Σχολεία – Σαρηγιάννης: Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης παρουσιάστηκε ανήσυχος αναφορικά με το πλάνο της Κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου. Κι αυτό καθώς το θεωρεί επισφαλές.
Ο καθηγητής, μίλησε στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας, για το πρόβλημα που υπάρχει στις ΜΕΘ, για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων απαντώντας στο πότε θα τελειώσει οριστικά η πανδημία του κορονοϊού. Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι είναι δύσκολο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντουμπάι: Κανένα πρόστιμο στους διάσημους – Τι ισχύει!
«Είναι δύσκολο να ανοίξουν ασφαλώς τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Το άνοιγμα-κλείσιμο σχολείων έπρεπε να είχε γίνει τον Οκτώβριο. Θα ήμασταν καλύτερα τώρα» είπε και προέτρεψε κυβέρνηση και ειδικούς «να περιμένουμε Τρίτη, Τετάρτη τα δεδομένα των Χριστουγέννων. Θα έχουμε αρκετά στοιχεία την Πέμπτη για να κάνουμε πρόβλεψη και για την εικόνα της Πρωτοχρονιάς» είπε ο καθηγητής.
Παράλληλα, τόνισε ότι προκαλεί ανησυχία η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, η οποία γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. «Στα κρούσματα, η αποκλιμάκωση έχει αρχίσει κι αυτή να μειώνεται. Κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος πραγματικά χαλάρωσε. Καλώς λοιπόν η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα. Αν το αφήναμε να προχωρήσει, θα είχαμε αντιστροφή πορείας και δεν έχουμε πολυτέλεια να συμβεί αυτό στις ΜΕΘ. Μάλλον έδρασαν προληπτικά. Καλά έκαναν και πήραν το μέτρο» επεσήμανε.
Ο κ. Σαρηγιάννης επανήλθε στο θέμα των σχολείων και είπε πως «μ’ αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, το 11/1 είναι ακόμα υψηλού κινδύνου ημερομηνία. Είναι νωρίς. Από τις 20-25 Γενάρη θα φανεί η περαιτέρω αύξηση. Ασφαλέστερο είναι να συζητάμε για μετά τις 20 του μήνα, ίσως και 25 που είναι Δευτέρα. Οι γονείς που μετακινούνται, επηρεάζουν κατά ένα 10% την διασπορά του ιού».
Οσον αφορά στο πότε θα είναι ασφαλές να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες τόνισε ότι «το θέμα είναι η αγορά να ανοίξει με ασφάλεια. Να ανοίξουμε με ζώνες το εμπόριο. Σε περιοχές για παράδειγμα, όπως τα νησιά που δεν έχουν σύνδεση με άλλες περιοχές ή άλλες περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να κάνουμε απολύμανση και στον αέρα σε εσωτερικούς χώρους».