Σαράντος Ι. Καργάκος: Έργα και ημέρες
Το βιογραφικό και οι ξεχωριστές φράσεις του ιστορικού, φιλόλογου και δοκιμιογράφου, ο οποίος απεβίωσε την Κυριακή (13/1)«Ο ουρανός πλουσιώτερος, το σπίτι μας φτωχότερο
Μοιρολόιγιά τον πατέρα
Έφυγες στυλοβάτη μας και του σπιτιού αγκωνάρι
Αγγελοκρούστηκες σκληρά, τα όπλα δεν παρέδωσες»
***
Αυτό το μήνυμα συναντά κανείς, όταν επισκέπτεται την ιστοσελίδα του Σαράντου Ι. Καργάκου, του σπουδαίου ιστορικού, φιλόλογου και δοκιμιογράφου που απεβίωσε την Κυριακή.
Είχε γεννηθεί στο Γύθειο το 1937 και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα, όπου σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και, παράλληλα, εργαζόταν.
Πρωταγωνιστής στο φοιτητικό κίνημα των ετών 1961-1963, υπήρξε εισηγητής του 15% για την παιδεία και στις 19 Μαρτίου 1969 παραιτήθηκε από την ιδιωτική εκπαίδευση, επειδή αρνήθηκε να εκφωνήσει τον «προκατασκευασμένο» λόγο για την Εθνική Επέτειο.
Από τα φοιτητικά του χρόνια, ο Σαράντος Ι. Καργάκος αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά (συνολικά συνεργάστηκε με δεκάδες Μέσα).
Το στρατιωτικό καθεστώς απαγόρευσε τη λειτουργία του φροντιστηριακού οργανισμού, όπου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, ενώ αργότερα επανήλθε για μερικά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Το 1983 αποσύρθηκε από τη φροντιστηριακή δραστηριότητα και έκτοτε αφοσιώθηκε στην άσκηση του συγγραφικού & δημοσιογραφικού έργου, χωρίς να ζητήσει ποτέ την εγγραφή στην ΕΣΗΕΑ.
Δημοσίευσε 75 βιβλία και μετά το 1991 δίδαξε στη Σχολή Πολέμου του Ελληνικού Ναυτικού, ασχέτως αν το στρατιωτικό καθεστώς του είχε αρνηθεί έκδοση διαβατηρίου.
Ο Σαράντος Ι. Καργάκος «δεν βαρύνεται με καμιά επίσημη (κρατική) τιμητική διάκριση», όπως αναφέρει η προσωπική του ιστοσελίδα.
Δεν θέλησε να πολιτευθεί, αφού προτίμησε να ακολουθήσει «την οδό της Μεγάλης Πολιτικής, που γι’ αυτόν είναι η Διδασκαλία», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Παντρεύτηκε την Ιωάννα Δ. Κώττα, δικηγόρο και εκπαιδευτικό, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά: τον Γιάννη (ιστορικός & φιλόλογος) και τη Ρωξάνη (καθηγήτρια γερμανικής φιλολογίας).
***
Προτιμότερο είναι να «μιλήσει» ο ίδιος, μέσω των ρητών του που έχουν μεταφερθεί στον προσωπικό του ιστότοπο σε 11 ολόκληρες σελίδες
Πέθανε ο ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος Σαράντος Καργάκος