ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στην Κύπρο: Φλέγονται χωριά – Συνελήφθη ένας 67χρονος

Συναγερμός στην Κύπρο λόγω μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην κοινότητα Αρακαπάς στην Λεμεσό. Συνελήφθη και ανακρίνεται 67χρονος.
Συναγερμός στην Κύπρο: Φλέγονται χωριά – Συνελήφθη ένας 67χρονος

Συναγερμός στην Κύπρο λόγω μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην κοινότητα Αρακαπάς στην Λεμεσό. Συνελήφθη και ανακρίνεται 67χρονος.

Συναγερμός στην Κύπρο! Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση από την κυβέρνηση. Προτεραιότητα να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές τονίζει ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Λίγα λεπτά πριν τις 23:00 το βράδυ έφτασαν στην Κύπρο τα δύο αεροσκάφη Canadair CL-415. Εστάλησαν με εντολή του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς. Που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην κοινότητα Αρακαπάς στην Λεμεσό.

Στη φωτιά που μαίνεται στην επαρχία Λεμεσού και η οποία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις και κατοικίες, συνδράμουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, της Πολιτικής ‘Αμυνας, της Εθνικής Φρουράς, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές, ενώ συνολικά 10 χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν.

Συνελήφθη και ανακρίνεται 67χρονος

Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ η Αστυνομία Κύπρου, άτομο ηλικίας 67 ετών συνελήφθη και ανακρίνεται για την πυρκαγιά.

Στην ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος» προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας.

Σε γραπτή δήλωση του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, αναφέρει ότι έχει αποφασιστεί η μεταφορά του Κέντρου Επιχειρήσεων στην περιοχή Βαβατσινιάς, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, έπειτα από απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής και των επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι σε διαρκή διαβούλευση στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρει στο Κέντρο Επιχειρήσεων Λευκωσίας βρίσκονταν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, καθώς και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας, εκπρόσωποι του Τμήματος Δασών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά δύσκολο

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο η πυρκαγιά ξεκίνησε από το χωριό Αρακαπάς και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς, για να σημειώσει πως το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της μεγάλης έκτασης και ειδικά της πολύ μεγάλης περιμέτρου της.

Όπως προσθέτει «για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, πέραν των επίγειων δυνάμεων, επιχειρούν το σύνολο των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και πτητικά και επίγεια μέσα της Εθνικής Φρουράς, ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια για αποστολή πτητικών μέσων από το εξωτερικό».

Συγκεκριμένα, συμπληρώνει «εντός της ημέρας, αναμένεται άφιξη δύο αεροσκαφών τύπου Canadair από την Ελλάδα και δύο αεροσκαφών από το Ισραήλ, ενώ ζητήθηκε ενίσχυση με ακόμα τέσσερα πτητικά μέσα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU».

Απευθύνει εκ νέου την έκκληση της Αστυνομίας να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις στην περιοχή της πυρκαγιάς, ενώ διευκρινίζει ότι λόγω του κινδύνου που εγκυμονεί η κρισιμότητα της κατάστασης, η αξιοποίηση της συνεισφοράς των εθελοντών θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

«Προτεραιότητα μας είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών και στη συνέχεια των περιουσιών και της δασικής γης. Για την κατάσταση, ενημερώνεται διαρκώς, από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», καταλήγει. Λεμεσού και Λάρνακας.

Νίκος Αναστασιάδης: «προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές»

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτηση του στο twitter επισημαίνει πως είναι «μια πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο. Όλος ο κρατικός μηχανισμός επί ποδός. Προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζώες. Ευχαριστούμε την Ελλάδα και το Ισραήλ που ήδη ανταποκρίθηκαν για την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών».

