Σαν «δεδομένος» σύμμαχος πήγε ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο – Απουσίαζαν τα ελληνοτουρκικά από τις δημόσιες δηλώσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ, άλλα δεν έκανε καμία δήλωση για την προκλητική στάση της Τουρκίας, μπροστά στις κάμερες.Περισσότερο γραφικές παρά ουσιαστικές ήταν οι κοινές δηλώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, αφού αντί να γίνει από τον Έλληνα πρωθυπουργό μια πρώτη νύξη για τα φλέγοντα εθνικά μας θέματα, κυριάρχησε η συζήτηση της… γραβάτας του Μπάιντεν και τα… αστεία για το παρατσούκλι «Μπαιντενόπουλος».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που δεν τόλμησε να κάνει ούτε μια δημόσια αναφορά για τα ελληνοτουρκικά απέναντι από Αμερικανό πρόεδρο. Είναι πολύ πιθανό αυτή η απουσία αναφοράς στην Τουρκία, να ήταν επιθυμία της αμερικανικής πλευράς, αφού προκάλεσε έντονη εντύπωση το ότι δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να κάνουν ερωτήσεις, μετά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών.
Τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον ρόλο της Τουρκίας στις διεθνείς εξελίξεις είναι «καυτά», και εύλογα οι δημοσιογράφοι ήθελαν να ρωτήσουν για το εκβιαστικό βέτο που απειλεί να θέσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά, τίποτα τέτοιο δεν επετράπη μπροστά στην κάμερα.
Έχει σημασία πως ακόμα και σε επικοινωνιακό επίπεδο, συμφωνήθηκε να περάσει προς τα έξω ένα κλίμα χαμηλών τόνων σε σχέση με τους λεονταρισμούς και τις διπλωματικές ακροβασίες της Τουρκίας, πιθανότατα για να μην πληγεί η επικοινωνιακή εικόνα της συνοχής του ΝΑΤΟ. Βέβαια είναι τουλάχιστον δυστυχές, ο κ. Μητσοτάκης να θεωρεί σημαντικότερο το να προστατεύει την υπόληψη του ΝΑΤΟ, από το να προασπίζει – και δημόσια – τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.
Οι κοινοτυπίες που ακούστηκαν πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο απόγειο, «ξεθωριάζουν» μπροστά στην προθυμία των ΗΠΑ να δώσουν νέα F-16 στους Τούρκους και να αναβαθμίσουν τα παλιά. Ενώ το μόνο που φαινόταν να απασχολεί διακαώς τον Τζο Μπάιντεν ήταν η συνεχής στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία, και όχι η προκλητική στάση ενός μέλους του ΝΑΤΟ (Τουρκία) εναντίον ενός άλλου μέλους (Ελλάδα).
Στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη κατά τη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τουρκικές υπερπτήσεις, στο κυπριακό για το οποίο είπε πως «πρέπει να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πως κανείς δεν μπορεί να δεχθεί λύση δυο κρατών», στην πρόθεση της Αθήνας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F 35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, ενώ πρόσθεσε «πως δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Το αν στο παρασκήνιο τα θέματα συζητήθηκαν έτσι όπως ακριβώς τα έθεσε ο πρωθυπουργός, μένει να φανεί. Η γενικότερη εικόνα της συνάντησης όμως, αποπνέει ως τώρα μια παθητική στάση του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Αμερικανό πρόεδρο, μια επικοινωνιακή προσέγγιση που δίνει την εντύπωση μιας χώρας «δορυφόρου» που παρουσιάζεται ως «δεδομένη» σύμμαχος που δεν αξιώνει όσα θα έπρεπε.