Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ μίλησε για τις συνθήκες με τις οποίες θα βιώσουμε το φετινό Πάσχα και σχολίασε τις διαφοροποιήσεις, που μπορούν να υπάρξουν στις ακολουθίες της Εκκλησίας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Καλημέρα, που παρουσιάζει ο Γιώργος Αυτιάς, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ είπε:
«Είναι το δεύτερο Πάσχα που βρισκόμαστε κάτω από την απειλή την πανδημίας. Ένας αδιόρατος μικροοργανισμός, αόρατος, άλογος, ασυνείδητος έχει επιβάλλει τον ρυθμό του σε όλον τον πλανήτη και έχει καταδείξει την ανεστιότητα της αυτοεπιβεβαίωσης και της παντοδυναμίας και αυτονομήσεώς μας.
Ωστόσο, όπως είπατε πολύ σωστά και εύγλωττα η καρδιά του Έλληνα ταυτοτικά είναι συντονισμένη με το Πάσχα με την Ανάσταση. Έτσι μπορέσαμε και υπομείναμε 400 χρόνια σκλαβιάς. Το γένος μας κατάφερε και πορεύτηκε με αυτή την πίστη και σήμερα ο Έλληνας έχει μέσα στην καρδιά του την Ανάσταση.
Η Ιερά Σύνοδος και ο Μακαριώτατος Ιερώνυμος έχουν υποβάλλει προτάσεις στην κυβέρνηση, πάντα μέσα στα πλαίσια της τηρήσεως των υγειονομικών κανόνων και της ασφάλειας, που απαιτείται.
Μπορεί να υπάρξει μία ποσόστωση ανάλογα της εκτάσεως τετραγωνικών μέτρων των ναών, να γίνονται ακολουθίες σε διπλές φορές, να γίνονται και έξω των ναών, μπορεί να γίνει ο επιτάφιος χωρίς μετακίνηση των πιστών, μόνο από τους ιερείς γύρoθεν του ιερού ναού. Μπορούμε να βιώσουμε το μεγαλείο του Πάσχα.
Υπάρχει μία δυνατότητα να αρχίσουν νωρίτερα ή να παραταθεί για χρονικό διάστημα η απαγόρευση κυκλοφορίας. Όλα αυτά γίνονται, είναι τεχνητά πράγματα, που μπορούν να συμφωνηθούν.
Η εκκλησία δεν είναι χρονολάτρισσα.
Θα πρέπει να πω ότι η εκκλησία πάντα τιμά την επιστήμη, ειδικότερα την ιατρική επιστήμη, που αγωνίζεται για τη διατήρηση της ζωής. Τιμούμε τους γιατρούς και τους σεβόμαστε».
Για το αν θα προσαρμόσουν τις ακολουθίες εάν παραμείνει στις 21:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας ο Σεραφείμ Πειραιώς είπε:
«Υπάρχουν κάποια θέματα, που χρειάζονται λεπτότητα, όπως είναι η ώρα της Αναστάσεως.
Όλα αυτά θα τα δει η Ιερά Σύνοδος, που συνέρχεται κατά την επόμενη εβδομάδα και σε συνάρτηση με την επιστημονική κοινότητα και την κυβέρνηση θα γίνει το καλύτερο δυνατόν.
Χρειάζεται μία προσέγγιση με αίσθημα ευθύνης και αγάπης.
Εγώ θα περίμενα από την Ευρώπη μας να έχει μεγαλύτερη επιτάχυνση στο θέμα του εμβολιασμού. Θεωρώ ότι άργησε η Ευρώπη μας.
Ο εμβολιασμός είναι απόλυτο μέσο αποφυγής της πανδημίας. Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες σε σχέση με τη διασφάλιση από τα αποτελέσματα της πανδημίας.
Όλοι πρέπει να αποδεχθούν τα πορίσματα της επιστήμης. Οι τερατολογίες, που ακούγονται και οι συνωμοσίες είναι σεβαστές μεν γιατί σεβόμαστε τη δυνατότητα κάθε ανθρώπου να εκφράζεται, αλλά εντελώς έωλα και ανεπέρειστα».