Η πυρκαγιά, αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Α. Κεττής, άρχισε πολύ κοντά στην κοινότητα Αρακαπά και απείλησε κατοικίες, γι’ αυτό έχουν ενημερωθεί η Αστυνομία και η Πολιτική Άμυνα για την εκκένωση της κοινότητας. Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, ξεκίνησε η εκκένωση και της κοινότητας της Μελίνης προς την οποία πήρε κατεύθυνση η πυρκαγιά. Κάτοικοι της κοινότητας Μελίνης αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα έχουν εκκενωθεί τα χωριά Αρακαπάς, Επταγώνια, Συκόπετρα, Μελίνη και Οδού.

Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν απελπισμένοι, βλέποντας τις περιουσίες τους να καίγονται.

Πηγή: Protothema

Διαβάστε επίσης: 

Χρυσή Αυγή – Παππάς: Σχεδίαζε διαφυγή στο εξωτερικό

Κορονοϊός: Ανοιχτό ενδεχόμενο για test και πιστοποιητικά και για μετακινήσεις από νομό σε νομό

Survivor: Η Ελένη Xαμπέρη «έκαψε» τον Τριαντάφυλλο! (vid)

 

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Έγκλημα στα Τέμπη: Έδωσαν σε πατέρα θύματος σορό με επιπλέον μέλος άλλου νεκρού! – Να γιατί δόθηκε εντολή να μην ανοιχτούν τα φέρετρα

Έγκλημα στα Τέμπη: Έδωσαν σε πατέρα θύματος σορό με επιπλέον μέλος άλλου νεκρού! – Να γιατί δόθηκε εντολή να μην ανοιχτούν τα φέρετρα

Αποκάλυψη - σοκ από δικηγόρο οικογενειών - Όλα για να μην αποκαλυφθεί το μπάχαλο των ιατροδικαστών και να μην εντοπιστούν τα χημικά!

Κοινωνία
Κοινωνία: «Κεραυνός» η Μ.Καρυστιανού για την «απόδραση» Τριαντόπουλου από την Εξεταστική: «Πλήρης κατάλυση του συντάγματος» – Αλλάζει γραμμή το Μαξίμου με νέο τέχνασμα

«Κεραυνός» η Μ.Καρυστιανού για την «απόδραση» Τριαντόπουλου από την Εξεταστική: «Πλήρης κατάλυση του συντάγματος» – Αλλάζει γραμμή το Μαξίμου με νέο τέχνασμα

Καρυστιανού: «Στάση δειλίας και υπεκφυγής, για να μην βγουν τα άπλυτα τους στη φόρα» - Τα «γυρίζει» το Μαξίμου και ετοιμάζει Προανακριτική - παρωδία

Κοινωνία
Κοινωνία: Σκάνδαλο μεγατόνων όσο παραμένει στη θέση του ο Ν.Τσάφος: «Έθαβε» τον αγωγό EastMed – Αποθέωνε τον TurkStream – Εμφάνιζε σε χάρτη τουρκική τη Λέσβο!

Σκάνδαλο μεγατόνων όσο παραμένει στη θέση του ο Ν.Τσάφος: «Έθαβε» τον αγωγό EastMed – Αποθέωνε τον TurkStream – Εμφάνιζε σε χάρτη τουρκική τη Λέσβο!

Ο Μητσοτάκης συνεχίζει να καλύπτει τον νέο υφυπουργό Ενέργειας που δρούσε ως λομπίστας των συμφερόντων Μπάιντεν και Τουρκίας

Κοινωνία
Must Read: 20 Μαρτίου 1961 ο Μπιθικώτσης «έχασε τη φωνή» του

20 Μαρτίου 1961 ο Μπιθικώτσης «έχασε τη φωνή» του

(video) Ένα απρόσμενο γεγονός μοναδικό ίσως στην παγκόσμια «τραγουδιστική» ιστορία

Must Read
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική Πινακοθήκη: Δεν ενέκριναν καλλιτέχνη με γλυπτά ηρώων του 1821 – Ενέκριναν πορνοβίντεο που βλασφημείται το Άγιο Πνεύμα

Εθνική Πινακοθήκη: Δεν ενέκριναν καλλιτέχνη με γλυπτά ηρώων του 1821 – Ενέκριναν πορνοβίντεο που βλασφημείται το Άγιο Πνεύμα

