές συναλλαγές τους µε το ∆ηµόσιο.

Ο Π.Α. θα αποτελείται από 12 αλφαβητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 9 θα είναι αριθµητικά. Για τον σχηµατισµό του θα χρησιµοποιούνται 3 αλφαβητικά στοιχεία (γράµµατα) και στη συνέχεια οι 9 αριθµοί του ΑΦΜ.

Οι αριθµοί που µπορούν να χρησιµοποιηθούν είναι από το 0 έως το 9 και τα αλφαβητικά στοιχεία θα είναι κεφαλαία γράµµατα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία όµως είναι οµόγραφα στο λατινικό αλφάβητο.

∆ηλαδή δεν θα µπορεί να είναι τα γράµµατα του ελληνικού αλφαβήτου, π.χ., Γ, Ξ, Ω κ.λπ. Για κάθε πολίτη ο Π.Α. θα εκδίδεται µόνο µία φορά, θα είναι µοναδικός και δεν θα µεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ακόµη, θα εκδίδεται και θα χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και θα απενεργοποιείται µετά τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται το επόμενο διάστημα και θα υπάρχει και σε όλες τις νέες ταυτότητες.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Προσωπικός αριθμός: Τι είναι, πως θα δημιουργείται, που θα ισχύει», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.