ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμμορίες ανηλίκων: Η έξαρση του φαινομένου και τι είναι η Generation Knife Crime (Pics)

Η έξαρση στις συμμορίες ανηλίκων τα τελευταία χρόνια, τα τραγικά περιστατικά, η κωδικοποίηση του φαινομένου και τα στατιστικά που προκαλούν σοκ! Μια έρευνα που πρέπει να προβληματίσει.
Συμμορίες ανηλίκων: Η έξαρση του φαινομένου και τι είναι η Generation Knife Crime (Pics)

Η έξαρση στις συμμορίες ανηλίκων τα τελευταία χρόνια, τα τραγικά περιστατικά, η κωδικοποίηση του φαινομένου και τα στατιστικά που προκαλούν σοκ! Μια έρευνα που πρέπει να προβληματίσει.

Οι συμμορίες ανηλίκων τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί. Και μαζί οι εγκληματικές πράξεις με δράστες αλλά και θύματα ανήλικους. Είναι πολύ πρόσφατα τα περιστατικά με τη ληστεία στο τραμ με μαχαίρι… Με την επίθεση (επίσης με μαχαίρι) στον Άλιμο από ανήλικους σε βάρος 17χρονου ενώ πριν λίγη ώρα πάλι είχαμε αντίστοιχο περιστατικό στην Κηφισιά.

Το μαχαίρι… κρατήστε το. Διότι φαίνεται ότι υπάρχει ολόκληρο θέμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, την τελευταία διετία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 συμμορίες ανηλίκων, ιδιαίτερα ισχυρές μάλιστα, σε περιοχές της πρωτεύουσας.

Την τελευταία πενταετία έχουν καταγραφεί 586 υποθέσεις με ανήλικους, ενώ 836 ανήλικοι συνελήφθησαν. Μόνο μέσα στο 2020 καταγράφηκαν 132 υποθέσεις σωματικών βλαβών σε ανήλικους, με 194 ανήλικους να συλλαμβάνονται.

Κατά κύριο λόγο τα παιδιά αυτά προέρχονται από σχολεία, είναι παιδιά από 13 έως 16-17 ετών, και οργανώνονται σε ομάδες 20-30 ατόμων. Οι συγκρούσεις είναι στοχευμένες. Κάθε συμμορία έχει στα χέρια της τη λίστα με τα ονόματα των μελών της αντίπαλης συμμορίας της άλλης γειτονιάς, με αποτέλεσμα να κλείνονται ραντεβού θανάτου.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι όλο και περισσότερες συμμορίες ανηλίκων ξεφυτρώνουν σε περιοχές της Αττικής.

Το 2016 εμφανίστηκε συμμορία ανηλίκων στη Νέα Σμύρνη και στην Καλλιθέα. Η δράση της ήταν ζωηρή και μέλη ήταν περισσότεροι από 10 ανήλικοι, 13-17 ετών, ελληνικής κι αλβανικής υπηκοότητας. Είχαν συλληφθεί μεμονωμένα ή κατά ομάδες, περισσότερες από 20 φορές. Με κατηγορίες για κλοπές καταστημάτων, σπιτιών, δικύκλων αλλά και ληστείες σε βάρος ανηλίκων. Με απειλή μαχαιριού και χρήση βίας προκειμένου να αποσπάσουν κινητά τηλέφωνα ή μικροποσά.

Μάλιστα μέλη της συμμορίας είχαν μπει σε εγκληματική οργάνωση που με κλεμμένα ΙΧ έμπαινε σε καταστήματα, σπάζοντας τζαμαρίες. Τα οχήματα ήταν οι… πολιορκητικοί κριοί! Κάπως έτσι έγιναν διαρρήξεις σε 11 καταστήματα.

Στην Καισαριανή και στο Παγκράτι έχουν εμφανιστεί συμμορίες αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας 14-17 ετών. Όπου έχουν αντιπάλους συνομήλικούς τους από σχολεία του Ζωγράφου. Μάλιστα μεταξύ τους υπήρξε και μια αιματηρή συμπλοκή στις 17 Ιουνίου του 2020 όπου τραυματίστηκε σοβαρά ένας 16χρονος!

Επίσης στην περιοχή του Γκύζη, είχε ανιχνευτεί συμμορία περίπου 15 αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας 14-17 ετών. Προχωρούσαν σε επιθέσεις με μαχαίρι ή ξυλοδαρμούς σε βάρος  άλλων ανηλίκων ώστε να αποσπάσουν κινητά και μικροποσά.

Επίσης άλλες δύο συμμορίες ανηλίκων έχουν εμφανιστεί στα Εξάρχεια. Δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο των αντιεξουσιαστών.

Περίπου ένα μήνα πριν δύο 15χρονοι κι ένας 8χρονος αφού πρώτα ξυλοκόπησαν άγρια δύο 15χρονους που έκαναν ποδήλατο και σκέιτμπορντ, στη συνέχεια τους άρπαξαν τα πορτοφόλια.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ένα αγόρι 14 ετών έπεσε θύμα ληστείας στην περιοχή της Καισαριανής από δύο ανήλικους ηλικίας 10 και 15 ετών!

Όπως και στην Αγία Παρασκευή όπου ανήλικοι δέχθηκαν επίθεση από συμμορία συνομήλικών τους, που είχαν και μαχαίρι.

Στις 14 Ιουνίου εξαρθρώθηκε συμμορία αποτελούμενη από δύο ανήλικους (14 και 16 ετών) και έναν  19χρονο. Η δράση τους ήταν εναντίον ανηλίκων στις περιοχές της Ηλιούπολης και της Γλυφάδας.

Τον Φεβρουάριο του 2021, στον Βύρωνα, ένας 17χρονος μαθητής τραυματίστηκε στο πόδι από μαχαίρι, θύμα συμμορίας ανηλίκων. Και μάλιστα υπό τις φωνές «σκοτώστε τον, σκοτώστε τον».

Τον Ιανουάριο, μια συμμορία ανήλικων, αλβανικής καταγωγής, μαχαίρωσαν και ξυλοκόπησαν έναν 15χρονο κι έναν 17χρονο με σκοπό να τους αποσπάσουν τα κινητά τηλέφωνα.

Το προφίλ του ανήλικου παραβάτη

Η κ. Αγγελική Καρδαρά, Δρα Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Ε.Κ.Π.Α., Φιλόλογος και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.ΜΕ.,επιστημονική υπεύθυνη του Crime & Media Lab – Ομάδας Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ) έδωσε ένα προφίλ του ανήλικου παραβάτη

«Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για αγόρια, ηλικίας κυρίως 14 έως 18 ετών, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό προέρχονται από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Συχνά διαπιστώνεται δυσλειτουργία στο οικογενειακό περιβάλλον. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που συνθέτει το προφίλ των ανήλικων παραβατών αφορά τη σχέση τους με το σχολείο, η οποία δυστυχώς παρουσιάζει πολλά προβλήματα.

Η πλειοψηφία των ανήλικων παραβατών φέρεται να έχει ολοκληρώσει με χαμηλές επιδόσεις τη βασική εκπαίδευση.

Ωστόσο, μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που την έχουν διακόψει προτού την ολοκληρώσουν. Ένας αξιοσημείωτος αριθμός ανήλικων εμφανίζει εμπλοκή με εξαρτησιογόνες ουσίες. Σε κάποιο ποσοστό εκδηλώνουν συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχές διαγωγής ή προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ένα, επίσης, κοινό χαρακτηριστικό των ανήλικων που εκδηλώνουν παραβατικότητα είναι η έλλειψη στόχων, κινήτρων και προσδοκιών  για προσωπική, εκπαιδευτική ή επαγγελματική ανέλιξη, στοιχείο επίσης πολύ σοβαρό που πρέπει να αναδειχθεί. Αναφορικά με την εθνικότητα, σημειώνεται μία σταθερή εμπλοκή ανήλικων Ρομά σε πράξεις κυρίως κλοπών.

Επίσης, ενώ στον Πειραιά η συμμετοχή Ελλήνων και αλλοδαπών παραβατών προκύπτει ότι είναι σχεδόν ισοδύναμη και σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή των Ελλήνων δραστών είναι υψηλότερη, στο Δικαστήριο Ανηλίκων της Αθήνας η συμμετοχή των αλλοδαπών παραβατών είναι εμφανώς μεγαλύτερη.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται όμως και η μεγαλύτερη ευαλωτότητα του αλλοδαπού πληθυσμού στους μηχανισμούς του τυπικού κοινωνικού ελέγχου, που ίσως είναι εντονότερος στο κέντρο της Αθήνας, όπως εξάλλου μαζικότερη είναι και η συγκέντρωση μεταναστών σε συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας. Ωστόσο, στο γενικό προφίλ των ανήλικων παραβατών, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις ανήλικων που το αναιρούν, προερχόμενοι από μεσαία και ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, από οικογένειες με καλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο κ.λπ., που μπορεί να φτάσουν στις Υπηρεσίες Ανηλίκων κατηγορούμενοι για κλοπές, χρήση ναρκωτικών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ή ακόμα για ληστεία ή και βιασμό»

Σε ό,τι αφορά στις συμμορίες ανηλίκων που σχηματίζονται και δρουν η κ.Καρδαρά αναφέρει τα εξής:

«Πιο συγκεκριμένα, οι επιθέσεις σε συνομήλικους,  με σκοπό την απόσπαση χρημάτων ή άλλων αντικειμένων (κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα κ.λπ.), αποτελούν αφενός μία πηγή υλικού κέρδους, το οποίο ανάλογα με τον βαθμό οργάνωσης της ομάδας θα  παραμείνει στους δράστες της επίθεσης ή μέρος αυτού θα μοιραστεί στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, αλλά και έναν τρόπο επιβολής και ενίσχυσης του επιθυμητού εκ μέρους των δραστών γοήτρου. Παράλληλα σημειώνεται αύξηση του βαθμού βίας,  η οποία εκφράζεται όχι μόνο εκτός ομάδας, σε σχέση με εξωτερικούς προς αυτήν στόχους,  αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας της ομάδας, στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου συστήματος επιβολής  ισορροπιών και πειθαρχίας μεταξύ των μελών».

Είναι η λεγόμενη Generation knife crime, όπως την ονομάζουν στην Βρετανία

Στην Ελλάδα το ονομάζουν «συμμορίες ανηλίκων» ή «βία μεταξύ ανηλίκων». Στην Βρετανία έχουν κωδικοποιήσει το φαινόμενο ως Generation knife crime. Για μια γενιά, δηλαδή, που επιδίδεται σε εγκλήματα με μαχαίρια.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το 2014 ως σήμερα παρουσιάζεται διπλασιασμός των εγκλημάτων με μαχαίρι ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Το 2019 και το 2020 καταγράφηκαν στην Αγγλία περίπου 46 χιλιάδες περιστατικά. Τόσο η ηλικία των θυμάτων όσο και των δραστών συνεχώς μειώνεται. Μόνο μεταξύ 2016 και 2018 ο αριθμός των ανήλικων δραστών αυξήθηκε κατά 77%, ενώ τα θύματα κάτω των 16 ετών έχουν διπλασιαστεί από το 2012.

Το Βρετανικό Συμβούλιο Νεολαίας χαρακτήρισε σε έκθεσή του τη βία των μαχαιριών ως «πανούκλα της γενιάς μας».

Συμμορίες ανηλίκων- Τα στατιστικά στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία

Μέσα από τους πίνακες στατιστικών της ΕΛ.ΑΣ μπορούμε να βρούμε αριθμητικά δεδομένα για όσα σας αναφέραμε παραπάνω.

Πάμε στον πρώτο πίνακα. Οι πρώτες δύο στήλες είναι αυτές που μας ενδιαφέρουν καθώς αφορούν σε ανήλικους. Η πρώτη στήλη αφορά ηλικίες 7-12 ετών και η δεύτερη 13-17 ετών.

Προσέξτε τα στοιχεία και ειδικά αυτά που έχουμε ξεχωρίσει κι αφορούν στο 2020:

Τις 349 περιπτώσεις σωματικής βλάβης, απλής/απρόκλητης/επικίνδυνης για τις ηλικίες 13-17 ετών και τις 14 για τις ηλικίες 7-12 ετών.

Επίσης τις 16 περιπτώσεις ανθρωποκτονίας με δόλο στις ηλικίες 13-17 ετών.

Οι 32 βιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 13-17 είναι οι περισσότεροι μετά την ομάδα 35-44!!!

Πάμε στον επόμενο πίνακα

Και πάλι κάποια νούμερα είναι ανατριχιαστικά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κλοπές όπου οι αριθμοί είναι τρομακτικοί σε ό,τι αφορά σε ανήλικους δράστες.

Στον τρίτο πίνακα μπορείτε να δείτε τα αδικήματα ανά μήνα με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να υπάρχει έξαρση στις ηλικιακές ομάδες που αναφερόμαστε.

Πηγές:

Το Βήμα, 17/9/2020

Newsit, 7/6/2021

In.gr, 28/5/2021

Talcmag.gr, 17/2/2021

Cnn.gr, 14/6/2021

Iefimerida, 1/2/2021

Protothema.gr, 15/1/2021

Astynomia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υβριστοφιλία: Γιατί ερωτεύονται ένα φυλακισμένο εγκληματία;

Social media: Το ανώνυμο επιθετικό προφίλ είναι δειλό στην πραγματικότητα

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Είστε έτοιμοι για αληθινή συζήτηση;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συμμορίες ανηλίκων: Η έξαρση του φαινομένου και τι είναι η Generation Knife Crime (Pics)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College