Εθνική Πινακοθήκη: Ένα περίκλειστο λόμπι χριστιανοφοβικών απορρίπτει οτιδήποτε το ελληνορθόδοξο και προβάλλει με άνεση τις πιο αισχρές βλασφημίες

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Τέμπη: Μαρτυρία – σοκ από πατέρα θύματος – «Ο Άρειος Πάγος μας είπε να είμαστε προσεκτικοί και να μην τα βάζουμε με όλους»

Τέμπη: Μαρτυρία – σοκ από πατέρα θύματος – «Ο Άρειος Πάγος μας είπε να είμαστε προσεκτικοί και να μην τα βάζουμε με όλους»

Έκθετη η εισαγγελέας Αδειλίνη από μια ακόμη μαρτυρία γονιού, που μάλιστα είναι και καθηγητής Μαθηματικών στο ΑΠΘ

Κοινωνία
Κοινωνία: Μεγαλείο πίστης από τη μητέρα του Βασίλη Καλογήρου: «Τέτοιες μέρες του ’85 ήρθες ως δώρο Θεού στην αγκαλιά μου – Τώρα είσαι στην αγκαλιά της μάνας μας Παναγίας»

Μεγαλείο πίστης από τη μητέρα του Βασίλη Καλογήρου: «Τέτοιες μέρες του ’85 ήρθες ως δώρο Θεού στην αγκαλιά μου – Τώρα είσαι στην αγκαλιά της μάνας μας Παναγίας»

Δέος με τα λόγια της μητέρας - «Βασίλη μου, τώρα είσαι στην πιο γλυκιά αγκαλιά, και αυτό γαληνεύει τον πόνο της καρδιάς μου από τη ρομφαία της απουσίας σου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Απίστευτη δήλωση Συρίγου – «Μακάρι το 2043 να έχουμε ασφαλή τρένα και να λέμε ότι ο χαμός τους έγινε αφορμή για να ξυπνήσουμε»

Τέμπη: Απίστευτη δήλωση Συρίγου – «Μακάρι το 2043 να έχουμε ασφαλή τρένα και να λέμε ότι ο χαμός τους έγινε αφορμή για να ξυπνήσουμε»

Αδιανόητη δήλωση από τον βουλευτή της ΝΔ, που προσβάλλει τους 57 νεκρούς εμφανίζοντας τους ως απαραίτητη θυσία για σύγχρονο σιδηρόδρομο

Κοινωνία
Κοινωνία: Ακόμα να παραιτηθεί ο Νίκος Τσάφος; – Δεν μαζεύονται με τίποτα οι τουρκόφιλες θέσεις του – Αναγνώριζε το ψευδοκράτος της Κύπρου ακόμα και σε άρθρο!

Ακόμα να παραιτηθεί ο Νίκος Τσάφος; – Δεν μαζεύονται με τίποτα οι τουρκόφιλες θέσεις του – Αναγνώριζε το ψευδοκράτος της Κύπρου ακόμα και σε άρθρο!

Σε πλήθος αναρτήσεων, αλλά ακόμα και σε εκτενές άρθρο είχε αναπτύξει τις ανθελληνικές θέσεις του ο νέος υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος

Κοινωνία
Κοινωνία: Δις ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου: Επιτέλους δικαίωση για τα 3 αγγελούδια – Επιτέλους μια φωτεινή μέρα για τη δικαιοσύνη

Δις ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου: Επιτέλους δικαίωση για τα 3 αγγελούδια – Επιτέλους μια φωτεινή μέρα για τη δικαιοσύνη

Δικαιώθηκαν οι αδικοχαμένες ψυχούλες - Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα πως η 36χρονη μητέρα, δολοφόνησε και τα δύο μικρότερα παιδιά της

Κοινωνία
Κοινωνία: Πως θα σταθεί ο Δήμος Θανάσουλας μετά την επιστολή του Νίκου Παπαδόπουλου;

Πως θα σταθεί ο Δήμος Θανάσουλας μετά την επιστολή του Νίκου Παπαδόπουλου;

Η ΝΙΚΗ έχει ήδη αποφασίσει ποιον στηρίζει. Αλλά πως θα σταθεί ο Δήμος Θανάσουλας μετά την επιστολή του Νίκου Παπαδόπουλου.

