ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόβλεψη-σοκ και ακρίβεια: Για πόσα χρόνια θα έχει αντίκτυπο στις τσέπες μας η αύξηση των τιμών

Δεν προβλέπεται να υποχωρήσει στο εγγύς μέλλον η ακρίβεια...
Πρόβλεψη-σοκ και ακρίβεια: Για πόσα χρόνια θα έχει αντίκτυπο στις τσέπες μας η αύξηση των τιμών

Ακρίβεια ρεύματος, ακρίβεια στα τρόφιμα, εκτίναξη στον πληθωρισμό… Μερικά από τα επακόλουθα του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Από τη λαίλαπα του κορονοϊού στις παράπλευρες απώλειες μιας κατάστασης που, πάνω απ’ όλα, έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων αθώων ψυχών και έχει αλλάξει εκείνη εκατομμύρια άλλων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε την έκθεση Commodities Market Outlook. Αφορά στις προοπτικές της αγοράς εμπορευμάτων. Τα νέα δεν είναι ευχάριστα και οι προβλέψεις δυσοίωνες.

Πρόκειται για την πρώτη συνολική ανάλυση του αντίκτυπου του πολέμου, επομένως έχει ληφθεί ένα ικανότατο δείγμα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει πως ο πλανήτης αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970.

Κι όταν αρχίζει με αυτόν τον τρόπο η αποτύπωση της έκθεσης, καταλαβαίνετε ότι η συνέχεια του άρθρου δεν μπορεί να είναι ευχάριστη.

Το σοκ από την άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ως τα τέλη του 2024!

Δηλαδή, ακόμα 2,5 χρόνια (και βάλε) η κατάσταση θα είναι ασφυκτική για εκατομμύρια ανθρώπους.

Αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των μη ενεργειακών εμπορευμάτων = Ακρίβεια

Αναφορικά με την Ελλάδα, προφανώς η πενιχρή αυτή αύξηση στον κατώτατο μισθό που ανακοινώθηκε πρόσφατα, δεν μπορεί να περισώσει τίποτα.

Θα πρέπει να αναζητηθούν κι άλλες λύσεις, προκειμένου να περάσει κι αυτή η λαίλαπα, η οποία -επαναλαμβάνουμε- ήρθε αμέσως μετά από εκείνη του κορονοϊού.

Για παράδειγμα, το fuel pass (επίδομα καυσίμου) να δίνεται για μεγάλο διάστημα, με προτεραιότητα τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν πάνω από 50% το 2022, προτού μετριαστούν το 2023 και 2024.

Επίσης, οι τιμές μη ενεργειακών εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων της γεωργίας και των μετάλλων, θα αυξηθούν σχεδόν 20% το 2022, πριν αρχίσουν να μειώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου και λιπασμάτων στον κόσμο, καθώς και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου.

Παράλληλα, μαζί με την Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των εξαγωγών καλαμποκιού και στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου.

Δείτε τον κακό χαμό που έγινε με τις αιτήσεις για το επίδομα καυσίμου:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πρόβλεψη-σοκ και ακρίβεια: Για πόσα χρόνια θα έχει αντίκτυπο στις τσέπες μας η αύξηση των τιμών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.