Σε ένα ακόμα τεράστιο φιάσκο οδεύει το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την υποτιθέμενη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα. Θυμόμαστε πως τον Οκτώβριο του 2020 είχε στηθεί ολόκληρη φιέστα στο μουσείο της Ακρόπολης, και οι κυβερνητικοί υποδέχθηκαν τα στελέχη της Microsoft «μετά βαΐων και κλάδων», ενώ τα «πετσωμένα» ΜΜΕ έπαιζαν συνεχώς το θέμα μιας γιγαντιαίας επένδυσης, και μιας Ελλάδας που «προχωρά μπροστά», σε νέους ορίζοντες «ανάπτυξης».
Μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη συχνά – πυκνά επικαλούνταν αυτή τη συμφωνία με τον τεχνολογικό κολοσσό, ως επιχείρημα πως η χώρα θα βρεθεί στην αιχμή της ψηφιακής ανάπτυξης και της τεχνολογικής προόδου.
Δυόμιση χρόνια μετά από τις γιορτές και τα πανηγύρια του Μαξίμου, η μεγάλη επένδυση της Microsoft βυθίζεται στον βάλτο της ανυπαρξίας. Το Data Center στο οποίο θα επένδυε ο τεχνολογικός κολοσσός παραμένει στα χαρτιά. Ο όμιλος της Microsoft ακολουθεί κι εκείνος το κύμα περικοπών και αναδιαρθρώσεων που ακολουθούν αυτόν τον καιρό όλες οι μεγάλες εταιρίες που σχετίζονται με την τεχνολογία (Meta, Amazon κλπ.), οπότε η θυγατρική στην Ελλάδα παραμένει μετέωρη.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2023 η Microsoft ανακοίνωσε 10.000 απολύσεις, κάτι που φαίνεται να επηρεάζει και τη χώρα, όπως παραδέχτηκε χθες σε δημοσιογράφους ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
«Η ανακοίνωση της εταιρείας για 10.000 απολύσεις αναφέρεται σε όλη την Microsoft παγκοσμίως και σε αυτά τα πλαίσια κινούμαστε και εμείς σαν εταιρεία», απάντησε και συνέχισε λέγοντας, «δέσμευση της εταιρείας στην Ελλάδα είναι να συνεχίζουμε να επενδύουμε και να εστιάσουμε όπου χρειάζεται. Αν χρειαστεί να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε θα το κάνουμε».
Για το εάν έχουν υπάρξει ή θα υπάρξουν αποχωρήσεις στελεχών απ’ την θυγατρική ο ίδιος αρκέστηκε να απαντήσει: «Αλλαγές είχαμε πάντα. Κάποιοι άνθρωποι φεύγουν, κάποιοι έρχονται. Οι προτεραιότητες μπορεί να αλλάζουν τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και των ίδιων των στελεχών που μπορεί να αναζητήσουν κάτι άλλο», σημείωσε.
Σημάδι πως η μεγάλη επένδυση αρχίζει να μετατρέπεται σε όνειρο θερινής νυκτός, είναι και ότι ο τεχνολογικός όμιλος ξενοίκιασε τα γραφεία όπου στεγαζόταν η Softomotive, η οποία εξαγοράστηκε πριν περίπου τρία χρόνια από τη Microsoft. Πλέον, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνταν για την Softomotive και στη συνέχεια μετά την εξαγορά για την Microsoft, μεταφέρθηκαν στα κεντρικά γραφεία που διαθέτει η τελευταία στο Μαρούσι.
Υποτίθεται πως τα γραφεία της Softomotive, θα αποτελούσαν το στρατηγείο για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του Data Center, όμως τα όσα γίνονται δείχνουν πως η Microsoft προχωρά σε «μάζεμα» των δραστηριοτήτων της.
Στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία για την κατασκευή του Data Center, καθώς το μόνο που έχει γίνει από τον καιρό της βαρύγδουπης συμφωνίας είναι η αγορά ενός κτήματος στα Μεσόγεια. Αυτό είχε πει τουλάχιστον ο διευθύνων σύμβουλος τον Ιούνιο του 2021. Η μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια παρουσίας της στην χώρα, παραμένει επένδυση – φάντασμα.
Ο κ. Μιχαλόπουλος δεχόμενος χθες ερώτηση για τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας πως τελικά φέτος θα είναι η χρονιά που θα προσδιοριστούν όλες οι λεπτομέρειες της επένδυσης, αφού παραδέχτηκε πως άλλα περίμεναν και άλλα έγιναν.
Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Επενδύσεις του «αέρα» και φιέστες που παραμένουν στις μακέτες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη μια πλευρά ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία κοψοχρονιά, και από την άλλη δεν μπορεί να προσελκύσει ούτε τους ιδιώτες «επενδυτές» που υπόσχεται πως θα φέρει. Και αυτοί που τελικά έρχονται, πολλές φορές αποδεικνύονται επικίνδυνοι και ανεύθυνοι, χωρίς κανένας να τους ελέγχει, όπως έγινε με την Hellenic Train και τον ΟΣΕ.