ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοφανές σκηνικό στη Βουλή με δανεικούς βουλευτές -3 κόμματα αιμοδοτούν τον ΣΥΡΙΖΑ

Το φαινόμενο είναι μοναδικό, όχι μόνο γιατί για πρώτη φορά η κυβέρνηση στηρίζεται και εξασφαλίζει τη δεδηλωμένη, χάρη στις ψήφους βουλευτών που «αποστάτησαν» από τα κόμματα τους-
Πρωτοφανές σκηνικό στη Βουλή με δανεικούς βουλευτές -3 κόμματα αιμοδοτούν τον ΣΥΡΙΖΑ

Φρενοκομείο μοιάζει πλέον η ελληνική Βουλή καθώς τα κόμματα βρίσκονται μπροστά στο μοναδικό φαινόμενο, η κυβέρνηση να στηρίζεται στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συν 6 «ανεξάρτητους», που όμως δηλώνουν πρόθυμοι η ψήφος τους να προσμετράται- όποιο κι αν είναι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο- στις ψήφους της πλειοψηφίας.

Και το φαινόμενο είναι μοναδικό, όχι μόνο γιατί για πρώτη φορά η κυβέρνηση στηρίζεται και εξασφαλίζει τη δεδηλωμένη, χάρη στις ψήφους βουλευτών που «αποστάτησαν» από τα κόμματα τους- χωρίς ορισμένοι να έχουν εξηγήσει γιατί και πως αποφάσισαν την αλλαγή στάσης- αλλά και γιατί τουλάχιστον δυο εξ αυτών, τυπικά, παραμένουν σε άλλο κόμμα και σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα. Τους Ανεξάρτητους Έλληνες, από τους οποίους ούτε έχουν διαγραφεί, ούτε έχουν δηλώσει ότι εγκαταλείπουν.

Ο λόγος για τους Κώστα Ζουράρι και Θανάση Παπαχριστόπουλο, που τυπικά παραμένουν στην ΚΟ του Πάνου Καμμένου, έστω κι αν ζητούν πλέον η ψήφος τους να προσμετράται σε εκείνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο δε Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωσή του ότι πλέον η ψήφος του θα προσμετράται στο κυβερνών κόμμα.

Η πρωτοφανής ασάφεια για το πού ακριβώς ανήκουν οι 6 πρόθυμοι βουλευτές, που τυπικά δεν προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να φωτίσει το αλαλούμ με την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής που ανακοίνωσε ο Δημ. Τζανακοπουλος, μεθόδευσε ο πρόεδρος της Βουλης Νίκος Βουτσης και τελικά ακυρώθηκε, μετά την επιστολή χθες του Αλέξη Τσίπρα στον κ. Βούτση.

Και αποκαλύπτει μια αγωνία της κυβέρνησης να εκτονώσει την οργή του Πάνου Καμμένου που απειλεί με αποκαλύψεις, σε περίπτωση που χάσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, δηλαδή τα προνόμια που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής στους πολιτικούς αρχηγούς.

Υπενθυμίζεται ότι την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής που προωθούσε ο κ. Βούτσης, έτσι ώστε να κάνει το χατίρι του Πάνου Καμμένου, ακύρωσε τελικά με την επιστολή του ο Αλ. Τσίπρας, καταγγέλλοντας ότι τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση θέλουν να τον παρουσιάσουν ως εκβιαζόμενο από τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο.

Η υπόθεση εστάλη τελικά στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής κατ απαίτηση του πρωθυπουργού, διαδικασία με την οποία διαφωνεί ο Πάνος Καμμένος, αφού δηλώνει ότι το θέμα έχει λυθεί με γνωμοδότηση του 2013. Σύμφωνα με την οποία «η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής ομάδας ταυτίζεται με την ίδρυση αυτής σε αρχικό χρόνο». Δηλαδή άπαξ και συγκροτήθηκε η ΚΟ δεν αλλάζει το καθεστώς των πολιτικών αρχηγών, όσοι βουλευτές κι αν τους εγκαταλείψουν.

