ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζουν απτόητοι τον «μακεδονισμό» οι Σκοπιανοί, όσο ο Μητσοτάκης δειλιάζει: Ακόμα και από την Ουάσιγκτον ο Μίτσκοσκι μιλά για «Μακεδονία»!

Όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι μιλάει για «Μακεδονία» - Ακόμα και απ' την Ουάσιγκτον - Θα αντιδράσει επιτέλους ο Κ. Μητσοτάκης;
Συνεχίζουν απτόητοι τον «μακεδονισμό» οι Σκοπιανοί, όσο ο Μητσοτάκης δειλιάζει: Ακόμα και από την Ουάσιγκτον ο Μίτσκοσκι μιλά για «Μακεδονία»!

Μπορεί ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς να ζήτησαν να σταλθεί ένα ηχηρό μήνυμα προς τα προκλητικά Σκόπια, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει την παραμικρή πρόθεση να σπάσει… αυγά. Με την αναιμική στάση που συνεχίζει να τηρεί το Μαξίμου μπροστά στην – κατ’ εξακολούθηση – παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι Σκοπιανοί αποθρασύνονται όλο και περισσότερο. Και όχι μόνο ποδοπατούν de facto την αποτυχημένη Συμφωνία, αλλά διεθνοποιούν με κάθε επισημότητα πλέον, το δόγμα του «μακεδονισμού».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι βρίσκεται από χθες, Κυριακή, στην Ουάσιγκτον, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί από τις 9 μέχρι τις 11 Ιουλίου. Με την ευκαιρία της παρουσίας του σε αμερικανικό έδαφος (και έχει την ιδιαίτερη σημασία του αυτό στη διπλωματική γλώσσα), ο Μίτσκοσκι επέμεινε να καταπατά τη Συμφωνία των Πρεσπών κάνοντας λόγο για «Μακεδονία». Δηλαδή στη χώρα που χτυπά η καρδιά του ΝΑΤΟ και υπάρχει έντονο το στοιχείο της ελληνικής ομογένειας (η οποία δεν κάνει εκπτώσεις σε αυτά τα θέματα όπως ο Κ.Μητσοτάκης), ο σκοπιανός πρωθυπουργός δείχνει ότι δεν υπολογίζει τίποτα. Και δεδομένης της κοινωνικο – πολιτικής δυναμικής που έχει η ελληνική ομογένεια, μόνο με ισχυρές διπλωματικές… «πλάτες» μπορεί να εξηγηθεί η αποθράσυνση του Μίτσκοσκι.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από την Ουάσιγκτον, αναφέρει πως θα συμμετάσχει ο ίδιος στην αντιπροσωπεία που θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στην επέτειο για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, ενώ συνεχώς χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» και «Μακεδόνες» για να αναφέρεται στη χώρα του:

«Αυτό που θέλω επίσης να σημειώσω είναι ο μεγάλος αριθμός διμερών συναντήσεων που θα έχω τις επόμενες ημέρες με ηγέτες κρατών που είναι μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ακόμη θα έχω συναντήσεις με επιχειρηματικούς κύκλους εδώ στις ΗΠΑ, όπου θα παρουσιάσω τις δυνατότητες που προσφέρει η Μακεδονία για επενδύσεις», δηλώνει ο Μίτσκοσκι.

«Θα αναγγείλω ακόμη μία νέα ξένη επένδυση από μια εταιρεία που είναι μεταξύ των 500 μεγαλύτερων εδώ στις ΗΠΑ, νέες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και νέες θέσεις εργασίας για τους πολίτες της Μακεδονίας.

«Αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης στη Μακεδονία. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι θα αξιοποιήσω τις επόμενες μέρες στη Νέα Υόρκη για να συναντηθώ με τη μακεδονική διασπορά, τους Μακεδόνες ομογενείς», σημειώνει ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι στο μήνυμά.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, δεν υπάρχει άλλο… σχοινί για να τραβήξει ο σκοπιανός πρωθυπουργός. Το σχοινί έχει κοπεί προ πολλού. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πως δεν το βλέπει. Στέκεται παθητικός και ανίκανος να υπερασπιστεί τα εθνικά δίκαια της χώρας μας, την ώρα που οι Σκοπιανοί εκμεταλλεύονται στο έπακρο τη στήριξή τους στο ΝΑΤΟ, με το να προωθούν ανενόχλητα τις αλυτρωτικές θέσεις τους.

Τον περασμένο Μάιο η υφυπουργός Δημόσιας Διπλωματίας και Δημοσίων Σχέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ Άλεν, είχε εκφράσει την… απογοήτευση των ΗΠΑ για τον λόγο ότι η νέα ηγεσία των Σκοπίων δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αποδεικνύεται ότι αυτό ειπώθηκε μόνο για τα προσχήματα, αφού 2 μήνες μετά από την… απογοήτευση της Αμερικής, ο Μίτσκοσκι πραγματοποιεί «μακεδονική» φιέστα από την Ουάσιγκτον. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξε κομβικός.

Στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον θα βρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου αναμένεται να βρεθεί τετ α τετ με τον Μίτσκοσκι. Εκεί αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα χειριστεί ο πρωθυπουργός τις «μακεδονικές» δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, αφού μέχρι τώρα το μόνο που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να παρακαλά τους Σκοπιανούς να σεβαστούν την κατάπτυστη Συμφωνία…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συνεχίζουν απτόητοι τον «μακεδονισμό» οι Σκοπιανοί, όσο ο Μητσοτάκης δειλιάζει: Ακόμα και από την Ουάσιγκτον ο Μίτσκοσκι μιλά για «Μακεδονία»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.