Ένα όργιο συγκαλύψεων και διαφθοράς φαίνεται να εκθέτει ανεπανόρθωτα την ΕΛ.ΑΣ., στη σκιά των βαριών καταγγελιών για σχέσεις στελεχών της με το κύκλωμα της Greek Mafia. Για άλλη μια φορά ο Τάκης Θεοδωρικάκος καλείται να δώσει απαντήσεις για έναν δυσώδη μηχανισμό συγκάλυψης που λειτουργεί ενόσω εκείνος βρίσκεται στο «τιμόνι» του υπουργείου.
Ήδη οι περιβόητες ΕΔΕ που διατάσσει κάθε τόσο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, φαντάζουν «διακοσμητικές» στη συνείδηση της πλειοψηφίας του κόσμου, διότι κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν έχει υπάρξει στην καταπολέμηση διαφθοράς. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας που βγαίνουν στο φως από πολίτες, διατάσσεται μια ΕΔΕ για τα μάτια του κόσμου, και στη συνέχεια αγνοείται η τύχη της και τίποτα δεν αλλάζει.
Η (φιλοκυβερνητική) εφημερίδα «Τα Νέα» έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα εσωτερικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο γίνεται λόγος για προβληματικές εσωτερικές έρευνες και εκατοντάδες ΕΔΕ που μένουν παρατημένες στο συρτάρι, αφήνοντας στο σκοτάδι υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται αστυνομικοί που είτε έχουν συλληφθεί για δωροδοκία, είτε συνεργάζονται με εγκληματικές οργανώσεις!
Στο έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτουν «Τα Νέα» με σημερινό τους δημοσίευμα (26/4) με τίτλο: «Καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς – Επιτάχυνση περαίωσης των συναφών διοικητικών εξετάσεων – Τήρηση στοιχείων» επισημαίνονται ως ιδιαίτερα σοβαρές προβληματικές καταστάσεις διαφθοράς «οι υποθέσεις συνεργασίας αστυνομικών με εγκληματικές οργανώσεις που συντελείται είτε μέσω της παροχής πληροφοριών σχετικά με τη δράση της Αστυνομίας, είτε μέσω παρεμβάσεων στην ποινική διαδικασία. Στην επόμενη κλίμακα είναι οι υποθέσεις δωροδοκίας αστυνομικών που ασκούν είτε γραφειοκρατικού (π.χ. έκδοση αδειών) είτε ελεγκτικού (π.χ. βεβαίωση παραβάσεων) χαρακτήρα καθήκοντα».
Με λίγα λόγια, όπως φαίνεται και στο έγγραφο, θεωρείται ως δεδομένη η προσπάθεια συγκάλυψης τέτοιων υποθέσεων, με πλασματικές εσωτερικές έρευνες που αργοπορούν ή μένουν στο σκοτάδι επίτηδες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν δόλια συμφέροντα και να επικρατήσει ατιμωρησία.
Η δε απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με το επίμαχο δημοσίευμα περισσότερο υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, παρά δίνει εξηγήσεις για το θέμα:
«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, το περιεχόμενο του οποίου αναπαράγεται στο Διαδίκτυο και αναφέρεται σε εσωτερικές έρευνες της αστυνομίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ. ΑΣ., που προσθέτει πως μοναδικός στόχος του εγγράφου είναι «να υπενθυμιστούν και να δοθούν σαφείς οδηγίες για τον αποτελεσματικότερο χειρισμό υπηρεσιακών θεμάτων και εσωτερικών διαδικασιών» και υπογραμμίζει ότι «σε καμία περίπτωση το περιεχόμενό του εγγράφου δεν αναφέρεται σε προβληματικές εσωτερικές έρευνες ή άλλες σχετικές αιτιάσεις, που επικαλούνται τα ανωτέρω δημοσιεύματα».
Στην ουσία όμως, αν δεν υπήρχαν φαινόμενα διαφθοράς αστυνομικών και «περίεργες» καθυστερήσεις ερευνών, δεν θα υπήρχε και κανένας λόγος να αποσταλεί έγγραφο με τίτλο «Καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς – Επιτάχυνση περαίωσης των συναφών διοικητικών εξετάσεων – Τήρηση στοιχείων». Δεν υπάρχει λόγος να καταπολεμηθεί κάτι που δεν θα υπήρχε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, πριν από τρία χρόνια και πάλι είχε αποσταλεί σχετικό έγγραφο που υπογράμμιζε τα σοβαρά προβλήματα από τις εσωτερικές έρευνες για την εμπλοκή αστυνομικών με εγκληματικές οργανώσεις, χωρίς όμως να αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο.