ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρεύμα: Στους 5 ανέμους σκόρπισε τους καταναλωτές ο προκλητικός Μητσοτάκης – Θα έχουμε αυξήσεις γιατί «μπορεί να μη φύσηξε όσο θα περιμέναμε»

Ανεκδιήγητος Κυριάκος Μητσοτάκης, έριξε τις ευθύνες στη... νηνεμία και είπε ότι οι καταναλωτές θα σωθούν από τον ανταγωνισμό των παρόχων!

Ανεκδιήγητος Κυριάκος Μητσοτάκης, έριξε τις ευθύνες στη... νηνεμία και είπε ότι οι καταναλωτές θα σωθούν από τον ανταγωνισμό των παρόχων!
Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Στην κυριολεξία όπου φυσάει ο… άνεμος είναι η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (και) στην ενέργεια. Αδιάφορος, απρόθυμος και ανίκανος να προστατέψει το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, αφήνει τους παρόχους να οργιάζουν στην αγορά, ακριβώς όπως αφήνει και τις πολυεθνικές στα σούπερ μάρκετ να λεηλατούν τα πορτοφόλια των νοικοκυριών.

Από το πρωί έχει γίνει πρώτη είδηση ότι στα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που δήθεν θα παρέσερναν τις τιμές προς τα κάτω λόγω… ανταγωνισμού (έτσι έλεγαν τα κυβερνητικά στελέχη), τελικά θα έρθουν αυξήσεις έως και 70%! Ακριβώς την εποχή που ξεκινούν οι ζέστες και η ζήτηση ρεύματος γίνεται μεγαλύτερη, οι πάροχοι «βαράνε στο ψαχνό» τα νοικοκυριά και φυσικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη μένει θεατής της ληστείας.

Ο πρωθυπουργός καλέστηκε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και ρωτήθηκε για το αν θα παρέμβει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τα νοικοκυριά από τη νέα «καταιγίδα» ακριβού ρεύματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κόβοντας εξ’ αρχής κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, πέταξε τις τύχες των πολιτών στο «τζογάρισμα» της αγοράς ρεύματος:

«Μισό λεπτό», είπε, «οι τιμές του ρεύματος καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη χονδρική του ρεύματος που και αυτή με τη σειρά της έχει αυξομειώσεις. Είχαμε πάρα πολλούς μήνες με χαμηλές τιμές, υπήρχαν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες για έναν μήνα. Παραδείγματος χάρη μπορεί να μη φύσηξε όσο θα περιμέναμε».

Στους πέντε… ανέμους σκόρπισε τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών ο Μητσοτάκης και ουσιαστικά τους είπε να περιμένουν πότε (και αν) θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Ένας ανταγωνισμός που – ας μη γελιόμαστε – λειτουργεί στα πλαίσια ενός ενεργειακού καρτέλ που κανένας πάροχος δεν θα αποκλίνει πολύ σε τιμές, για να κερδοσκοπούν όλοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι αυτές οι συνθήκες μπορεί να «δημιουργούν κάποια μικρή απόκλιση, αύξηση στις τιμές του ρεύματος. Εκτιμώ ότι αυτό δεν είναι ένα μόνιμο φαινόμενο. Εν πάση περιπτώσει έχουμε μία αγορά που λειτουργεί ανταγωνιστικά και πιστεύω ότι τελικά ότι ο ανταγωνισμός αυτός, ο τρόπος που θα κινηθούν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ή αυξήσεις που θα έχουν κάποια πιο μόνιμα χαρακτηριστικά».

Άρα σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού, το περισσότερο που μπορεί να περιμένει ο καταναλωτής είναι να μην γίνουν «σημαντικές αυξήσεις». Γιατί οι αυξήσεις είναι δεδομένες! Για μείωση των τιμών δε, ούτε λόγος!

Και φυσικά το αν… φύσηξε ή δεν φύσηξε για τις ΑΠΕ, είναι μια εντελώς κοροϊδίστικη δικαιολογία που απλά μεταφέρει τις ευθύνες της κυβέρνησης στον… καιρό. Ίσα ίσα που δημοσιεύματα του τελευταίου μήνα αποκαλύπτουν ότι οι ΑΠΕ της Ελλάδας έχουν υπερπερίσσευμα «πράσινης» ενέργειας (λόγω των εκατοντάδων ανεμογεννητριών που «φυτρώνουν» στα καμένα μας βουνά) που παραμένει αδιάθετη λόγω χαμηλής ζήτησης, με αποτέλεσμα να «μπαίνουν μέσα» οι παραγωγοί!

Και αντί αυτή η ενέργεια να μεταφράζεται σε υποχώρηση των τιμών ενέργειας, οι πάροχοι ανακοινώνουν τεράστιες αυξήσεις! Πολύ απλά γιατί… μπορούν. Γιατί έχουν συνεργάτη την κυβέρνηση Μητσοτάκη και κάνουν ότι θέλουν.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα δούμε αυξήσεις έως 70% τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι ήδη οι πάροχοι έχουν ανακοινώσει τα αυξημένα τιμολόγια. «Θα εκπλαγώ πολύ αν δω αυξήσεις 70%. Αν κάποιος πάροχος θέλει να αυξήσει 70% το τιμολόγιο, θα ενθάρρυνα πάρα πολύ τους καταναλωτές να επιλέξουν άλλο πάροχο. Γιατί δεν δικαιολογείται μία τέτοια αύξηση» υποστήριξε.

Αυτό θα κάνουν οι καταναλωτές δηλαδή; Θα πηγαίνουν από πάροχο σε πάροχο, επειδή η κυβέρνηση τους έχει αφήσει στο έλεος τους;

 

Exit mobile version