Υπάρχουν δύο περιπτώσεις σήμερα…μπορεί και τρεις…Ή θα πεις ψέματα ή θα σου πουν ψέματα ή και θα πεις και θα σου πουν. Άλλωστε σήμερα δικαιολογείται λόγω εθίμου, τις άλλες μέρες είναι το πρόβλημα.
Το έθιμο της Πρωταπριλιάς, δεν είναι φυσικά ελληνικό, ωστόσο τηρείται ευλαβικά κάθε 1η Απριλίου.Μας έρχεται από την Ευρώπη και η ακριβής προέλευση του εθίμου μοιράζεται σε δύο περιοχές.
Αρχικά μία από τις εκδοχές αυτές λέει πως το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες.Λέγεται πως την 1η Απριλίου, ξεκινούσε η εποχή του ψαρέματος, ωστόσο όσο καλοί ψαράδες και να ήταν, τα ψάρια τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου ήταν δύσκολο να πιαστούν με αποτέλεσμα να λένε ψέματα για το πόσα ψάρια είχαν καταφέρει να πιάσουν, ωστόσο μεγαλύτερο έθιμο από την Πρωταπριλιά είναι να λένε ψέματα οι ψαράδες και κρατά μέχρι και σήμερα.
Η δεύτερη εκδοχή του έθιμου, λέγεται πως έρχεται από τη Γαλλία καθώς μέχρι και το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η “1η Απριλίου”, κάτι που άλλαξε επί βασιλείας Καρόλου του 9ου.
Οι πολίτες όπως ήταν αναμενόμενο αντέδρασαν και δεν σταμάτησαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν.
Το έθιμο ταξίδεψε και «έπιασε τόπο» και στη χώρα μας, με τη μορφή ψέματος, κρατώντας φυσικά τη βασική ιδέα και των δύο εκδοχών, ενώ προστέθηκαν και παραπάνω στοιχεία.
Μάλιστα πολλοί θεωρούν, όπως αναφέρεται στο Wikipedia πως το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Εσύ τι ψέμα είπες λοιπόν σήμερα;