ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάλος με τις «πειραγμένες» αντλίες σε 1 στα 4 βενζινάδικα – Κλέβουν 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τους πολίτες – Επίκαιρη ερώτηση από τον Μ.Σαλμά

Σοκαριστική έρευνα του ΕΜΠ αποκαλύπτει τη μεγάλη ληστεία στα βενζινάδικα - Θεατής η κυβέρνηση στο όργιο αισχροκέρδειας
Σάλος με τις «πειραγμένες» αντλίες σε 1 στα 4 βενζινάδικα – Κλέβουν 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τους πολίτες – Επίκαιρη ερώτηση από τον Μ.Σαλμά

Επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, δεν έχει μείνει ούτε ένα ανελαστικό έξοδο που να μη χρησιμοποιείται για να κλέβουν τον καταναλωτή, είτε με παράνομους – είτε με νόμιμους τρόπους. Πέρα από το καρτέλ ενέργειας και το πανάκριβο ρεύμα, πέρα και από τα καρτέλ της αγοράς στα τρόφιμα, η κατάσταση είναι δραματική και στα καύσιμα.

Τα όσα αναδεικνύονται από έρευνες και ρεπορτάζ για τις «πειραγμένες» αντλίες και τη νοθεία στα καύσιμα, κυριολεκτικά σοκάρουν. Δείχνουν ότι ο καταναλωτής μένει τελείως απροστάτευτος μπροστά στα αρπακτικά της διακίνησης και πώλησης καυσίμων. Οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, και οι παραβάτες δεν τιμωρούνται, αλλά πολλές φορές συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά τα βενζινάδικά τους!

Στην έρευνα – σοκ του ΕΜΠ που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής, διαπιστώνεται ότι το 27% των πρατηρίων καυσίμων είναι παραβατικά, δηλαδή παραπάνω από 1 στα 4 βενζινάδικα κλέβουν με διάφορους τρόπους τον καταναλωτή. Η εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα, αλλά και οι «πειραγμένες» αντλίες που βάζουν στο ρεζερβουάρ του οδηγού μικρότερες ποσότητες καύσιμου από το αντίστοιχο ποσό που πληρώνει, είναι τα 2 φαινόμενα που εξελίσσονται σε μάστιγα της αγοράς.

Ερώτηση – «καρφί» από τον Μάριο Σαλμά

Με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής, επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο διαγραμμένος από τη ΝΔ βουλευτής, Μάριος Σαλμάς. Όπως αναφέρει ο κ. Σαλμάς, από τον Ιούνιο είχε ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο με τις «πειραγμένες» αντλίες στα βενζινάδικα, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα από τότε!

Μάλιστα ο ανεξάρτητος βουλευτής ρωτούσε τότε, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δείχνει τέτοιο ζήλο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, και την ίδια ώρα να αφήνει ανεξέλεγκτη τη μαύρη αγορά στα καύσιμα που μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ παράνομων, αφορολόγητων κερδών.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, αφού το συνολικό κόστος της κλοπής ετησίως φτάνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ! Κάτι που σημαίνει ότι αυτό το τεράστιο ποσό είναι προϊόν ληστείας από τα πορτοφόλια των καταναλωτών. Όμως ζημιωμένο βγαίνει και το κράτος που με αυτόν τον απίστευτο όγκο διακίνησης «μαύρων» καυσίμων, χάνει τον φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Επιπλέον, ζημιωμένοι βγαίνουν και οι νόμιμοι πρατηριούχοι με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται, αφού οι παράνομοι πλασάρουν φθηνότερες τιμές για να προσελκύσουν πελάτες, ενώ στην αντλία κλέβουν κατά 10-12 λεπτά/λίτρο. Και έτσι οι ανυποψίαστοι καταναλωτές χρεώνονται περισσότερο από τους επιτήδειους, σε σχέση με το να πήγαιναν σε ένα ακριβότερο αλλά νόμιμο πρατήριο. Μάλιστα, ανάλογα την ποσότητα καυσίμου που θα βάλει κάποιος στο ρεζερβουάρ του, αυξάνεται και το ποσοστό της κλοπής, που φτάνει ως το 24% σε σχέση με το πληρωτέο ποσό!

Ληστεία και ατιμωρησία

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΜΠ, το ποσοστό των παραβατικών πρατηρίων αυξήθηκε 35% μόνο τα τελευταία δύο χρόνια!  Από 4% το 2011 έφτασε το 15% το 2016, το 19% το 2019, το 20% το 2021 και εκτινάχθηκε στο 27% το 2023.

Πολλοί καταναλωτές φαίνεται ότι γνωρίζουν γι’ αυτό το όργιο αισχροκέρδειας στην αγορά καυσίμων, αλλά δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα πέρα από το να προσπαθούν με το… ένστικτο να διακρίνουν ποιος τους κλέβει και ποιος όχι! Το κράτος είναι ανίκανο ή και απρόθυμο να ελέγξει την κατάσταση.

Η νοθεία στα καύσιμα δημιουργεί κι εκείνη ένα επιπλέον σοβαρότατο πρόβλημα στους πολίτες, αφού τα καύσιμα δεν ακολουθούν τις προδιαγραφές και έτσι προκαλούν κοστοβόρες βλάβες στους κινητήρες και άλλα μηχανικά μέρη των οχημάτων. Κι έτσι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, με τους πολίτες που δεν έχουν να βγάλουν ούτε το μήνα, να αναγκάζονται να τρέχουν σε συνεργεία για να επιδιορθώσουν τα οχήματά τους, ενώ κάποιες βλάβες είναι και μη επισκευάσιμες ή δεν συμφέρει να επισκευαστούν. 

Από τον Ιούνιο η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει 18 πρατήρια για νοθεία (διαλύτες, χημικά), κάποια εξ αυτών σε ποσοστό 85% και 95%. Το ανήκουστο της υπόθεσης είναι, ότι και τα 18 αυτά πρατήρια, λειτουργούν κανονικά σήμερα! Αρχικά έκλεισαν για δύο ημέρες, αλλά έπειτα από χορήγηση προσωρινής διαταγής από το Διοικητικό Πρωτοδικείο πέτυχαν να πάρουν αναστολή του μέτρου σφράγισης.

Όπως εξηγεί η Καθημερινή, όταν γίνεται δεκτή η αίτηση αναστολής, οι παράνομοι πρατηριούχοι ουσιαστικά μένουν ατιμώρητοι, αφού αν η εκδίκαση των προσφυγών γίνει μετά από 1-2 χρόνια, δεν έχει κανένα νόημα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σάλος με τις «πειραγμένες» αντλίες σε 1 στα 4 βενζινάδικα – Κλέβουν 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τους πολίτες – Επίκαιρη ερώτηση από τον Μ.Σαλμά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.