Μαθητές – Θέρμανση: Τριτοκοσμικές συνθήκες στα σχολεία της Ελλάδας φαίνεται πως θα επικρατήσουν λόγω της ελλιπούς θέρμανσης, αφού η κυβέρνηση θεωρεί θεμιτό να εξοικονομεί πόρους ακόμα και από περικοπές στα λειτουργικά έξοδα της Παιδείας. Δηλαδή δεν φτάνει που χιλιάδες μαθητές σε πολλές περιπτώσεις κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα και ετοιμόρροπα κτήρια, τώρα θα πρέπει να συμβιβαστούν και με το ότι θα ξεπαγιάζουν, «γιατί φταίει ο… Πούτιν».
Το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε για την συνολική ενεργειακή κάλυψη των σχολείων μόλις 14 εκατ. ευρώ, τα οποία δόθηκαν στους δήμους. Όμως πρόκειται για ένα ποσό που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες του συνόλου των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Μπορεί η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να δηλώνει συχνά – πυκνά πως «τα σχολεία θα λειτουργήσουν με εύρυθμο τρόπο» και πως θα λειτουργήσει «κανονικά η θέρμανση», όμως η πραγματικότητα την διαψεύδει. Σε έναν δύσκολο και πολύ κρίσιμο χειμώνα, τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στην επάρκεια θέρμανσης.
Αυτό αποκαλύπτεται και από τις δηλώσεις της αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννας Κοσμοπούλου, η οποία εξήγησε πως το κρατικό κονδύλι του υπουργείου Εσωτερικών, αντιστοιχεί σε μόλις 305.000 ευρώ για τις δύο σχολικές επιτροπές του Δήμου Θεσσαλονίκης, ποσό το οποίο, όπως είπε, δεν φτάνει ούτε για τους λογαριασμούς αερίου για έναν μήνα!
Ειδικότερα, η κ. Κοσμοπούλου εξήγησε πως στην διάρκεια ολόκληρου του περυσινού σχολικού έτους, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου, είχε κατανάλωση περίπου 1.250.000 ευρώ και από αυτό το ποσό, μέχρι τώρα έχει εξοφλήσει περίπου 550.000 ευρώ. Ακόμα, η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είχε κατανάλωση περίπου 1.030.000 ευρώ και έχει εξοφλήσει περίπου 350.000 ευρώ, με το υπόλοιπο να έχει μπει σε διακανονισμό.
«Είναι δυσβάστακτα τα ποσά για τη θέρμανση. Καταλαβαίνετε ότι οι 150.000 ευρώ που θα πάρει η κάθε σχολική επιτροπή, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό» δήλωσε η αντιδήμαρχος Παιδείας, εκφράζοντας την ευχή να μην χρειαστεί να έχουν και φέτος τα σχολεία ανοιχτά παράθυρα, όπως έγινε πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Πότε με ανοιχτά παράθυρα (λόγω πανδημίας), και πότε με κλειστά παράθυρα και κλειστά καλοριφέρ, οι μαθητές προβλέπεται για άλλη μια χρονιά να ξοδεύουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της καθημερινότητας τους σε ακατάλληλες συνθήκες που απειλούν την υγεία τους, την αξιοπρεπή τους διαβίωση και την αποδοτικότητα τους.
Είναι τουλάχιστον ντροπή για ένα κράτος, την προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων να την επωμίζεται η σχολική κοινότητα. Η λύση για την ενεργειακή κρίση δεν είναι το να πουντιάζουν τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες. Εν έτει 2022, δεν μπορεί να αποτελεί «πολυτέλεια» και «κατασπατάληση» να είναι ζεστές και με επαρκή φωτισμό οι σχολικές αίθουσες.
Είναι παραπάνω από αυτονόητο πως πρέπει να υπάρξει γενναία αύξηση των σχετικών κονδυλίων για το ενεργειακό κόστος των σχολικών μονάδων.
Οδηγίες εξοικονόμησης και θερμοστάτες
Η κ. Κοσμοπούλου είπε ακόμη πως όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος έγιναν σχετικές συστάσεις για την ορθολογική χρήση της θέρμανσης στα σχολεία, στα οποία θα προωθηθούν αναλυτικές οδηγίες εξοικονόμησης, από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και τον δήμο, με στόχο όλοι να είναι έτοιμοι για όταν ανοίξουν οι λέβητες, διαδικασία που γίνεται συνήθως μετά τις γιορτές του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, εκτός και αν υπάρξει κάποια απότομη πτώση της θερμοκρασίας νωρίτερα.
Τη διαφορά φέτος αναμένεται να κάνουν οι θερμοστάτες και οι χρονοδιακόπτες που έχουν εγκατασταθεί στα σχολεία, έτσι ώστε οι λέβητες αερίου να δουλεύουν όπως πρέπει, όσο πρέπει. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας, «οι θερμοστάτες είναι ρυθμισμένοι στην ημερήσια λειτουργία, όταν δηλαδή λειτουργεί το σχολείο, να είναι μέχρι 18-19 βαθμούς και αυτό συμπίπτει και με την οδηγία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Δύο ώρες πριν λήξει η λειτουργία του σχολείου, τίθενται σε νυχτερινή λειτουργία που είναι στους 12 βαθμούς».