Τσίπρας: «Πολιτικά ανέντιμοι όσοι τα… γύρισαν»
Όσα συνέβησαν στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησηΝα αναλογιστούν τις ιστορικές τους ευθύνες, αψηφώντας τις πιέσεις, κάλεσε τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας.
«Καθίστε κάτω, μιλάει ο πρωθυπουργός»
Αρχικά, ανέβηκαν οι τόνοι κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του πρωθυπουργού στη συζήτηση που ξεκίνησε στην Ολομέλεια.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της ΝΔ με αφορμή τις απειλές κατά βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Πρόκειται όπως είπε για «αθλιότητες που με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν είχατε το πολιτικό θάρρος να καταδικάσετε, ίσως γιατί περάσατε από το στάδιο της ανοχής, στο στάδιο της συνοχής και της ενορχήστρωσης αυτών των αθλιοτήτων».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η συνενοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύεται από «την εμπλοκή προσώπου του σκληρού κομματικού μηχανισμού της ΝΔ σε αυτές τις αθλιότητες».
Στο σημείο αυτό αίσθηση προκάλεσε η απεύθυνση του πρωθυπουργού, σε αυστηρό ύφος, προς τους αντιδρώντες βουλευτές της αντιπολίτευσης.
«Καθίστε κάτω, τώρα θα τα ακούσετε. Τώρα μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας κι έχετε την υποχρέωση να ακούσετε με προσοχή», είπε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας.
Τσίπρας: “Aυτό είναι πατριωτισμός”
«Πατριωτισμός είναι να βάζεις μπροστά από το κομματικό συμφέρον το εθνικό όφελος, όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό, κομματικό συμφέρον», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αυτή η δήλωση έγινε με φόντο τις αντιδράσεις του Ποταμιού που εμφανίζεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών (η κυβέρνηση χρειάζεται 3 ψήφους από το Ποτάμι για να περάσει η Συμφωνία).
«Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που υπερασπίζονταν πάντοτε μία διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και σχεδόν 20 χρόνια τη λεγόμενη “εθνική γραμμή”.
Σέβομαι, όμως, την άποψή τους. Σέβομαι κι αυτούς και τις θέσεις τους», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Πάνο Καμμένο.
«Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη θέση του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για τον μέχρι πριν λίγες μέρες κυβερνητικό εταίρο.
Απαντώντας στους χαρακτηρισμούς της αντιπολίτευσης περί «κυβέρνησης κουρελού», ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Φώφη Γεννηματά την κυβέρνηση του 2011, που όπως είπε «εσείς που για 40 χρόνια ήσασταν πολιτικοί αντίπαλοι -μέσα σε μια νύχτα, μέσα σε ένα βράδυ, γίνατε από εχθροί, φίλοι».
«Φτάνετε και στο σημείο να μιλάτε, κύριε Μητσοτάκη και για αποστάτες και για αποστασίες. Ποιος; Εσείς! Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο, κύριε Μητσοτάκη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μητσοτάκης: “Τελευταία πράξη μιας παράστασης”
Ως τελευταία πράξη «μιας παράστασης που παίζεται, εδώ και 4 χρόνια, σε βάρος του ελληνικού λαού», χαρακτήρισε την συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε λόγο «για ένα άθλιο θέατρο το οποίο έστησαν ο Τσίπρας και ο Καμμένος, με 3 στόχους.
Πρώτον, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμη εξουσίας. Δεύτερον, να κυρωθεί η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Και τρίτον, να διατηρηθεί ως κοινοβουλευτική ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει και τα προνόμιά του ο αρχηγός του».
«Η φαρσοκωμωδία των ελιγμών και της συναλλαγής, απαιτεί και κομπάρσους: Μιλάω για περιφερόμενους βουλευτές, οι οποίοι αλλιώς εξελέγησαν σε αυτήν τη Βουλή, αλλιώς έδρασαν κι αλλιώς θα την εγκαταλείψουν.
Πρόθυμοι, τώρα, να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια, αφού κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα. Ναι, κυβέρνηση κουρελού. Γιατί αυτός είναι ο νέος όρος τον οποίον εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την “kolotoυmba”», σημείωσε ο Μητσοτάκης.
«Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να έχει βρει τους 151 βουλευτές. Τι μεσολάβησε αλήθεια μέσα σε λίγες εβδομάδες;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού, όπως είπε, «πριν από μόλις 15 μέρες ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για κυβέρνηση ανοχής, κυβέρνηση μειοψηφίας δηλαδή».
«Το τι μεσολάβησε μπορεί να το υποθέσει ο καθένας. Συναλλαγή μεσολάβησε. Τόσο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο όσο κι ανάμεσα στο Μαξίμου και τους πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή», υπογράμμισε.
«Κυριάκο, το χαρτάκι σου»
Ενα viral στιγμιότυπο χάρισε η συζήτηση στη Βουλή, αφού μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ώρα που αυτός κατέβαινε από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε το πάτωμα λέγοντας του πως κάτι «σου έπεσε».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γελώντας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό κι έσκυψε για να πιάσει το χαρτάκι που όντως του είχε πέσει, με τον Αλέξη Τσίπρα να χαμογελά.
Ρυθμιστής το Ποτάμι για τις Πρέσπες
Τα «ναι» τριών βουλευτών του Ποταμιού περιμένουν στην κυβέρνηση για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, όμως ο… δανεισμός βουλευτών φέρνει δεύτερες σκέψεις στην Σεβαστουπόλεως.
Στο Ποτάμι αναμένεται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ώστε να καθοριστεί συντεταγμένα εάν θα στηριχθεί η Συμφωνία ή όχι την ώρα που ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δικαιολόγησε τη στάση του κόμματός του για μη ψήφο εμπιστοσύνης λέγοντας χθες στην Ολομέλεια ότι «η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα».
«Εμείς δεν σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Θα επιμείνουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή, να γράψουμε νέες σελίδες και όχι να αντιγράψουμε τις χειρότερες παλιές», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Η Συμφωνία δεν είναι αρκετή για να μπει ως φερετζές στις ανεπάρκειες της κυβέρνησης. Η αποσκίρτηση Δανέλλη δίνει τροφή περί σεναρίων δανεισμού βουλευτών.
Το Ποτάμι δεν πρόκειται να αφήσει περιθώρια ερμηνειών και σεναρίων για πως θα γίνει ο Καμμένος στη θέση του Καμμένου», είπε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς.
Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τις ψήφους των Σπύρου Δανέλλη, Θανάση Παπαχριστόπουλου και Κατερίνας Παπακώστα άλλοι 3 ψήφοι είναι απαραίτητες για να κυρωθεί η Συμφωνία.
Livestreaming η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης