ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκινητική η τεράστια αγάπη του λαού για τον άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο – Γέμισε το Προκόπι Ευβοίας με χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα

Μεγαλειώδης ήταν η εορτή του αγίου Ιωάννη του Ρώσσου, συμπληρώνοντας τα 100 χρόνια από την έλευση του θαυματουργού σκηνώματος στο Προκόπι Ευβοίας
Συγκινητική η τεράστια αγάπη του λαού για τον άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο – Γέμισε το Προκόπι Ευβοίας με χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα

Τέτοιες ευχάριστες ειδήσεις δείχνουν ότι όσο και αν πολεμείται η ορθόδοξη πίστη, η «μαγιά» παραμένει μεγάλη στον ελληνικό λαό. Μια πραγματική λαοθάλασσα συνέρευσε από όλη την Ελλάδα για να προσκυνήσει το θαυματουργό σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου, τιμώντας την εορτή του, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έλευση του ιερού σκηνώματος στην Εύβοια.

Το σκήνωμα έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες του Προκοπίου Καππαδοκίας που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους κατά την ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών πριν έναν αιώνα. Το ιστορικό γεγονός της επανένωσης της δεξιάς χείρας με το υπόλοιπο άφθαρτο λείψανο που έλαβε χώρα χθες, έδωσε ακόμα μια σημαντική αφορμή για να γεμίσει το Νέο Προκόπι Ευβοίας με πολύ περισσότερο κόσμο απ’ ότι συμβαίνει κάθε χρόνο.

Χιλιάδες νέοι, οικογένειες και άνθρωποι όλων των ηλικιών κατέκλυσαν το Προκόπι Ευβοίας και ακολούθησαν με κατάνυξη τη μεγαλειώδη λιτανεία του ιερού σκηνώματος που ευλογεί με την παρουσία του την Εύβοια και ολόκληρη την Ελλάδα. Το δέος και η συγκίνηση ήταν έκδηλα στα πρόσωπα των χριστιανών κατά τη διάρκεια της λιτανείας και του προσκυνήματος.

Πολλοί ήρθαν στο Προκόπι με τα πόδια από μακρινές αποστάσεις, εκπληρώνοντας τάματα ζωής. Κάποιοι ξεκίνησαν πεζοπορία από τα Ψαχνά (34 χλμ. απόσταση), ενώ κάποιοι άλλοι ήρθαν περπατώντας ακόμα και από τη Χαλκίδα (49 χλμ. απόσταση)!

Η αγάπη του λαού προς τον άγιο Ιωάννη είναι μεγάλη και πάρα πολλοί είναι εκείνοι που έχουν να διηγηθούν καταπληκτικά θαύματα του αγίου που σημάδεψαν τη ζωή τους. Μαρτυρίες καρδιάς από απλούς ανθρώπους του μόχθου μέχρι και από επιστήμονες που παραδέχονται ολοφάνερες θαυματουργικές ενέργειες του αγίου Ιωάννη του Ρώσσου. Μια συλλογική ομολογία που παραμένει πολύ ισχυρή στον λαό, παρά τις φαιδρές προσπάθειες κάποιων κατ’ επάγγελμα χριστιανομάχων να αποδομήσουν τις τιμές στους αγίους.

Το πρωί της Δευτέρας, 27η Μαΐου, τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια το αρχιερατικό συλλείτουργο και ακολούθησε η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του οσίου Ιωάννη. Η άφιξη της δεξιάς χειρός στον ιερό ναό έγινε το απόγευμα της Κυριακής, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, του Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυσοστόμου, αλλά και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, με το συγκινημένο πλήθος που κατέκλυσε το ναό να παρακολουθεί με συγκίνηση και κατάνυξη την ιερή ακολουθία.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, ο οποίος θεωρείται θαυματουργός, με πολλές μαρτυρίες να κάνουν λόγο για τη βοήθεια που προσφέρει στην ίαση ασθενειών, γεννήθηκε σε ένα χωριό της λεγομένης Μικράς Ρωσίας, περί το 1690 μ.Χ., από ευλαβείς και ενάρετους γονείς. Κατετάγη στον στρατό του Μεγάλου Πέτρου και πήρε μέρος στον ρωσοτουρκικό πόλεμο (1710-1711), κατά τη διάρκεια του οποίου αιχμαλωτίστηκε. Στη συνέχεια πουλήθηκε ως σκλάβος σε Τούρκο αξιωματικό (ίππαρχος) που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας. Ο Τούρκος αξιωματικός μετέφερε τον άγιο στο Προκόπι και εκεί προσπάθησε, όπως συνηθιζόταν τότε, να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει. Όμως ο άγιος αντιστάθηκε σθεναρά σε όλες τις προσπάθειες του Τούρκου, με αποτέλεσμα εκείνος να τον αφήσει να διατηρήσει την πίστη του.

Οι συνθήκες διαβίωσης του αγίου ήταν πολύ σκληρές. Κοιμόταν στον στάβλο του αφεντικού του, μαζί με τα ζώα, των οποίων τη φροντίδα είχε αναλάβει, έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά και ήταν αναγκασμένος να περπατά χωρίς υποδήματα. Σε αυτόν τον στάβλο προσευχόταν, ενώ τα βράδια συχνά επισκεπτόταν μια εκκλησία που ήταν εκεί κοντά, αφιερωμένη στον άγιο Γεώργιο. Δουλεύοντας την ημέρα και προσευχόμενος τη νύχτα έζησε το υπόλοιπο του βίου του, έως τις 27 Μαΐου 1730, οπότε αναπαύτηκε σε ηλικία 40 χρονών.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συγκινητική η τεράστια αγάπη του λαού για τον άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο – Γέμισε το Προκόπι Ευβοίας με χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.