Κοινωνία
Κοινωνία: Απόστολος Μόσιος: «Κρύψου»

Απόστολος Μόσιος: «Κρύψου»

Digital single & music video από το Ogdoo Music Group

Κοινωνία
Κοινωνία: Έγκλημα στα Τέμπη: Δεδομένο πλέον ότι υπήρχε παράνομο φορτίο – Σε 6 σημεία της εμπορικής ανιχνεύτηκαν ξυλόλιο και τολουόλιο

Έγκλημα στα Τέμπη: Δεδομένο πλέον ότι υπήρχε παράνομο φορτίο – Σε 6 σημεία της εμπορικής ανιχνεύτηκαν ξυλόλιο και τολουόλιο

Ο Κώστας Λακαφώσης εντόπισε στοιχεία δειγματοληψίας από το Γενικό Χημείο του Κράτους - Σε 13 σημεία συνολικά έχουν εντοπιστεί τα φονικά χημικά

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Μόνο ο Θεός σώνει αυτή τη χώρα – Παραδέχτηκε παράδοση κυριαρχίας ο Χ.Ροζάκης: «Ζητάμε την άδεια των Τούρκων για ό,τι κάνουμε στο Αιγαίο»

Μόνο ο Θεός σώνει αυτή τη χώρα – Παραδέχτηκε παράδοση κυριαρχίας ο Χ.Ροζάκης: «Ζητάμε την άδεια των Τούρκων για ό,τι κάνουμε στο Αιγαίο»

Εθνική μειοδοσία με τη «βούλα» του Χρήστου Ροζάκη - Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση τοποθετεί τουρκόφιλους υφυπουργούς σε θέσεις - κλειδιά

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ανασχηματισμός παρωδία: 2 νέοι υφυπουργοί, Ν.Τσάφος και Γ.Λοβέρδος, έχουν κάνει ανθελληνικές δηλώσεις υπέρ της Τουρκίας!

Ανασχηματισμός παρωδία: 2 νέοι υφυπουργοί, Ν.Τσάφος και Γ.Λοβέρδος, έχουν κάνει ανθελληνικές δηλώσεις υπέρ της Τουρκίας!

Δύο υφυπουργοί σε νευραλγικά πόστα, ο ένας αναγνώριζε το ψευδοκράτος της Κύπρου και ο άλλος δήλωνε υπέρ της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο!

Κοινωνία
Κοινωνία: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι αλλάζει το 2025 και ποιοι έχουν απαλλαγή φόρου

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι αλλάζει το 2025 και ποιοι έχουν απαλλαγή φόρου

Οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες για 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους.

Κοινωνία
Κοινωνία: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αυτά δεν είναι έργα τέχνης, δεν τα αποδέχομαι»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αυτά δεν είναι έργα τέχνης, δεν τα αποδέχομαι»

Αυτό το οικοδόμημα (σ.σ. Εθνική Πινακοθήκη), είναι ιδιωτικό; Είναι προσωπικό του καλλιτέχνη που παρουσίασε τα έργα αυτά;

Κοινωνία
Κοινωνία: Αναστασία Γιάμαλη: «Ο κ. Παπαδόπουλος και οι υποστηρικτές του πετύχαν τον στόχο τους – Περίμενα από τους ανθρώπους της Πινακοθήκης να μην κάνουν πίσω»

Αναστασία Γιάμαλη: «Ο κ. Παπαδόπουλος και οι υποστηρικτές του πετύχαν τον στόχο τους – Περίμενα από τους ανθρώπους της Πινακοθήκης να μην κάνουν πίσω»

Η Αναστασία Γιάμαλη σχολιάζει την απόσυρση των έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη.

Κοινωνία