Εικάζεται ότι θα ασκηθούν πιέσεις αυτή να είναι και η επικαιροποιημένη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής, ώστε να πάψει να απειλεί ο πρώην υπουργός Άμυνας ότι η κυβέρνηση, σε διαφορετική περίπτωση- έχοντας λεηλατήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα- δεν θα προλάβει να κάνει παρέλαση.

Η υπόθεση του Κανονισμού της Βουλής προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και γιατί με την επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι εκείνος είχε την πρωτοβουλία για τη μεθόδευση, γεγονός που οδήγησε τον Ευάγγελος Βενιζέλο να δηλώσει ότι «ευτελίζεται η κοινοβουλευτική τάξη και παράδοση με την συγκυριακή τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο κ. Καμμένος και να περιοριστούν οι αντιδράσεις του και οι απειλές του».

Προσθέτοντας ότι «ευτελίζει τον Πρόεδρο της Βουλής», αφού η διαδικασία της τροποποίησης του Κανονισμού κινείται από τον πρόεδρο και διεξάγεται χωρίς συμμετοχή της κυβέρνησης.

Ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις όμως προκαλεί η φόρμουλα της προσχώρησης των 6 προθύμων στην πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τυπικά να εντάσσονται στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Μπορεί το Μαξίμου να έκανε λόγο χθες βράδυ ότι «κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού», αφού τυπικά πλέον η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία και στις επιτροπές, ούτε θα χρειάζεται σε όλα τα νομοσχέδια ονομαστική ψηφοφορία, αλλά τα σχόλια της αντιπολίτευσης είναι κάτι παραπάνω από αιχμηρά. Και φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Τσίπρα που κατηγορείται για διαστρέβλωση των θεσμών και εργαλοποίηση και καταστρατήγηση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε μάλιστα λόγο για «κοινοβουλευτική ντροπή που δεν έχει προηγούμενο», αφού όπως σημειώνει «τα 6 δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ότι κι αν φέρει στην Βουλή.

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ακροδεξιά καλά κρατεί», ενώ Το Ποτάμι έστρεψε τα βέλη του εναντίον του Σπύρου Δανέλλη, κατηγορώντας τον για υποκρισία: «Γιατί δεν τολμάει να πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως.

«Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του, γιατί αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους;».

Σε κάθε περίπτωση το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Βουλή υπόσχεται υψηλούς τόνους σε κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία, γεγονός που σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι σύντομα θα έρθουν προς συζήτηση και τα αιτήματα των εισαγγελέων διαφθοράς για την υπόθεση NOVARTIS, προδιαθέτουν για συνθήκες πόλωσης που όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα κορυφώνεται.

Πηγή: iefimerida.gr 

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: ΕΣΗΕΑ: Πώς μοιράστηκαν οι έδρες στο νέο ΔΣ

ΕΣΗΕΑ: Πώς μοιράστηκαν οι έδρες στο νέο ΔΣ

Πρώτος σε δύναμη αναδείχθηκε ο συνδυασμός «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» με 968 ψήφους και τέσσερις έδρες.

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Η Αποστολία Ακριβούση είχε επικρίνει τη μη τήρηση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και την παράλειψη τοξικολογικών εξετάσεων από τους επτά ιατροδικαστές

Κοινωνία
Κοινωνία: Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Ο Έλληνας Πόντιος που κινδυνεύει με απέλαση με απόφαση Πλεύρη, στέλνει κραυγή απόγνωσης - «Οι Τούρκοι θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν αν το ελληνικό κράτος με στείλει πίσω»

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Αδιανόητο - Για πρώτη φορά στην ιστορία Έλληνας πρωθυπουργός μιλά επαινετικά για τον γενοκτόνο των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κοινωνία
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία