ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για πλημμύρες σε αυτές τις περιοχές της Αττικής

Κηφισός, Νέα Φιλαδέλφεια, Μάνδρα, βόρεια και ανατολική Αττική συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας
Συναγερμός για πλημμύρες σε αυτές τις περιοχές της Αττικής

Σε αγώνα δρόμου για την αποτελεσματική θωράκιση του Λεκανοπεδίου από πλημμύρες έχει αποδυθεί η Περιφέρεια Αττικής, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται στις περιοχές που στο παρελθόν έχουν δώσει τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα, όπως ο Κηφισός στο μεγαλύτερο μέρος του, οι δασικές εκτάσεις στη βορειοανατολική Αττική που αποψιλώθηκαν από τις πυρκαγιές, καθώς και η Μάνδρα στη δυτική Αττική.

Ήδη οι εκτελούμενες εργασίες στα σημεία υψηλού κινδύνου έχουν ξεκινήσει προκειμένου να μη δούμε εικόνες παρόμοιες με αυτές της Μάνδρας και της Θεσσαλίας, ενώ τα συνεργεία της Περιφέρειας εργάζονται πυρετωδώς ώστε να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Καθαρισμός

Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες υλοποιείται ο καθαρισμός όλων των υπόγείων (πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού, που καταλαμβάνουν 8,6 χιλιόμετρα (από τα συνολικά 27 χιλιόμετρα μήκους του ποταμού).

Το έργο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και σε αυτή τη φάση καθαρίζεται το υπόγειο τμήμα του Κηφισού στο ύψος περίπου μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Λεωφόρου Αθηνών, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου.

«Να σπάσουμε τσιμέντα…»

Για σημαντικές και διαρθρωτικές αλλαγές που θα είναι ικανές να προστατεύσουν την Αττική από πλημμυρικά φαινόμενα κάνει λόγο ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής Πολεοδομίας και Ιστο ρίας της Πόλης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επισημαίνοντας ότι οι πλημμυρικές υποδομές αναφέρονται σε παλαιότερες εποχές, καθώς τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει.

«Θα πρέπει να σπάσουμε τσιμέντα. Να κάνουμε χωμάτινη μια τσιμεντένια πλατεία, κάτι που έγινε στο Πεδίον του Αρεως για παράδειγμα. Μπορεί να είναι ήπιες οι αλλαγές. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να γκρεμίσουμε κτίρια. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε για τις τεράστιες ασφαλτοστρωμένες επιφάνειες που έχουμε χωρίς λόγο.

Ένα απλό παράδειγμα τα χιλιάδες στρέμματα πάρκινγκ που υπάρχουν γύρω από μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως στο ΟΑΚΑ, στο ΣΕΦ, στο γήπεδο τάε κβον ντο, οι οποίες είναι άνευ λόγου.

Δεν υπάρχει λόγος να είναι ασφαλτοστρωμένα, θα μπορούσαν να είναι με σκληρά πατημένα χώματα, ώστε να απορροφούν τις ποσότητες του νερού. Αυτά τα οποία αναφέρω εφαρμόζονται σε πολλές περιπτώσεις σε όλον τον κόσμο.

Αυτό και μόνο να κάνουμε θα δώσει μια σημαντική λύση στο πρόβλημα», δηλώνει στη Realnews, ο Ν. Μπελαβίλας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συναγερμός για πλημμύρες σε αυτές τις περιοχές της Αττικής», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.