Η Ρόδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τις τελευταίες ημέρες από τις πυρκαγιές, οι οποίες έχουν κατακάψει χιλιάδες στρέμματα και έχουν σκορπίσει τον θάνατο σε εκατοντάδες εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου.
Το BBC περιλαμβάνει καθημερινά ρεπορτάζ για το πανέμορφο νησί που μετατράπηκε σε στάχτη.
Το έκανε και σήμερα (24/7), τοποθετώντας μάλιστα το θέμα σε περίοπτη θέση της ιστοσελίδας, δείγμα του παγκοσμίου αντίκτυπου που έχει η θλιβερή αυτή είδηση.
Ιδού τι αναφέρει το δίκτυο και η δημοσιογράφος Τζένι Χιλ:
«Για τους τουρίστες, ήταν μια πραγματικά τρομακτική και κακή εμπειρία, αλλά για εμάς, είναι χειρότερα επειδή ζούμε εδώ. Όλα έχουν καεί».
Η 19χρονη Εντίσα, η οποία ζει με τους γονείς της στη νοτιοανατολική ακτή της Ρόδου, στη Λίνδο, παγιδεύτηκε στις πυρκαγιές που έχουν πλήξει το ελληνικό νησί.
Η οικογένεια, η οποία εργάζεται στα πολλά ξενοδοχεία που υπάρχουν εδώ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της μαζί με χιλιάδες παραθεριστές το Σαββατοκύριακο.
Τους συναντήσαμε καθώς προφυλάσσονταν από τη ζέστη κάτω από μια τέντα στην παραλία Γλύστρα.
Μικρά κίτρινα πουλάκια τιτίβιζαν δυνατά από το κλουβί τους, καθώς η Εντίσα μιλούσε – κατοικίδια που είχαν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος.
Μόλις πριν από λίγες μέρες, οι τουρίστες απολάμβαναν τον ήλιο και έκαναν βουτιές εδώ στα αστραφτερά γαλάζια νερά.
Τώρα το μόνο που έχει απομείνει είναι τα υπολείμματα του κτιρίου που θύμιζε καφετέρια και ο καμένος σκελετός μιας τοπικής τουριστικής επιχείρησης.
Η Εντίσα μόλις είπε ότι το σπίτι τους είχε παραμείνει άθικτο, αλλά οι πυρκαγιές μαίνονται σε κοντινή απόσταση, μεγάλο μέρος της περιοχής έχει υποστεί σοβαρές ζημιές κι εκείνη φοβάται για το μέλλον της.
«Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επισκευαστεί και δεν νομίζω ότι οι τουρίστες θα θέλουν να επιστρέψουν μετά από όλα αυτά», λέει.
Οι δυνατοί άνεμοι μετέφεραν την έντονη μυρωδιά καπνού στην παραλία, την ώρα που ένας μαυρισμένος άνδρας με ανακλαστικά γυαλιά ηλίου ερχόταν για να δει τα ερείπια της επιχείρησης με θαλάσσια σπορ που κατείχε.
Ο Τάκης Μητρόπουλος έδειχνε να έχει παραιτηθεί, όμως, ήταν αισιόδοξος.
«Χάσαμε την επιχείρηση, αλλά έχουμε καλή υγεία και ελπίζουμε να το φτιάξουμε ξανά. Εάν είμαστε καλά στην υγεία μας, μπορούμε να φτιάξουμε τα πάντα», είπε.
Στη συνέχεια, όμως, έκανε ένα τηλεφώνημα και έφυγε βιαστικά. Η φωτιά εξαπλώθηκε ξανά. Όλοι εδώ είναι σε εγρήγορση, έτοιμοι για τη στιγμή που ο άνεμος θα τη μετατοπίσει προς την κατεύθυνση τους.
«Όλα αυτά έχουν τρομερό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία», εξήγησε ο Κυριάκος Σαρίκας, ο οποίος είναι διευθυντής σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ξενοδοχεία της Λίνδου.
Τα βήματά μας ακούγονταν, καθώς περνούσαμε στο απέραντο δροσερό λόμπι του. Όλοι οι πελάτες απομακρύνθηκαν το Σαββατοκύριακο. Επίσης, πρόσθεσε, πολλοί ντόπιοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Την ώρα που μιλούσαμε, οι αρχές ανακοίνωναν την εκκένωση πολλών άλλων χωριών. «Είναι σαν μια βιβλική καταστροφή», λέει.
Το ίδιο το ξενοδοχείο ήταν άθικτο. Με τις πυρκαγιές να μαίνονται ακόμα, όμως, ήταν πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί πλήρως το μέγεθος της καταστροφής. Ωστόσο είναι τρομοκρατημένος με τα καμένα σημεία γύρω από την περιοχή.
«Πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο για την έξοδο από αυτήν την καταστροφή, προκειμένου να αποκαταστήσουμε ολόκληρη την περιοχή. Το ξενοδοχείο είναι ξενοδοχείο. Μπορείς να το ξαναχτίσεις, μπορείς να το ξαναβάψεις. Η φύση, όμως, είναι το πιο σημαντικό, γιατί όλα αυτά αποτελούν αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε».
Καθώς γυρνούσαμε προς τα βόρεια, πυκνός καπνός έκρυψε τις δασώδεις πλαγιές στα δυτικά και πυροσβεστικά οχήματα συγκεντρώθηκαν στην άκρη του δρόμου.
Οι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει το χωριό Μαλώνα, είχαν συγκεντρωθεί (ο ένας με ένα ζευγάρι κιάλια), για να παρακολουθήσουν την ώρα που οι πυροσβέστες μάχονταν, προκειμένου να εμποδίσουν τις φλόγες να καταστρέψουν τα σπίτια τους και τα μέσα διαβίωσής τους».